poniedziałek, 12 lipca 2010
Kurczak w majonezie wg Aleex
Wczoraj nikt z nas nie miał ochoty na obfity obiad, ale na dzisiaj Młody zażyczył sobie mięso. Uśmiechnęłam się ukradkiem, bo to było do przewidzenia. Nastoletni organizm rozwija się w zastraszającym tempie i domaga się konkretnego jedzenia. Ostatnio mój tata zauważył, że Syn mnie przerósł. Fakt, do wysokich to ja nie należę, ale byłam przyzwyczajona, że to Młody jest najmniejszy. Patrzyłam na niego oczyma matki, która nie dowierza, że ma w domu nastoletniego faceta. Dotarło to do mnie, gdy oglądaliśmy film z wesela mojej siostrzenicy, na którym tańczę z Synem. Mam na nogach wysokie szpilki, a mimo to „moje Maleństwo” jest wyższe ode mnie. Cóż… okres jego dzieciństwa minął bezpowrotnie…
No a skoro Młody chce mięsa, dostanie je. Przygotuję dzisiaj kurczaka w majonezie. Przyznaję, że na początku sceptycznie podchodziłam do tego, by do pieczenia mięsa wykorzystywać majonez. Ponieważ pieczeń, której próbowałam, smakowała dobrze, postanowiłam przyrządzić w ten sposób kurczaka. Od pierwszego kęsa stał się jednym z naszych ulubionych dań. Nawet Młody, który do tej pory jadał kurczaka wyłącznie w swojej ukochanej wersji, bardzo lubi także tego w majonezie. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Polecam.
Składniki:
• dowolna ilość porcji kurczaka (pałeczki, udka, piersi)
• przyprawy: do pieczonego kurczaka Kotanyi, czosnek granulowany, słodka papryka, vegeta lub inne – ulubione
• cebula
• oliwa
• majonez
Sposób przygotowania:
1. Porcje kurczaka umyć, bardzo dokładnie natrzeć przyprawami, poprzekładać plastrami cebuli i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2. Na blaszce rozprowadzić cienką warstwę oliwy.
3. Nagrzać piekarnik.
4. Każdą porcję kurczaka posmarować majonezem tak, aby z każdej strony mięso było pokryte cienką warstwą. Na pałeczkę wystarczy płaska łyżeczka majonezu.
5. Porcje kurczaka w majonezie układać na blasze z oliwą. Pomiędzy kawałki mięsa poukładać plastry cebuli. Na blaszkę wlać 1,5 -2 szkl wody (ja wlewam wodę do miski, w której było mięso, zazwyczaj zostaje tam sporo przypraw). Tak przygotowane mięso wstawić do pieczenia w 190 stopniach C.
6. Piec około 1 godziny na złoty kolor. Można od czasu do czasu polać kurczaki sosem z blaszki. Jeśli woda wyparuje zbyt szybko, uzupełnić ją.
7. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Majonez? Przecież nie pasuje do kurczaka, pomyślałam, gdy pierwszy raz usłyszałam o tym. Jednak majonez zmienia całkowicie swoją postać. Teraz bardzo często robię kurczaki ze złocistą skórką z majonezem :)
OdpowiedzUsuńRozumiem dlaczego pod tym przepisem tak mało komentarzy.....masz tyle wspaniałych przepisów Alex, że ten wśród nich to wydawałoby się - szara myszka... nic bardziej mylnego:) Kurczak mega prosty i super pyszny - ktoś kto tylko czytał przepis a nie spróbował niech sie skusi. Moim zdaniem warto!!! jest niedzielne przedpołudnie i moje mięsko wg tego przepisu czeka na upieczenie w lodówce:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakował :)))))))
OdpowiedzUsuńprzepyszne;) wlasnie zjadlem i przepyszne naprawde;) dziekuje za przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńa woda jest konieczna??
OdpowiedzUsuńTak, dzięki temu mięso się nie przypali. Może jej być nieco mniej, ale powinnaś ją dodać. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńWitaj Aleex. Jak sądzisz - czy można przygotować pałki ze składnikami podobnymi jak Twój schab po cygańsku? Tzn. pałki w majonezie zapiekane na marchewce z cebulą? Może już bez żółtego sera. Ten schab bardzo mi smakował, powtórka z kurczakiem wydaje się interesująca :-) Pozdrawiam, Monika
OdpowiedzUsuńMyślę, że może wyjść z tego pyszne danie. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńDzięki, wypróbuję więc :-) M.
UsuńWitam Cię Aleex :) Muszę dziś dla swojej rodzinki przygotować obiad. Mam przyprawę do kurczaka, jeden filet, jedno udko, cebulę. Mam też woreczek. Myślałam żeby upiec filet, cebulkę i udko w woreczku w piekarniku. Powiedz mi tylko czy filet nie pokłóci się z udkiem oraz w jakiej temperaturze mam piec i ile czasu. Pozdrawiam, Ola
OdpowiedzUsuńOlu - spokojnie możesz te porcje połączyć :) Piecz całość w woreczku, w temperaturze ok 180 - 190 stopni C (bez termoobiegu, ale zależy od piekarnika). Filet możesz pokroić na mniejsze/ cieńsze porcje. Około 1 godziny powinno wystarczyć. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńJakieś 100 lat temu :) robiłam kurczaka w majonezie - było to jedno z moich pierwszych dań, pamiętam, że było bardzo smaczne, ale przepis gdzieś zagubiłam, a i później smak mi uleciał z głowy... dzisiaj mam swoiste kinder party :> a wiadomo, że dzieciaki uwielbiają kurczaka, więc mimo, że jakoś tak rzadko piekę bez worka, to postanowiłam przygotować dzieciakom coś, co im zasmakuje. I przypomniałam sobie o majonezie :) Twój przepis to jest to, czego szukałam - tak myślę :) kurczak już przygotowany czeka na smarowanie majonezem ;p niby filozofii w przepisie nie ma, ale czasem warto się upewnić, czy aby na pewno o wszystkim pamiętamy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPo wypróbowaniu piszę - kurczak był wyśmienity :) zniknął w mgnieniu oka :) Polecam niezdecydowanym :P
UsuńKurczak naprawdę bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńBeata
Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!!! :) Na prawdę warto zrobić. Jest to pomysł na szybki obiad. Pozdrawiam, Małgorzata.
OdpowiedzUsuń