poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Sos śmietanowy z szynką wg Aleex
Dzisiaj proponuję Wam pyszne danie. Przepis na nie znalazłam na tej niemieckiej stronie i od razu wiedziałam, że powinno dobrze smakować. Recepturę skopiowałam, przetłumaczyłam i… zostawiłam. Jakoś były inne, które szybciej chciałam wypróbować. Teraz, po kilku miesiącach, nadeszła jego kolej. Mogę powiedzieć tylko tyle…. żałuję, że tak długo czekałam. Danie jest przepyszne! Na pewno będę często do niego wracać. Gorąco polecam.
Składniki:
• 20 dag szynki
• 1 duża cebula
• 2 większe ząbki czosnku
• 4 duże pieczarki
• 150 g masła
• ½ litra bulionu
• 200 ml śmietany 30%
• 4 łyżki mąki
• pieprz
• wegeta (opcjonalnie)
• 400 g makaron penne
Sposób przygotowania:
1. Obrać cebulę i czosnek, pokroić cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki oczyścić, pokroić na cieniutkie plasterki, szynkę pokroić w kostkę.
2. 50 g masła roztopić na patelni i podsmażyć w nim cebulę z czosnkiem.
3. Dodać pieczarki, chwilę smażyć, aż zmienią kolor i przestaną być surowe. Doprawić pieprzem.
4. Na patelnię, do cebulki z czosnkiem i z pieczarkami, dodać szynkę. Podsmażyć.
5. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
6. W miseczce naszykować ½ l bulionu. Jeśli go nie mamy, możemy w ½ l wrzątku rozpuścić płaską łyżkę wegety.
7. W garnuszku rozpuścić resztę masła, dodać mąkę, mieszać trzepaczką kuchenną (!).
8. Wolno wmieszać w tę zasmażkę bulion, energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki.
9. Następnie dolać śmietanę oraz przesmażoną cebulkę, pieczarki i szynkę.
10. Gotować aż zgęstnieje. Jeśli konsystencja byłaby zbyt gęsta, dolać trochę bulionu.
11. Gorący makaron włożyć do sosu. Podawać od razu.
Smacznego.
Danie jest bardzo sycące i naprawdę pyszne. Należy uważać z ilością soli, wędlina jest dość słona, więc łatwo przesadzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajnie wygląda, na szybki obiad idealne-na pewno wypróbuję i dam znać
OdpowiedzUsuńOlu i naprawdę świetnie smakuje :)))
OdpowiedzUsuńJuż go sobie zapisałam do wypróbowania bo widzę, że warto
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie sosy z makaronem. A ten troszkę mi przypomina carbonare, na pewno jest pycha
OdpowiedzUsuńDanie ustawione w kolejce do zrobiebia. Ja jednak z prośbą dziś taką... czekam z niecierpliwością na wpis o restauracji z "Kuchennych rewolucji"... ciekawa jestem okropnie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńIlonko - proszę, abyś jeszcze na dwa dni uzbroiła się w cierpliwość. W czwartek będzie wpis o restauracji :))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością:)) Dzięki:))
OdpowiedzUsuńczekało czekało i się doczekało - dziś skonsumowaliśmy z apetytem na obiad i chociaż wielką fanką pieczarek nie jestem-w tym daniu smakowały świetnie! Polecam jeśli nie ma czasu na stanie przy garach!
OdpowiedzUsuńNaprawde przepyszny makaronik!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńile porcji wychodzi z takiej ilości składników ?:) zrobię dziś ma obiad to danie ! :D
OdpowiedzUsuńMakaronu jest 400 g - musisz przeliczyć, ile je Twoja rodzina. U mnie to wystarczy na 2-3 porcje, u innych na 1, a u jeszcze innych na 4-5. Zależy od apetytów. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwięc u mnie wyszły 4 porcje :)ajajajaj jakie pyszne danie:) wszyscy byli zachwyceni :) ostatnio będąc w spaghetterii zapłaciłam za porcję podobnego makaronu (niemal identycznego-tyle że z odrobiną kurczaka) 17 zł ! dziś za 20 zł najadła się cała rodzina:) polecam przepis:) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńPS od dawna szukałam przepisu na idealny sos śmietanowy;) zdaję się że dzisiaj go właśnie znalazłam. pozdrawiam. Marta :)
baardzo,barardzo dobre:)
OdpowiedzUsuń