.

.

niedziela, 19 września 2010

Ciasto ze śliwkami ze starego zeszytu Aleex





Świeci słońce. Jak pięknie. Od rana czuję, że to wyjątkowy dzień. Przypominają mi się słowa Barbary Niechcic z Nocy i dni: „W życiu bywają noce i bywają dni powszednie, a czasem bywają też niedziele.” Dzisiaj jest prawdziwa niedziela. Odpoczęłam, ponieważ miałam wolny weekend, dzieci są zdrowe, Dario za parę chwil będzie w domu. Aby podkreślić tę wyjątkową atmosferę, upiekłam ciasto. Pyszne. Znalezione w starym zeszycie z przepisami. Naprawdę oryginalne i wyjątkowe. Tak jak dzisiejszy dzień.



Składniki:

• 5 jajek
• tyle, ile ważą jajka dag mąki + dodatkowo 5 łyżek
• tyle, ile ważą jajka dag margaryny
• tyle, ile ważą jajka cukru razem z cukrem waniliowym
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 kg śliwek

Sposób przygotowania:

1. Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę.



2. Do margaryny dodawać po jednym całym jajku i porcji cukru. Masa może się lekko zważyć, ale jest to normalne. Później ciasto na pewno będzie udane.



3. Zmienić końcówki miksera na haki. Do utartej puszystej masy dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto może zrobić się gęste, ale tak ma być.



4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kleksy ciasta. Jest ono dość gęste, trzeba rozprowadzić je łyżką po całej blaszce. W ciasto powtykać gęsto śliwki. Wkładam je pionowo, aby owoców było pełno.





5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 – 200 stopni C około 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem. W razie potrzeby dopiec jeszcze 10 – 15 minut.





Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Śliwki 2010.

15 komentarzy:

  1. Smakowicie! Uwielbiam ciasto ze śliwkami.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności w tym zeszycie, lubię takie proste i szybkie w wykonaniu ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś apetytu, cóż, inne przepisy muszą poczekać, na pewno wypróbuję w najbliższym czasie ten!

    OdpowiedzUsuń
  4. Daj znać, jak wyszło i czy Wam smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam ! to moje pierwsze ciasto od roku.....było proste i pyszne- przepis godny polecenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzis szukalam przepisu na ciasto ze sliwkami , wykorzystalam twoj przepis , jest pyszne, teraz czesto bedzie goscic w moim domu, dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. dzis upiekę to ciasto, mam nadzieje że mi sie uda

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto, wygląda bardzo smakowicie,
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. juz pieke jestem dobrej mysli

    OdpowiedzUsuń
  10. jajka wazyc jeszcze w skorupkach czy juz po rozbiciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka ważymy w skorupkach. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Wspaniałe ciasto :)
    Mało pracy, a efekt niesamowity !!

    OdpowiedzUsuń