środa, 18 sierpnia 2010
Papryka z pieczarkami wg Aleex
Ten niezwykle ciekawy i smaczny przepis dostałam od zaprzyjaźnionej pani. Kiedyś rozmawiałyśmy o przetworach, wymieniałyśmy się sposobami ich przyrządzania. Nagle usłyszałam pytanie:
- A zna pani paprykę z pieczarkami?
Hmm… Przyznaję, że paprykę to znam marynowaną, którą zresztą bardzo lubię, ale z pieczarkami – nie. Wtedy znajoma przyniosła mi słoiczek tego „wynalazku”, do którego dołączyła przepis. Spróbowaliśmy i przepis poszedł w świat. Wypróbowała go mama i siostra, obie orzekły, że jest pyszny. Wszystkie trzy wracamy do niego co roku. Spróbujcie, może zasmakuje i Wam.
Składniki:
• 1,5 kg pieczarek
• 1,5 kg papryki
• 1,5 kg cebuli
• 2 łyżki soli
Zalewa:
• 1 szkl octu
• 1 szkl oliwy
• 1 szkl cukru
• 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obrać, pokroić w paski.
2. Zagotować w garnku wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączyć gaz. Do wrzątku wrzucić pieczarki, przykryć i zostawić na 15 minut. Po tym czasie pieczarki odcedzić i przestudzić.
3. Paprykę oczyścić, pokroić w paski.
4. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki.
5. Paprykę, cebulę i ostudzone pieczarki włożyć do miski, posypać 2 łyżkami soli i odstawić na godzinę.
6. Po godzinie wszystkie warzywa z sokiem włożyć do garnka, dodać składniki zalewy. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.
7. Warzywa wkładać do wyparzonych gorących słoików. Zakręcać. Odstawić do góry nogami do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.
Smacznego.
Przepis zgłoszony do akcji Grzybobranie 2010:
akcji
Paprykujemy
i akcji
AKCJA-PRZETWORY
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak dobrze, znów czytać i praktykować Pani przepisy:-) Na weekend biorę się za wekowanie pieczarek z papryką. Mam nadzieję, że będą smakowały, choć to będą moje pierwsze przyrządzane przetwory. Czekam z niecierpliwością na jakieś pomysły obiadowe:) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak smakuje. Zapisuję do wypróbowania, jeśli nie w tym, to na pewno w przyszłym roku :)
OdpowiedzUsuńkiedys gdzies jadlam i przyznaje, ze mi smakowala taka papryka z pieczarkami, moze sobie zrobie kilka sloiczkow, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę papryka z pieczarkami smakuje świetnie. I co ważne. Smak tej "sałatki" przed włożeniem do słoika i po kilku miesiącach leżakowania w słoiku jest taki sam, a nawet odrobinę lepszy. To niewątpliwy atut tego przepisu. Polecam.
OdpowiedzUsuńAndżeliko - miło wiedzieć, że moje blogowanie jest komuś potrzebne. Dziękuję i pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńile takich słoiczków jak na zdjęciu wychodzi z podanej w przepisie ilości składników?
PS. Super przepisy :)
Powinno wyjść około 4-5 słoiczków. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńjaki motyw pewnie to jest dobre heh sprawdze to pozdrawiam mariusz
OdpowiedzUsuńmam pytanie a ta wode po pieczarkach wylac czy zostawic ? czy wlac nowa i w nowej robic zalewe?
OdpowiedzUsuńWodę po pieczarkach wylać. Nowej nie wlewać! W zalewie nie ma wody! Są tylko składniki, które wymieniłam. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy tą zalewe najpierw zagotowac przed dodaniem do warzyw ?
OdpowiedzUsuńNie trzeba zalewy gotować wcześniej. Gotujemy ją razem z warzywami. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńdziekuje za odpowiedz :) a tak na marginesie zajebisty blog pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)))))))))))
UsuńNa ile słoików 0,9l jest ta sałatka?
OdpowiedzUsuńPorcja na 4-5 słoiczków 0,5-litrowych. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten blog,jest taki apetyczny że zaraz robię się głodna:)
czy ta papryka z pieczarkami wychodzi bardzo ostra?Nie przepadam za octem i boję się czy przy takiej proporcji wyjdą za bardzo octowe?
Witaj - papryka nie jest bardzo ostra :))) Polecam, Aleex :)))
UsuńWŁAŚNIE ROBIĘ TĄ SAŁATKĘ:)
OdpowiedzUsuńCudowny blog, mam go "pod ręką":) dzięki Pani pierwszy raz w życiu robię przetwory:) Ogórki z czosnkiem na zimę już zrobiłam, nie wytrzymałam, są przepyszne:). Za chwilę biorę się za robienie papryki z pieczarkami:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogę pomóc :))) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)))
Usuńwitam , czy zamiast oliwy moze byc olej ?? pozdrawiam anna
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNarobiłam mnóstwo przetworów w tym roku,nie mam słoiczków wolnych ale coś wykombinuję i zrobię pieczarki z papryką strasznie jestem ciekawa jak smakują,na innej stronie biorę właśnie Pani przepis na opieńki w zalewie octowej,zrobiłam już pyszne opieńki w sosie pomidorowym.Pozdrawiam>
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten przepis,ale nie wiem jaki ocet jest potrzebny?Czy 10%, czy słabszy?
Blog bardzo interesujący, dziękuję.
pozdrawiam
Używam octu 10%. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam :D
OdpowiedzUsuńCzęsto wpadam na Pani blog bo stale znajduję coś dla siebie.Teraz znalazłam ten przepis i już mogę powiedzieć , że muszę go wypróbować.Wygląda niezwykle apetycznie i zapewne tak smakuje.Dodałam link do "ulubionych" by łatwiej Panią odszukać.Muszę też koniecznie wypróbować mięso w słoikach z Pani przepisu.Serdecznie pozdrawiam.
Zapraszam do korzystania :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMięsko w słoikach już zrobiłam. DBD. :-)))
OdpowiedzUsuńDziś będę robić paprykę i pieczarki. :-)
Trochę za późno trafiłam na pani blog. Z przepisem na ogórki muszę poczekać do przyszłego roku. A może mogłyby być ogórki szklarniowe? Czy się nie za bardzo nadają?
Witam. Zdecydowanie polecam ogórki gruntowe do przetworów. U mnie jeszcze są dostępne, może i u Ciebie warto poszukać na straganach ? Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTa sałatka to jako dodatek do obiadu czy samodzielne danie? Popełniłam właśnie 4 słoiki - pyszna!!
OdpowiedzUsuńTo zależy od Ciebie - możesz podać jako dodatek do wędlin i mięs, do obiadu lub zjeść z kanapką. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZjadłam, a właściwie pożarłam jeden słoiczek. Może powinna odstać dłużej, ale nie wytrzymałam - pyszna!!
UsuńWitam. Czy taką sałatkę można mrozić, skonczyły mi się słoiki
OdpowiedzUsuńWitam, a czy tej cebuli to musi tyle być? Wolał bym mniej jak to wpłynie na smak
OdpowiedzUsuń2023 👍blog super właśnie robię ulubione przetwory❤️
OdpowiedzUsuń