piątek, 29 kwietnia 2011

Przekładaniec miodowo- serowy wg Aleex




Wczorajszy Dzień Otwarty zakończył się sukcesem, chociaż tak naprawdę nasze działania będzie można ocenić dopiero po zakończeniu rekrutacji. Mam nadzieję, że zachwyceni gimnazjaliści podejmą we wrześniu naukę w naszej szkole. Bardzo na to wszyscy liczymy.
Dziś powinnam mieć wolny piątek, ale nic z tego. O 11.00 w szkole odbywa się uroczystość zakończenia roku szkolnego dla klas maturalnych. Wśród nich jest także moja klasa zaoczna. W związku z tym muszę być z moimi uczniami, wręczyć im świadectwa, oddać dokumenty, pogratulować średniego wykształcenia i po prostu się z nimi pożegnać. Zaraz wychodzę do pracy, aby zmierzyć się z tymi wzruszającymi zadaniami.
Ponieważ wczoraj wiedziałam, że dziś nie będę miała czasu, upiekłam dla dzieci i Daria pyszny przekładaniec miodowo – serowy z tego przepisu. Myślałam, że będzie to zwykłe ciasto na weekend, ale okazało się naprawdę znakomite. Polecam.


Składniki:

Ciasto:
• 550 g mąki tortowej
• 230 g cukru
• 2 jaja
• 250 g margaryny
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki mleka
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 op. cukru waniliowego (16 g)

Masa:
• 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
• 6 jaj
• 230 g cukru
• 20 dag masła
• 1 budyń śmietankowy (na 0,5 l mleka)
• 250 ml mleka
• 1 op. cukru waniliowego (16 g)
• olejek waniliowy i cytrynowy

Polewa:

• 2 tabliczki gorzkiej czekolady
• 1 pełna łyżka masła
• 2 łyżki mleka
• odrobina mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
2. Podzielić je na 3 części.



3. Rozwałkować na 3 placki o grubości ok 0,5 cm.
4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy placek piec oddzielnie w 180 stopniach ok. 15 minut (na złotobrązowy kolor). Wystudzić. Aby było szybciej, ja rozwałkowywałam ciasto na papierze, a później wyciągałam z blachy jeden placek (upieczony), a wkładałam drugi (do pieczenia).





5. Ser, jaja, masło, cukier i cukier waniliowy podgrzać w większym garnku na małym ogniu.





6. Gdy składniki się połączą i masa będzie gorąca, dodać cały czas intensywnie mieszając, budyń rozpuszczony w szklance mleka. Doprowadzić do wrzenia.



7. Dodać olejek waniliowy i cytrynowy.
8. Placki przekładać gorącą masą serową. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.







9. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć, po czym polać ciasto polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami.



Smacznego.

12 komentarzy:

  1. Wszystko co z serem i miodem jest przeze mnie witane z entuzjazmem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię w podobny sposób sernik gotowany :) tylko zamiast miodowego ciasta jest zwykłe kruche. Pysznie wygląda Twój przekładaniec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz po torcie wykonam to ciacho bo myślę że bardzo będzie nam smakowało:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. z jakiego twarogu robiłaś to ciasto?
    chodzi mi o firme

    OdpowiedzUsuń
  5. Użyłam twarogu firmy President. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam to ciacho - bardzo dobre:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobre ciasto:) zrobiłam na przyjazd gości i wszystkim bardzo smakowało:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewa Sanok chciałam sie pochwalić ze spróbowałam to ciasto i .....rewelacja i mam patent nie wałkowałam walkiem tylko paluszkami pięknie rozprowadziłam na blaszkę i jest pysznnnnyyyyyyyy bardzo polecam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Bardzo podoba mi się to ciasto, ale ponieważ bardzo lubię ciasta z dżemem, ciekawa jest czy pod jedną z warstw masy można położyć cienką jego warstwę? Czy dżem tu będzie pasował? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować. Dżem powinien mieć wyrazisty smak. Czarna porzeczka na pewno będzie pasować. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń