.

.

poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Grzyby po kaszubsku wg Aleex





Znacie przepis na grzyby po kaszubsku? Mi ta nazwa bardzo długo kojarzyła się wyłącznie ze śledziami po kaszubsku. Ale grzyby? Okazało się, że są, a jakże! I to jakie pyszne. Dostałam przepis na nie od znajomej pani Marysi, dobrodusznej kobiety, która zawsze dostarcza mi latem ogromne ilości jagód. Kilka lat temu wraz z jagodami przyniosła także trochę grzybów. Gdy zastanawiałam się, jak je wykorzystać, podpowiedziała, że ona przygotowuje wielkie partie grzybów po kaszubsku. Oczywiście poprosiłam ją o przepis. I dostałam go wraz ze słoiczkiem tego specjału „do spróbowania”. Spróbowaliśmy, pewnie, że spróbowaliśmy. A grzybki podczas tej degustacji zniknęły błyskawicznie. Jeszcze tamtego lata w mojej spiżarni pojawiła się porcja grzybów w słoiczkach wg tego przepisu. I tak już co roku. Polecam.

Składniki:

• 1 durszlak ugotowanych grzybów
• 1/2 kg cebuli
• 1 szklanka oliwy

zalewa:
• 1 szklanka wody
• 1 płaska łyżka ostrej papryki (jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, można zmniejszyć ilość papryki)
• 5 łyżek cukru
• 6 łyżek octu 10%
• 5 łyżek pasty pomidorowej

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki i dokładnie wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, posolić, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować grzyby około 1/2 godziny. Po tym czasie ugotowane grzyby odcedzić.
2. W szklance oliwy udusić 1/2 kg pokrojonej w kostkę cebuli. Wymieszać z ugotowanymi grzybami.
3. Zagotować zalewę: do garnka wlać wodę, dodać cukier, paprykę, ocet i pastę pomidorową, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
4. Do gotującej się zalewy wrzucić grzyby z cebulą i oliwą, wymieszać. Gorące wkładać do słoików. Mocno zakręcić. Dla pewności można słoiki pasteryzować około 30 minut, ale nie jest to konieczne.





Polecam i życzę smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Grzybobranie 2010

i akcji:
Akcja - Przetwory 2010

25 komentarzy:

  1. tak zrobionych grzybów nie znałam ........wyglądają bardzo apetycznie zapisuję i wypróbuję...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis ! Ja dwa lata temu byłam na Kaszubach i nabyłam od gospodyni książkę z lokalnymi przepisami. Przypomniałaś mi o niej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda, że fajny, ale też intrygujący? Grzyby po kaszubsku naprawdę oryginalnie smakują. Bardzo je lubimy. Polecam i pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile słoików wychodzi z takich proporcji?

    Do jedzenia od razu po ostygnięciu czy powinny trochę postać?

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko zależy od wielkości słoiczków. Z podanej ilości powinno wyjść 4-5 średnich słoiczków. Świetnie smakują nawet przed włożeniem do słoiczków, ale lepiej, jeśli trochę postoją. Wówczas wszystkie smaki odpowiednio się połączą. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. zaciekawił mnie ten przepis:-) mam tylko pytanie o tę pastę pomidorową, ponieważ na co dzień nie stosuję jej w kuchni, więc i w sklepie jakoś nie zwróciłam uwagi, czy łatwo ją dostać (jaką kupić)? ewentualnie czy można zastąpić koncentratem pomidorowym?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pastę pomidorową można zastąpić gęstym koncentratem pomidorowym. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłem tak jak w przepisie i wszystkim smakują poprostu suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper. Pozdrawiam. Piotr.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę, że Wam smakują. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz robiłam takie grzyby. Są rewelacyjne. Smakują wszystkim domownikom i nie tylko. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam. Gosia.

    OdpowiedzUsuń
  11. A jakie grzybki są najlepsze do takiego przepisu? Bo ja początkująca jestem:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę to każde: podgrzybki, kozaki, opieńki. Nie dodawałam jedynie kurek, ale dlatego, że ich nie miałam :) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  12. Dopiero w tym roku znalazłam ten przepis i bardzo żałuję,że tak późno,ale lepiej późno,niż wcale.
    W przepisie jest sól tylko dodana do osolenia wody z grzybami,a potem to już wcale...czy tak ma być?
    Ja robiłam i dodałam soli do smaku jak już miałam wszystkie składniki w garnku i wtedy wydały mi się super smaczne :)
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma inny smak. Jeśli wolisz bardziej słone, to dobrze, że je dosoliłaś :) Cieszę się, że smakowały :) Ja w tym roku ich nie zrobię, w naszych lasach w tym roku nie ma grzybów, niestety. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Witam,
    dopiero w tym roku z mamą znalazłyśmy ten przepis:) jest rewelacyjny, grzybki nam bardzo smakują, ale zastanawiamy się jak długo można je przechowywać? Podobnie jak marynowane czy krócej?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przechowują się jak każdy słoiczek z przetworami. Ja robię w niedużych słoiczkach, aby po otworzeniu, zjeść całość od razu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. Wpadłam na ten przepis całkiem nie dawno, postanowiłam wypróbować i jestem bardzo mile zaskoczona. Grzybki w tej postaci smakują wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy te grzybki je się na zimno ?

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja jak to ja, w 1 wersji zrobiłam wg przepisu, ale potem musiałam coś skombinować a więc: dodałam paprykę / kostka lub słupek/ bo skojarzyła ten smak z leczo i mówię Ci- wcale się nie pogryzło, wręcz przeciwnie, bardzo pasuje !
    pozdrawiam serdecznie, bo masz fajne przepisy!
    A.

    OdpowiedzUsuń
  17. A czy mozna pokombinowac ten przepis z pieczarkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. Witam
    wygląda to bardzo smacznie ale mam pytanie: czy powinno się to jeść na zimno np. do wędlinki czy raczej na ciepło?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzyby po kaszubsku jemy na zimno. Świetnie smakują. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. wreszcie zrobiłam, bardzo smaczne. Dodałam tylko więcej papryki, chili i czosnek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń