.

.

środa, 23 czerwca 2010

Sernik na zimno wg Aleex





Kiedy mam ochotę na sernik, ale zupełnie nie mam czasu, sięgam po ten przepis. Do wykonania go potrzeba naprawdę niewiele, a efekt zaskakuje smakiem. Wystarczą tylko ser, galaretki i odrobina cukru. W bogatszej wersji można dodać biszkopty na spód deseru oraz owoce na wierzch. Pamiętam, jak kilka lat temu na Polsacie oglądałam jakiś film. Ten kinowy hit zapowiadali od dawna, a więc naturalne były w trakcie emisji reklamy. Duuużo reklam. Pierwszą przerwę reklamową przesiedziałam przed telewizorem zniecierpliwiona. Na drugą - cierpliwości mi już zabrakło. Poszłam do kuchni, szybko zagotowałam galaretki, wystudziłam w zimnej wodzie i wzięłam się za resztę. Uwierzcie, że kiedy wstawiałam sernik do lodówki, usłyszałam z telewizora sygnał kończących się reklam. Do tej pory z uśmiechem wspominam tamtą sytuację. Warto wypróbować przepis na ten serniczek. Smakuje dorosłym i dzieciom, które nie są świadome, że z każdą łyżeczką smakołyku trafia do ich buzi biały twarożek. A on nie zawsze jest lubiany przez maluchy. Moje dzieci nie przepadały za białym serem, ale w takiej postaci zjadały go bez problemu. A ja byłam spokojna, że jedzą deser, który nie tylko dobrze smakuje, ale jest także naprawdę zdrowy. Dla Was to nie tylko pomysł na letni serniczek, ale też sposób na zabicie nudy w czasie reklam. Polecam.

Składniki:

• 1 kg sera trzykrotnie mielonego
• 2 galaretki cytrynowe
• 1 galaretka owocowa (dowolny smak)
• 1/2 szklanki cukru (w tym jeden cukier waniliowy)
• biszkopty
• owoce

Sposób przygotowania:

1. Zagotować 1/2 litra wody i 1/2 szklanki cukru. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe. Ostudzić. Zmiksować z twarogiem.
2. Powstałą masę wyłożyć na biszkopty ułożone na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Włożyć do lodówki, aby zastygło.
3. Wierzch udekorować dowolnymi owocami i galaretką owocową.





Smacznego.

25 komentarzy:

  1. Wow naprawdę proste! Chyba wyprobuje:)
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo polecam, bo robi się go błyskawicznie i świetnie smakuje. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już kilka razy. Bardzo polecam prosty i pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a na jaka tortownice jest ten serni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tortownicę o średnicy 26 cm. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. czy te biszkopty miu zmiekna bo kupialam takie dosc grubsze w carrefour i sernik jest pycha ale biszkopty jak kamien

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty, nawet te kupione, powinny być miękkie. Jeśli są twarde jak kamień to znaczy, że są po prostu stare i suche. Mogą nieco zmięknąć, ale jakby były świeże, to nie musiałyby mięknąć. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. tzn byly miekkie ale chyba od tej lodowki zrobily sie twarde nie wiem czy zmiekna do jutra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nigdy nie spotkałam się z taką sytuacją. Jeśli biszkopty były miękkie, to miękkie pozostawały. Lodówka to nie zamrażarka, więc nie wiem czy miała wpływ na twardnienie biszkoptów - nie sądzę, by to było przyczyną. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. zmiekly na drugi dzien a sernik pycha i juz zjedzony ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe szczęście, że zmiękły :) Cieszę się, że sernik smakował. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. Sernik jest super,jak wszystkie przepisy na tym blogu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. witam dzisiaj zrobilam ten sernik galaretka stezala polozylam tez na gore z owocami ile czasu bedzie calosc tezec bo caly czas widze ze nie tezeje a minely juz ze 2,5godziny i stoi w lodowce o co chodzi prosze o pomoc
    Emila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tężeje tyle, ile zazwyczaj desery z żelatyną. Zależy to od rodzaju żelatyny. Ja najczęściej zostawiam na 5-6 godzin. Najlepiej na noc. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. a jaki ser ma być tłusty, półtłusty etc.....
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzaj sera nie ma znaczenia. Ważne, by był mielony. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. "serek z biedronki" w kg opakowaniu też dał rade:) dzieki za super przepisy !! dzisiaj robie po raz kolejny sernik bo mój facet wciąga go w całości haha

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest jakiś patent na spacyfikowanie biszkoptów? Bo po wlaniu twarogu zmiksowanego z galaretką - wypłynęły na wierzch jak śnięte ryby:( Na szczęście pozostały uporządkowane i po stężeniu udało się odwrócić masę za pomocą półki z lodówki i szyby z biblioteczki :)
    Pozdrawiam. Witek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je nasączyć. Będą cięższe i zostaną na miejscu :) Można zalać je cienką warstwą, wstawić do lodówki, jak zastygnie, zalać resztą masy :) Ciekawy patent na odwracanie masy :D Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Witam, mam pytanie, do czego cukier?

    OdpowiedzUsuń
  14. czy owoce i galaretkę na wierzch wlewamy dopiero po zastygnięciu masy serowej czy można od razu wszystko razem? I czym można nasączyć biszkopty? Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam Beata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzch dekorujemy owocami i galaretką dopiero po zastygnięciu masy serowej. Biszkopty możesz nasączyć sokiem owocowym połączonym z wodą, lekką herbatą z cytryną lub mieszanką jednego z wymienionych z alkoholem. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. bardzo Pani dziękuję za odpowiedź! od czasu jak odkryłam pani bloga prace w kuchni stały się przyjemnością, bo nawet jak czegoś nie wiem to zawsze mogę liczyć na Pani serdeczną pomoc i podpowiedź! Dziękuję i radosnych Świąt życzę, Beata :)

      Usuń
  15. Witam dawno temu odkryłam ten przepis robię go od wielu lat i jeszcze wiele innych Pani przepisów dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń