wtorek, 21 września 2010

Kanie panierowane wg Aleex





I znów grzyby. Tym razem proponuję Wam kanie. Są przepyszne. Ale uwaga! Bardzo łatwo pomylić je z muchomorami sromotnikowymi, które są śmiertelnie trujące. Dlatego warto je zbierać tylko wtedy, gdy mamy absolutną pewność, że to jadalne kanie. A jeśli mamy je już w domu, możemy przyrządzić je w tradycyjnej panierce i usmażyć. Smakują znakomicie. Spróbujcie.

Składniki:


• kanie (same kapelusze)
• jajko
• bułka tarta
• sól
• oliwa

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyścić. Dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć.
2. Rozkłócić jajko, posolić do smaku, wysypać na talerz tartą bułkę. Rozgrzać oliwę na patelni.



3. Panierować kapelusze kań w jajku i w bułce. Od razu kłaść na gorący tłuszcz.



4. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.



Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Grzybobranie 2010.

2 komentarze:

  1. Nasza babcia jeszcze zalewa je wrzątkiem po opłukaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, wiem. Jest ostrożna :)))

    OdpowiedzUsuń