.

.

wtorek, 14 września 2010

Doskonałe placuszki ze śliwkami wg Aleex



Szukając kilka dni temu notatnika z dawnymi przepisami, natknęłam się starą broszurkę Ciasta domowe. Śliwkowe delicje. Bardzo się ucieszyłam, że właśnie teraz ją odnalazłam. Pamiętam, że kupiłam ją kilkanaście lat temu i wypróbowałam z niej prawie wszystkie przepisy. Na marginesach, obok przepisów zachowały się moje notatki dotyczące receptury. Pierwszym daniem, które kiedyś z niej przygotowałam, były przepyszne placuszki ze śliwkami. Pora, aby znów pojawiły się na naszym stole…

Składniki:
Ciasto:
• 4 jajka
• 12 dag mąki
• 3/4 szklanki mleka
• 3 łyżki śmietany
• sól
• 1 łyżka roztopionego masła

Poza tym:
• 1/2 kg śliwek
• 4 dag cukru
• cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbić i z białek ubić pianę. Pozostałe składniki ciasta utrzeć na gładką masę. Wymieszać delikatnie z ubitą pianą.





2. Śliwki wydrylować, pokroić w paseczki i posypać cukrem. Owoce wymieszać z ciastem.





3. Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło lub oliwę). Kłaść po jednej łyżce ciasta. Piec małe placuszki po obu stronach na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.





Smakują wyśmienicie.

Smacznego!

Przepis dodany do akcji:
Śliwki 2010 r.

9 komentarzy:

  1. ale tu dziś u Ciebie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę smakowicie:) A można z innymi owocam? Np. jabłka? jagody? truskawki?

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję, a najlepiej od razu przepis drukuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis, rozumiem, że to będzie coś na kształt racuchów? z chęcią wypróbuję w któryś piątek

    OdpowiedzUsuń
  5. Inne owoce także mogą być. Ale w sezonie obowiązkowo spróbujcie tych placuszków ze śliwkami. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu, te placuszki raczej przypominają placki z jabłkami. Racuchy są bardziej puszyste dzięki drożdżom. Ale te naprawdę świetnie smakują. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. zasługują na miano doskonałych :) u mnie z braku śliwek były jabłka ale napewno spróbuje ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  8. wypróbujemy właśnie, pierwsza partia-delicje:) wracam do smażenia, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawda, że pyszne? Ja też muszę je niedługo zrobić. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń