.

.

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Śledzie z czosnkiem i majerankiem wg Aleex




Czy też macie wrażenie, że ceny w sklepach zwariowały? Każdego dnia na codziennych zakupach patrzę z niedowierzaniem na półki, bo kwoty na etykietach zmieniają się jak w kalejdoskopie. Szkoda tylko, że nasze pensje nie rosną w tym tempie. Tak naprawdę wcale nie rosną, a przez szalejącą inflację zarabiamy po prostu mniej. Czasami się zastanawiam, czy jestem tak niegospodarna, czy w takich trudnych czasach przyszło nam żyć? No bo przecież jeść trzeba. Tym bardziej, że święta za pasem.
W czasie nadchodzących świąt na naszym stole na pewno pojawią się śledzie. Wszyscy je lubimy, więc nie może ich zabraknąć. W tym roku, obok tradycyjnych i w pomidorach, zaproponuję moim bliskim śledzie z czosnkiem i majerankiem według tego przepisu. Obok niech nie można przejść obojętnie: albo się je lubi, albo nie. Jeśli nie przeszkadza Wam czosnek i przepadacie za majerankiem, ten smak jest zdecydowanie dla Was. Podaję składniki na małą porcję, jeden słoiczek. Oczywiście ich ilość można zwiększyć, dostosowując do potrzeb i apetytów. Polecam.


Składniki:

• 50 dag solonych płatów śledziowych
• majeranek otarty
• 5 ząbków czosnku
• 1 duża cebula
• olej najlepiej lniany

Sposób przygotowania:


1. Śledzie wymoczyć. Osączyć z wody i pokroić w romby.



2. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać.



3. Układać warstwami w słoju przesypując je majerankiem(dość obficie).



4. Każdą warstwę posypywać przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Można także rozgnieść ząbki czosnku i wówczas do potrawy przejdzie tylko smak, zaś kawałki czosnku zostaną w słoiczku.



5. Na każdej warstwie ułożyć pokrojoną w piórka cebulkę- może być sparzona.
6. Zalać olejem. Odstawić na 2-3 dni, żeby smaki się wymieszały.





7. Składniki dodajemy wg smaku. Ja dodaję dość sporo czosnku, a majeranku ma być tyle, żeby zawiesina olejowa była ciemna.



Smacznego.

4 komentarze:

  1. Ja robię bez cebuli i z olejem rzepakowym i też pysznie smakują :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje na pewno też są pyszne. Wersja z cebulką to moja modyfikacja i nam bardzo smakuje. A przy wyborze oleju też jest dowolność. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. kochana Aleex, ile dni przed świętami można zrobic takie śledziki,żeby stały już gotowe i było mniej roboty na później????
    pozdrawiam serdecznie. Angela

    OdpowiedzUsuń
  4. Można je zrobić 3-4 dni przed Wigilią. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń