.

.

niedziela, 4 lipca 2010

Ciasto jagodowe wg Aleex





W ostatniej chwili udało mi się przyłączyć do akcji Olcik. Sezon jagodowy już w pełni. A w mojej kuchni jagody muszą się pojawić obowiązkowo! Przecież to jedne z naszych ulubionych owoców. Wprawdzie za ich zbieraniem nie przepadam, ale na szczęście z łatwością można je kupić na straganach. Wczoraj przyniosłam do domu koszyczek tych fioletowych kuleczek. Wokół zapachniało lasem i… wakacjami. A skoro już pojawiła się typowo urlopowa atmosfera, najlepiej zatrzymać ją w kawałeczku przepysznego ciasta z jagodami. Zapraszam na poczęstunek…

Składniki:

Ciasto:
• 3 jajka
• 4 łyżki mąki
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
• 1/2 l śmietany kremówki
• 25 g żelatyny
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• esencja waniliowa

III warstwa:
• 50 dag jagód (mogą być mrożone)
• 2 galaretki o smaku owoców leśnych

• masło do formy

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe:
białka dokładnie ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Do tortownicy lub prostokątnej blaszki posmarowanej masłem (albo wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180o C przez ok 35 minut. Odstawić do ostygnięcia.



2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i esencją waniliową dodaną do smaku. Dodać sok z cytryny. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.



3. Na trzecią warstwę ciasta:
Rozpuścić 2 galaretki i, gdy zaczną tężeć, wymieszać je z jagodami, a następnie wyłożyć na masę śmietanową.



4. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia.
5. Ciasto składa się z następujących warstw:
biszkopt
masa śmietanowa
jagody + galaretka



Smacznego.

Przepis zgłoszony do akcji Olcik:

11 komentarzy:

  1. czekam niecierpliwie na jagody
    i na takie pyszne ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. asiejko - u mnie sezon jagodowy już w pełni. A ciacho wyszło przepyszne. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, Olu, bo naprawdę warto :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie : po dodaniu żelatyny do kremu zrobiły się grudki z żelatyny mimo, że była dokładnie wymieszana. Co zrobić by uniknąć tego następnym razem? Jaki mógł być powód? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. No cóż, zdarza się. Dobrze jest albo dodawać żelatynę powolutku i ostrożnie, albo (ja tak często robię) dodawać ją lekko ciepłą. Wówczas nie zdąży się ściąć przed wymieszaniem w zetknięciu z zimną masą śmietanową. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam od dawna śledzę Pani bloga jest suuuper i często korzystam z przepisów. Bardzo dziękuje.
    Mam pytanko odnośnie tego przepisu czy esencje waniliową można kupić i czy można ją czymś zastąpić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję ją w dużych sklepach. Można spokojnie zastąpić aromatem waniliowym, olejkiem do ciast lub cukrem wanilinowym :)))))))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  7. dziękuję a ta dekoracja to z bitej śmietany z aerozolu jak tak to jakiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatecznie może być w aerozolu, dowolnej firmy, np. z Lidla. Ja zazwyczaj ubijam trochę kremówki (śmietanki 30% lub 36%)z odrobiną cukru. Wkładam do szprycy i ozdabiam górę porcji ciasta. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  8. Super przepis, bardzo smaczny. Do rozpuszczonej ciepłej żelatyny dodać dwie łyżki ubitej śmietany i wymieszać. Taki rozczyn dodać do reszty śmietany. Wtedy nie ma problemu z grudkami.

    OdpowiedzUsuń