.

.

niedziela, 10 kwietnia 2011

Piersi kurczaka zapiekane na porach wg Aleex




Wczoraj dopadł mnie potężny atak migreny. Zaczęło się od szalejącego wiatru, który obudził mnie w nocy. Kolejny raz wybiłam się ze snu nad ranem, kiedy grad bębnił o parapety okien. Niestety, już czułam napływające fale bólu. Nie pomogły tabletki, rano ledwo wstałam z łóżka. Wspomogłam się kolejną porcją tabletek i poszłam do pracy. Musiałam przeżyć egzamin i porcję wykładów. Po południu musieliśmy pojechać do Daria na uczelnię, aby załatwić ostatnie formalności przed obroną pracy. Zrobiliśmy jeszcze szybkie zakupy, ale pamiętam je jak przez mgłę. Po powrocie do domu zasnęłam. Całe szczęście, bo gdyby nie ten sen, to chyba nie przeżyłabym do wieczora. Obudziły mnie głosy gości, którzy pojawili się u nas, ale Dario zamknął drzwi od pokoju i nakazał im względną ciszę. Wiedział, że jestem w bardzo kiepskim stanie. Powoli wracałam do życia, już bez migreny. Zawsze po takim ataku bólu jestem bardzo oszołomiona i osłabiona. Wprawdzie jeszcze zdołałam upiec muffinki, ale wiedziałam, że dzień mam już stracony. Wieczorem położyłam się wcześniej, żeby normalnie funkcjonować dzisiaj.
A dzisiaj, po spokojnej nocy, zaserwuję na obiad moim chłopcom piersi kurczaka zapiekane na porach z tego przepisu. Są naprawdę pyszne. Ponieważ nie przepadam za gotowanymi porami, nie wiedziałam, czy te będą mi smakować. Takie obawy miałam tylko za pierwszym razem. Okazało się, że zapiekane warzywa smakują świetnie. A pierś kurczaka w ich towarzystwie jeszcze lepiej. Polecam.


Składniki:

• 2 podwójne piersi z kurczaka
• 1 duży por (tyle żeby pokryć plasterkami dno naczynia)
• majonez (najlepiej Kielecki)
• przyprawa do kurczaka Kotanyi, czosnek granulowany, sól

Sposób przygotowania:

1. Piersi pokroić w średniej wielkości kawałki (najlepiej na 4 części każdą pierś), przyprawić.



2. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ciasno pokrojone w grube plastry pory (można trochę posolić).



3. Na porach ułożyć bardzo blisko siebie kawałki kurczaka.



4. Z wierzchu posmarować całość majonezem tak, by nic nie wystawało, ale też nie za grubo.



5. Wstawić do piekarnika na 45-60 minut w temperaturze 180o. Naczynie przykryć folią. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby danie się przyrumieniło. Gdy się zrumieni możemy stawiać na stół.





6. Mięsko jest mięciutkie, kruche i bardzo smaczne.



Smacznego.

36 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo lubię Pani bloga. Wszystko jest takie... "niewydumane", domowe, a takie jedzenie lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo :))) Ja chętnie oglądam na różnych blogach egzotyczne potrawy, ale w domu robi się je na wyjątkowe okazje. A przecież kuchnia i jedzenie towarzyszą nam każdego dnia. Dlatego staram się, by mój blog pokazywał właśnie taką normalność - codziennie i od święta. Miło mi, że moim czytelnikom to też odpowiada :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis.. coś dla mnie w fazie odchudzania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam takie delikatne muszą być!

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest pyszne! W domu mam prikaz żeby to danie było 2 razy w tygodniu:)) Dziękujemy za przepis:) Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak się cieszę! Nam też bardzo smakowało! Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pani przepisy.Dzien zaczynam od pani bloga.Bardzo dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Miło mi. Pozdrawiam serdecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny wypróbowany przepis i po raz kolejny pyszne danie :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja chyba dzisiaj zrobię tą pierś. Widzę, że nie wymaga wiele zachodu ale jak pysznie wygląda. A ten zapach co się roznosi po domu (wiem bo już robiłam karkówkę pod pierzynką majonezową:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Danie mało pracochłonne, smak wyśmienity, przepis został już rozpowszechniony w mojej rodzinie :)
    Pozdrawiam autorkę

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się, że smakowało :)))))

    OdpowiedzUsuń
  14. no super nie bede sie powielal , ale bardo dobre
    pozdrawiam krzysiek z nowego jorku

    OdpowiedzUsuń
  15. Czym przyprawiamy? Samą solą i pieprzem, bo wygląda jakby papryką było posypane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach jest napisane (cytuję):
      "• przyprawa do kurczaka Kotanyi, czosnek granulowany, sól"
      Tym przyprawiamy. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. BARDZO BARDZO PYSZNE zawsze jak nie wiem co zrobić na obiad szukam przepisów na stronach internetowych i gdy tylko ten zobaczyłam to odrazy się do niego przekonałam i do tego jeszcze zdrowe warzywa czego więcej chcieć !!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jutro mam gości więc poza pączkami zaserwuję tę pierś.Blog "smakowity".Proste i różnorodne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  18. Najwyższy czas żebym ja też Pani podziękowała. Dołączam się do pozostałych, zachwyconych gości tego bloga. Mnie to Pani ratuje skórę dzień po dniu. Szukam tu inspiracji i ją znajduję. Moje dzieci wiedzą, że jeśli gotuję to prawie zawsze "z Aleex". A to nie jest łatwe przy 5-osobowej rodzinie. Dzięki Pani gotuję coraz lepiej. Mało tego - zaczyna mi to sprawiać prawdziwą przyjemność. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że mogę pomóc. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. Witam. Czy piekarnik ma być nagrzany? Jakie ogrzewanie? Góra i dół czy dół z termo obiegiem? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam.Wiki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Piekarnik może być nagrzany, w opcji dól i termoobieg. Pozdrawiam, AS.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy zamiast mięsa z kurczaka można użyć z indyka i też będzie pyszne ?. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy. Maryla

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę przyznać,że dania z Pani przepisów znakomicie smakują.Doskonały jest również opis przygotowania tych dań.Kurczak jest kolejną potrawą, które zaserwuję mojej rodzinie.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie skończyłam jeść, to jest absolutnie genialne, bardzo proste do zrobienia i niesamowicie smaczne :) Jest Pani geniuszem :D

    OdpowiedzUsuń
  24. A można wziąść pierś ze skórą?

    OdpowiedzUsuń
  25. Proszę poczytać o przenikaniu aluminium do potraw. Dzieje się to szczególnie w przypadku działania na folię wysokich temperatur. Lepiej przykryć danie pokrywą naczynia, zamiast fundować sobie słoniową dawkę aluminium.

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzień dobry.
    Proszę o informację czy na wierzchu jest startu żółty ser? Pytam bo fajnie z wierzchu jest przyrumieniona potrawa, właśnie jakby był ser :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wierzchu nie ma sera. Tak przypieczony jest majonez z przyprawami. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  27. czy folia sreberko ma być strona błyszcząca do środka do piersi czy na zewnatrz.
    jak robię dania przykrywane sreberkiem to się zawsze zastanawiam...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Jeśli chcemy, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas owijamy ją w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku lub podgrzać w kuchence mikrofalowej. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  28. Błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Jeśli chcemy, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas owijamy ją w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku lub podgrzać w kuchence mikrofalowej. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  29. dziękuję za odp.
    właśnie tak zrobilam:)
    a danie wyszło obledne:))
    Pierś wyszła wilgotna fajnie -po prostu pyszna i pachnaca:)
    I to jest kolejny wypróbowany przepis z Pani strony.
    Nie ma tyg. w którym nie byloby dania wg Alex:)
    Dziękuję i pozdrawiam:)


    OdpowiedzUsuń
  30. To kolejne danie, jakie z Pani bloga wypróbowałam i jak zawsze jestem zachwycona. Miło się czyta wszystko, co Pani pisze. Powodzenia, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Przez te zawirowania, przerwy i zakręty życiowe trochę wyszłam z wprawy ;) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń