.

.

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Zupa chińska z klopsikami wg Aleex





Już kwiecień. Nie mogę się nadziwić, jak szybko mija czas. Ten szaleniec pędzi do przodu, a ja nie umiem za nim nadążyć. Ciągle brakuje mi wolnej chwili, aby ze wszystkim się uporać. Teraz w pracy zaczął się gorący okres. Klasy maturalne powoli kończą naukę, za trzy tygodnie trzeba wystawić im stopnie. Klasy trzecie szykują się do majowych praktyk, a wszyscy czują już zbliżającą się maturę. My przygotowujemy się także do Dnia Otwartego, podczas którego odwiedzą naszą szkołę młodzi ludzie z okolicznych gimnazjów. No i w kwietniu są święta. A do nich także trzeba się przygotować.
Gwiazdeczka wczoraj pojechała i zabrała na 3 tygodnie Mufkę. Kiedy rano weszłam do kuchni, było w niej pusto. Mój króliczek nie czekał na mnie, jak zawsze, przed klatką, nie skakał wesoło z niecierpliwieniem wyglądając jedzenia. Wiem, że Gwiazdeczka o nią zadba, rozumiem, że za nią tęskniła i chce mieć ją przy sobie, ale … jakoś dużo miejsca się zrobiło bez mojego zwierzaczka.
Rano przygotowałam dla nas pyszną zupę z tego przepisu. Robi się ją naprawdę szybko i chłopcy z przyjemnością zjedzą ją w porze obiadowej. Ja dzisiaj zostaję dłużej w pracy, chłopcy piszą próbną maturę. Zmykam już, bo robi się niepokojąco późno…


Składniki:

• mieszanka chińska mrożonych warzyw
• 1 saszetka ryżu
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• sól, pieprz, wegeta do smaku
• bulionetka drobiowa Knorr’a lub rosół
• śmietana (opcjonalnie)
• 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Klopsiki:
• 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 jajko
• 1 cebulka
• bułka kajzerka
• sól, pieprz, wegeta, czosnek (lub inne do wyboru)
• mąka pszenna

Sposób przygotowania:

1. Przygotować klopsiki: bułkę namoczyć w wodzie, cebulkę zmielić. Do mięsa dodać jajko, odciśniętą bułkę, zmieloną cebulkę oraz przyprawy: pieprz, wegetę, czosnek. Dokładnie wyrobić jak na kotlety mielone. Z mięsa formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Układać na desce oprószonej mąką. Wierzch klopsików też oprószyć mąką.





2. Zagotować rosół lub wodę z bulionetką, aby otrzymać wywar.



3. Na gotującą wodę wrzucić mrożonkę. Gotować 2 minuty.



4. Wrzucić klopsiki, zasypać ryżem, dodać sos sojowy i doprawić do smaku. Gotować ok.25min.



5. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy (ja tym razem go nie dodałam, bo … zapomniałam kupić). Zupkę tę można w dowolny sposób modyfikować, dodając np. śmietanę.



Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Tak pięknie ta zupka wyglądała na zdjęciu, że pokusiłam się i zrobiłam, ze swoimi zmianami oczywiście ;) ale wyszła przepyszna i chyba wprowadzę ją na stałe do swojego repertuaru. Ugotowałam ją na porcji rosołowej zamiast na kostce, bo nie lubię kostek, a pulpeciki zrobiłam z mielonki indyczej, pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że wypróbowałaś i smakowała. My też ją bardzo lubimy :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dodawałam pomidory z puszki z serkiem homogenizowanym naturalnym. Pychota!!

    OdpowiedzUsuń
  4. jest niesamowita, robię ją od jakiegoś czasu a przepis mam od brata.

    OdpowiedzUsuń
  5. robie podobną tylko bez ryżu ipomidorami z puszki i z serkiem homogenizowanym naturalnym

    OdpowiedzUsuń
  6. warto ja robię czesto jak mi zostanie rosołu z niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozumiem, wszystko jest rzeczą gustu. Nam bardzo smakuje. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupka przepyszna. Dla moich głodomorów muszę jednak dodać 2 paczki mieszanki chińskiej i ryżu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile wody do tej zupki zagotować ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaką ilością wody zalać mieszankę warzywną ?

    OdpowiedzUsuń