.

.

sobota, 26 czerwca 2010

Czosnek z grilla wg Aleex





Dziś pierwszy dzień wakacji. Nareszcie są! Tak długo wyczekiwane przez wszystkich. Dla mnie zaczęły się niezwykle radośnie, ponieważ córcia zrobiła mi niespodziankę swoim niezapowiedzianym przyjazdem. Lubię mieć Ją i Młodego w domu.
Ponieważ mam sporo przygotowań na jutrzejsze święto, dziś proponuję Wam błyskawiczną przekąskę, którą zawsze, razem z innymi smakołykami, przyrządzamy na grillu. Ten przepis podawał kiedyś w swoim programie Robert Makłowicz, ale ja znałam go już wcześniej. Spróbujcie, oczywiście, jeśli lubicie czosnek. Naprawdę warto. A nawet jeśli za czosnkiem nie przepadacie, smak tego pieczonego smakołyku może Was naprawdę pozytywnie zaskoczyć. Świetny, szczególnie jako dodatek do mięs lub do rozsmarowania na przypieczonym na ruszcie chlebku. Polecam.

Składniki:

• czosnek - dla jednej osoby duża główka czosnku (może być więcej ;))

Sposób przygotowania:

1. By otrzymać wyśmienity dodatek do grzanek lub wspaniałą, o oryginalnym smaku przegryzkę z czosnku upieczonego na grillu, należy.... mocno upiec całą główkę czosnku. Z taką główką czosnku nie należy nic robić przed położeniem na ruszcie.
Główkę czosnku kładzie się po prostu na kratce i grilluje na średnim żarze przez 5-8 minut z każdej strony i.... już.



2. Teraz czosnek trafia na talerze i każdy ze współbiesiadników robi z nim, co chce, a przede wszystkim może go wycisnąć (tak jak z tubki) na grzankę i rozsmarować jak masło.



3. Masa czosnkowa ma delikatny smak, wspaniały aromat. Grzankę wystarczy jeszcze odrobinę posolić i skropić dobrą oliwą. Po prostu pycha.
Jeśli czosnek zbyt twardy, by dokonać wyciśnięcia, zjada się go jako dodatek do innych grillowanych potraw.

Smacznego.

3 komentarze: