niedziela, 4 lipca 2010
Ciasto jagodowe wg Aleex
W ostatniej chwili udało mi się przyłączyć do akcji Olcik. Sezon jagodowy już w pełni. A w mojej kuchni jagody muszą się pojawić obowiązkowo! Przecież to jedne z naszych ulubionych owoców. Wprawdzie za ich zbieraniem nie przepadam, ale na szczęście z łatwością można je kupić na straganach. Wczoraj przyniosłam do domu koszyczek tych fioletowych kuleczek. Wokół zapachniało lasem i… wakacjami. A skoro już pojawiła się typowo urlopowa atmosfera, najlepiej zatrzymać ją w kawałeczku przepysznego ciasta z jagodami. Zapraszam na poczęstunek…
Składniki:
Ciasto:
• 3 jajka
• 4 łyżki mąki
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
• 1/2 l śmietany kremówki
• 25 g żelatyny
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• esencja waniliowa
III warstwa:
• 50 dag jagód (mogą być mrożone)
• 2 galaretki o smaku owoców leśnych
• masło do formy
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe:
białka dokładnie ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Do tortownicy lub prostokątnej blaszki posmarowanej masłem (albo wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180o C przez ok 35 minut. Odstawić do ostygnięcia.
2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i esencją waniliową dodaną do smaku. Dodać sok z cytryny. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.
3. Na trzecią warstwę ciasta:
Rozpuścić 2 galaretki i, gdy zaczną tężeć, wymieszać je z jagodami, a następnie wyłożyć na masę śmietanową.
4. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia.
5. Ciasto składa się z następujących warstw:
biszkopt
masa śmietanowa
jagody + galaretka
Smacznego.
Przepis zgłoszony do akcji Olcik:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czekam niecierpliwie na jagody
OdpowiedzUsuńi na takie pyszne ciasta :-)
asiejko - u mnie sezon jagodowy już w pełni. A ciacho wyszło przepyszne. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam, Olu, bo naprawdę warto :)))
OdpowiedzUsuńMam pytanie : po dodaniu żelatyny do kremu zrobiły się grudki z żelatyny mimo, że była dokładnie wymieszana. Co zrobić by uniknąć tego następnym razem? Jaki mógł być powód? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo cóż, zdarza się. Dobrze jest albo dodawać żelatynę powolutku i ostrożnie, albo (ja tak często robię) dodawać ją lekko ciepłą. Wówczas nie zdąży się ściąć przed wymieszaniem w zetknięciu z zimną masą śmietanową. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWitam od dawna śledzę Pani bloga jest suuuper i często korzystam z przepisów. Bardzo dziękuje.
OdpowiedzUsuńMam pytanko odnośnie tego przepisu czy esencje waniliową można kupić i czy można ją czymś zastąpić. Pozdrawiam
Kupuję ją w dużych sklepach. Można spokojnie zastąpić aromatem waniliowym, olejkiem do ciast lub cukrem wanilinowym :)))))))) Pozdrawiam, Aleex.
Usuńdziękuję a ta dekoracja to z bitej śmietany z aerozolu jak tak to jakiej
OdpowiedzUsuńOstatecznie może być w aerozolu, dowolnej firmy, np. z Lidla. Ja zazwyczaj ubijam trochę kremówki (śmietanki 30% lub 36%)z odrobiną cukru. Wkładam do szprycy i ozdabiam górę porcji ciasta. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńSuper przepis, bardzo smaczny. Do rozpuszczonej ciepłej żelatyny dodać dwie łyżki ubitej śmietany i wymieszać. Taki rozczyn dodać do reszty śmietany. Wtedy nie ma problemu z grudkami.
OdpowiedzUsuń