.

.

niedziela, 26 września 2010

Kremówka na kruchym cieście wg Aleex




Dzisiaj obiecana kremówka. Moja rodzina od dawna już domagała się tego ciasta. W końcu uległam, chociaż wczoraj zupełnie nie miałam czasu. Na szczęście tę wersję kremówki przyrządza się szybciutko. Tak więc sobotni wieczór spędziłam w kuchni (to w ramach relaksu po pracy;) piekąc ciacho. Na szczęście także wczoraj zrobiłam zdjęcia, bo kiedy dziś po południu wróciłam z zajęć, po kremówce zostało tylko wspomnienie… i okruszki…

Składniki:

Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 1 żółtko
• 25 dag masła
• 1/2 szklanki gęstej śmietany kremówki 36% (śmietana nie może być wodnista)

Masa:
• 3/4 l mleka
• 1/4 kostki masła - 5 dag
• 1 szklanka cukru
• duży cukier waniliowy
• 1 budyń waniliowy
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 całe jaja

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę, żółtko i masło. Składniki na ciasto posiekać, zagnieść, schłodzić.





2. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 21x30, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.210 stopni C w piekarniku gazowym przez ok.20 min., UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche.



3. 1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
4. W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).



5. Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



Smacznego.

13 komentarzy:

  1. najbardziej w kremówkach lubię krem, a Twój zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny, szybki przepis, idzie do ulubionych
    kremówka prezentuje się rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  3. To fakt, ciasto robi się bardzo szybko i jest naprawdę pyszne. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. W cieście kruchym nie ma cukru? Nie będzie gorzkie? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez obaw. Ciasto kruche nie jest słodkie, ale za to krem jest, więc smaki się balansują. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłam na ten blog przypadkiem i juz wiem , ze będę tu zaglądać częściej. Na pierwszy ogień idzie kremówka - łatwy i szybki przepis. Już nie mogę się doczekać . Pozdrawiam pieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam. Witaj w mojej kuchni :))) Aleex.

      Usuń
  7. budyń ma być na 0,5 litra mleka czy 0,75

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń ma być na 1/2 l mleka. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Gdzie kupić gęsta kremówkę bo w sklepach jest płynna lub z jakiej firmy?

      Usuń
    3. Gęstą kremówkę można dostać z firmy Rolmlecz lub Piątnica, jest też pewnie sporo innych. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. Ta śmietana ma być kwaśna, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Jest wyraźnie napisane, ze to ma być śmietana kremówka. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń