.

.

czwartek, 9 września 2010

Makaron z warzywami na sposób chiński wg Aleex





Wczorajsza zapiekanka tak smakowała mojej rodzinie, że dzisiaj także zażyczyli sobie na obiad makaron. Ale z czym? – próbowałam zapytać. Okazało się, że nie wiedzą z czym. Oczywiście musiałam wymyślić „coś dobrego”. Zupełnie nie miałam pomysłu (ani czasu), by przygotować coś wyszukanego. Zrobiłam więc danie, które powstało w ciągu 15 minut. Okazało się bardzo smaczne. Miło było patrzeć, jak szybko znika z talerzy. Spróbujcie…

Składniki:

• 1 opakowanie makaronowych wstążek
• 1 mieszanka warzyw po chińsku
• 1 pierś z kurczaka
• papryka
• czosnek granulowany
• papryka słodka
• szczypta ostrej papryki
• wegeta do smaku
• oliwa

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2. Pierś kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, oprószyć papryką, wegetą i czosnkiem. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
2. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojoną w paseczki paprykę i mieszankę warzyw po chińsku (jeśli jest zamrożona, nie trzeba jej rozmrażać). Wlać ½ szklanki wody, doprawić do smaku i dusić około 10 minut.



3. Makaron rozłożyć na talerzach, na środek wyłożyć uduszone warzywa z kurczakiem. Można także wymieszać makaron z warzywami. Podawać od razu.



Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Viva la pasta! oraz Paprykujemy

4 komentarze:

  1. chętnie bym zjadła dziś takie danie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo szybko się je robi. Jest lekkie i naprawdę smaczne. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. tez takie robie i z makaronem i z ryzem, jest smaczne i szybkie:)

    OdpowiedzUsuń