środa, 20 kwietnia 2011

Styropian wg Aleex




Czy słyszeliście o cieście „styropian”? Nazwa nie brzmi zbyt zachęcająco, prawda? A jednak postanowiłam je zrobić, bo czytałam na jego temat bardzo wiele pochlebnych opinii. Skorzystałam z przepisu Evenki, ale zmodyfikowałam go trochę, aby odpowiadał moim upodobaniom smakowym. Efekt był rewelacyjny! Puszysta masa przypominająca delikatniutki sernik z leciutkim posmakiem kokosa, kruche ciasto i soczyste kawałeczki ananasa dały świetną kompozycję smakową pina colady. Podczas pieczenia ciasta w domu unosił się obłędny zapach. Dario ledwo doczekał się chwili, gdy styropian przestał być gorący i zjadł nieprzyzwoitą ilość tego smakołyku. Potem stwierdził, że to jeden z najlepszych serników, jakie jadł. Za nic nie dał się przekonać, że to nie jest sernik. Kiedy mu to udowodniłam, powiedział, że wszystko mu jedno, z czego ciasto jest zrobione, ale na święta on znów chce je zjeść. A więc na święta będzie powtórka. Ciasto doskonale sprawdzi się jako wykwintny wypiek. I na dodatek jest bardzo tanie, co w dzisiejszych czasach na pewno nie jest bez znaczenia. Polecam.

Składniki:

Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 5 żółtek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 g masła lub margaryny

Masa śmietanowa:
• 1 litr śmietany 18%
• 10 dag wiórków kokosowych
• 5 białek
• 1 szklanki cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 budyń śmietankowy duży (dałam mały i dosypałam więcej mąki ziemniaczanej)
• 1 puszka ananasa w kawałkach

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.



2. Jedną część wyłożyć na spód blaszki (23 x 33 cm). Można ją zetrzeć na tarce i lekko uklepać – będzie szybciej i łatwiej. Drugą włożyć do zamrażarki.



3. Blaszkę z ciastem wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Lekko przestudzić.
4. W tym czasie zrobić masę: białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki (oprócz owoców) i wymieszać.



5. Na podpieczone ciasto wyłożyć kawałki ananasa. Na owoce wyłożyć masę.



6. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.







Smacznego.

44 komentarze:

  1. a czy konieczne jest dodawanie wiórek kokosowych ??

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, nie zastanawiałam się nad tym. Wprawdzie masa jest dość gęsta i bez nich, ale ja jeszcze nie próbowałam. Wiórki nie są mocno wyczuwalne.Jeśli chcesz, możesz spróbować zrobić masę bez kokosa.Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim cieście. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I przepyszne ciasto! Polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również polecam to ciasto ,jest ono pycha.ja zamiast owoców dałam wiórki kokosowe i śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim.

      Usuń
  5. Ależ nazwa ;) Ale ciacho bardzo fajne, ładnie wyszło :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się bardzo ten przepis:) zapisze sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bez wiórek kokosowych to nie to samo,wiórki nadają mu charakter:0ciasto wczoraj upieczone i juz zjedzone,wyszło super!:)

    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. czy białka trzeba długo ubijać ze śmietaną (kupiłam Łaciatą)druga część ciasta utopiła się w masie, nie wiem co z tego wyjdzie, bo jeszcze ciasto w piekarniku :(

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy moze byc double cream? slodka smietanka 20% do bitej smietany? 18 procentowa znalazlam tylko do zup:( Ciasto wyglada pieknie i na pewno super smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Białka muszą być ubite z cukrem na bardzo sztywną, gęstą i lśniącą pianę. Do niej wkładamy gęstą śmietanę, wystarczy chwilkę wymieszać do połączenia składników. Skoro ciasto utopiło się w masie, to znaczy, że niedokładnie ubiłaś pianę, była zbyt rzadka. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bo ta 18% ma być taka zwyczajna, jak do zup, tylko gęsta. Ale sądzę, że 20% też może być. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto zrobione:) Jest świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki za wiadomość, nastepnym razem kupie tą smietane do zup. Wlasnie zrobilam to ciasto, nie mam pojecia czy wyszlo, zdjecie zrobię jak będzie na talerzu i będzie co fotografowac:(. Użylam jednak tylko 2 opakowan tej smietany 20%, bo ona byla rzadka jak smietanka, dodalam maki ziemniaczanej wiecej jak w przepisie. Jak to ciasto nie wyszlo to jutro bedę płakać. Pachnialo w piekarniku cudnie a jutro będzie test. Idę pilnować sernika z mascarpione:)
    Pozdrawiam i radosnych Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety choc ciasto wyglada po upieczeniu calkiem normalnie i smakuje :) w srodku jest szkliste, choc piana byla dobrze ubila. Mysle, ze ta double cream jest za rzadka i za tlusta.Sernik wyszedl ladny. Po Świętach robie drugie ciasto, nie poddam się tak łatwo;)

    OdpowiedzUsuń
  16. aa ja chciałam dodać,że sugerując się "białka ubić z cukrem" wrzuciłam białka do tego cukier i zaczęłam ubijać :P mama wrzasnęła,że powinnam najpierw ubić bialka a potem wsypać cukier ,i miała rację,bo piany za dużej nie było. ale ciasto było idealnej konsystencji i bardzo smaczne :)

    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  17. Gosiu - oczywiście powinno ubić się pianę z białek i stopniowo dodawać cukier. Jednak ja kilkakrotnie zrobiłam jak ty- wsypałam cały cukier do białek i zaczynałam ubijać. Trwa to wówczas dłużej, jednak piana z białek także dobrze się ubije. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  18. Upiekłam na Święta, wyszedł bardzo dobry, zamiast śmietany dałam 1 litr jogurtu greckiego.

    OdpowiedzUsuń
  19. Miło mi, że smakowało. Spróbuję także wersji z jogurtem. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam! Piekłam to ciasto także w wersji bez wiórek, ale dałam więcej mąki. Zamiast ananasa dałam wiśnie ze słoika. Wyszło pyszne, lekko kwaskowe. Pozdrawiam Anka

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja mam pytanie - to ma być kwaśna "osiemnastka"? Bo śmietany 18% są kwaśne, gęste i słodka 18% np. łaciata. Różnica między nimi jest ogromna, także w smaku. Ma wielka chętkę na to ciasto i zależy mi, żeby wyszło jak na zdjęciu Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Tak, to ma być najzwyklejsza, gęsta, kwaśna 18% śmietana. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto jest pyszne;)

    Zapraszam do siebie na bloga, mam śliczną porcelanę na sprzedaż
    www.antyki-rozan.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Cieszę się,że smakowało. Dziękuję za zaproszenie. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto rewelacja :)!! I faktycznie ciężko wytłumaczyć, że to nie sernik :D u mnie była taka sama sytuacja :P

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasto rewelacja :)!! I faktycznie ciężko wytłumaczyć, że to nie sernik :D u mnie też tak było... Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  27. zaraz będę to ciasto robić.jak wyjdzie to napiszę.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto wyszło super .rodzince smakuje bo jest naprawdę pycha.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało :))))

      Usuń
  29. czy śmietana ma być słodka w kartonie czy kwaśna?Mam ochotę upiec styropian na święta i układam listy zakupów.

    OdpowiedzUsuń
  30. Używamy zwykłej kwaśnej śmietany 18%. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto wspaniałe.Jadłam u znajomej ,rewelacja nie do wiary że to nie jest sernik.Można ciasto posmarować powidłami śiwkowymi.Wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  32. Suuuper ciacho !!! Wyszło tak ja na zdjęciu tylko zastąpiłam ananasa brzoskwinią smakuje jak prawdziwy sernik nikt nie chciał uwierzyć że jest ze śmietany, Rewelacja .

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam, ciasto super wyrosło, a potem bardzo opadło, dlaczego tak sie stało? Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę tylko przypuszczać, że niedokładnie ubiłaś/ubiłeś pianę z białek. Musi być idealnie sztywna, aby ciasto nie opadło. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  34. Smakowicie wygląda :) Musze powiedzieć żonie by takie zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam do wypróbowania :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  35. Ciasto pyszne! POLECAM WSZYSTKIM ;-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Witam:) Piekłam już kilka razy styropian i zawsze wyszedł dobrze ale teraz muszę go przygotować z 1,5 porcji(oczywiście na większej blaszce) i nie wiem czy należy go trzymać dłużej w piekarniku i jak tak to o ile czy też nie skracać czasu pieczenia... Mogłaby mi Pani coś doradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli blaszka będzie większa, proszę wydłużyć czas pieczenia o kilka minut (maksymalnie do10). Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  37. Wyszło przecudne. Własnie tata wyjada z blachy i mowi ze dawno tak dobrego ciacha nie jadł, a ma ponad 80 lat i trudno jest trafic w jego gust:) Uzylam 0,5 litra smietany 18% kwasnej do zupy firmy piatnica i 0,5 litra jogurtu greckiego marki carefour. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  38. Przepyszne ciasto. Moim gościom bardzo smakowało :)) Pozdrawiam, Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  39. Zgłodniałem na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń