.

.

wtorek, 19 kwietnia 2011

Zapiekane kąski z łososiem wg Aleex





W niedzielę proponowałam Wam jajka faszerowane pastą łososiową. Dziś kolejne zastosowanie tej pasty, które przyszło mi do głowy nieoczekiwanie. Kiedy ostatnio przyjmowałam gości okazało się, że jedna z osób nie je mięsa. Nie chodzi tu o wegetarianizm, ale raczej o względy religijne. No cóż, zaskoczyła mnie ta wiadomość. Na stole znalazło się sporo przekąsek, ale zdecydowana większość z nich miała dodatek mięsa. Ponieważ w chwilach stresu zazwyczaj myślę szybko i intensywnie, przyszła mi do głowy pewna myśl. Pobiegłam do kuchni, połączyłam składniki i po kilkunastu minutach podałam na stół chrupiące kąski z pastą łososiową. Wszyscy, nie tylko ci poszczący, byli zachwyceni. Okazało się, że ta przekąska wyjątkowo im zasmakowała. Na pewno będę do niej wracać jeszcze nie raz. Polecam.

Składniki:

• pasta łososiowa wg tego przepisu
• bagietka
masło czosnkowe
• nieco koperku

Sposób przygotowania:


1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2. Bagietkę pokroić na kromeczki o grubości 1 cm.
3. Każdą kromeczkę posmarować masłem czosnkowym. Ułożyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
4. Kromeczki podpiec na złoty kolor. Każdą ozdobić kleksem pasty łososiowej i odrobiną koperku.



Smacznego.

3 komentarze:

  1. Z tym Pani gościem to tak jak z moim mężem. Ze względu na to, że mięso w Polsce nie jest odpowiednie (a raczej można takie kupić tylko w Warszawie i okolicach Białegostoku) jest na diecie wegetariańsko+rybnej.
    Co bywa dość kłopotliwe, ponieważ większość dań obiadowych jest u nas z dodatkiem mięsa lub choćby ma z nim jakiś związek.

    Pozdrawiam.
    Ane

    OdpowiedzUsuń
  2. Ane - jeśli wiemy, że przyjdzie ktoś taki, to pół biedy, jesteśmy przygotowani. Najgorzej, gdy ktoś postawi Cię przed faktem i nie wiadomo, co zrobić wtedy, bo impreza już w toku, a dania tylko mięsne :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne przekąski i reprezentacyjnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń