piątek, 29 kwietnia 2011
Przekładaniec miodowo- serowy wg Aleex
Wczorajszy Dzień Otwarty zakończył się sukcesem, chociaż tak naprawdę nasze działania będzie można ocenić dopiero po zakończeniu rekrutacji. Mam nadzieję, że zachwyceni gimnazjaliści podejmą we wrześniu naukę w naszej szkole. Bardzo na to wszyscy liczymy.
Dziś powinnam mieć wolny piątek, ale nic z tego. O 11.00 w szkole odbywa się uroczystość zakończenia roku szkolnego dla klas maturalnych. Wśród nich jest także moja klasa zaoczna. W związku z tym muszę być z moimi uczniami, wręczyć im świadectwa, oddać dokumenty, pogratulować średniego wykształcenia i po prostu się z nimi pożegnać. Zaraz wychodzę do pracy, aby zmierzyć się z tymi wzruszającymi zadaniami.
Ponieważ wczoraj wiedziałam, że dziś nie będę miała czasu, upiekłam dla dzieci i Daria pyszny przekładaniec miodowo – serowy z tego przepisu. Myślałam, że będzie to zwykłe ciasto na weekend, ale okazało się naprawdę znakomite. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
• 550 g mąki tortowej
• 230 g cukru
• 2 jaja
• 250 g margaryny
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki mleka
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 op. cukru waniliowego (16 g)
Masa:
• 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
• 6 jaj
• 230 g cukru
• 20 dag masła
• 1 budyń śmietankowy (na 0,5 l mleka)
• 250 ml mleka
• 1 op. cukru waniliowego (16 g)
• olejek waniliowy i cytrynowy
Polewa:
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady
• 1 pełna łyżka masła
• 2 łyżki mleka
• odrobina mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
2. Podzielić je na 3 części.
3. Rozwałkować na 3 placki o grubości ok 0,5 cm.
4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy placek piec oddzielnie w 180 stopniach ok. 15 minut (na złotobrązowy kolor). Wystudzić. Aby było szybciej, ja rozwałkowywałam ciasto na papierze, a później wyciągałam z blachy jeden placek (upieczony), a wkładałam drugi (do pieczenia).
5. Ser, jaja, masło, cukier i cukier waniliowy podgrzać w większym garnku na małym ogniu.
6. Gdy składniki się połączą i masa będzie gorąca, dodać cały czas intensywnie mieszając, budyń rozpuszczony w szklance mleka. Doprowadzić do wrzenia.
7. Dodać olejek waniliowy i cytrynowy.
8. Placki przekładać gorącą masą serową. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
9. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć, po czym polać ciasto polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wszystko co z serem i miodem jest przeze mnie witane z entuzjazmem:)
OdpowiedzUsuńJa robię w podobny sposób sernik gotowany :) tylko zamiast miodowego ciasta jest zwykłe kruche. Pysznie wygląda Twój przekładaniec :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho!
OdpowiedzUsuńZaraz po torcie wykonam to ciacho bo myślę że bardzo będzie nam smakowało:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńz jakiego twarogu robiłaś to ciasto?
OdpowiedzUsuńchodzi mi o firme
Użyłam twarogu firmy President. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam to ciacho - bardzo dobre:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto:) zrobiłam na przyjazd gości i wszystkim bardzo smakowało:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńEwa Sanok chciałam sie pochwalić ze spróbowałam to ciasto i .....rewelacja i mam patent nie wałkowałam walkiem tylko paluszkami pięknie rozprowadziłam na blaszkę i jest pysznnnnyyyyyyyy bardzo polecam ...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo podoba mi się to ciasto, ale ponieważ bardzo lubię ciasta z dżemem, ciekawa jest czy pod jedną z warstw masy można położyć cienką jego warstwę? Czy dżem tu będzie pasował? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
OdpowiedzUsuńMałgosia
Możesz spróbować. Dżem powinien mieć wyrazisty smak. Czarna porzeczka na pewno będzie pasować. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA ciekawa jestem czy ta masę serową szło by wylać na zwykłym biszkopcie ?
OdpowiedzUsuńMasa jest dość rzadka. Mogłaby wsiąknąć w biszkopt i ciasto nie byłoby spójne. Ale nie próbowałam. Jak zrobisz, daj znać. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń