.

.

piątek, 17 września 2010

Pyszna szarlotka na kruszonce wg Aleex





Nareszcie piątek. Uwielbiam ten dzień tygodnia. Z racji mojej pracy w weekendy piątki mam wolne – zazwyczaj. Wstaję rano, ponieważ Młody idzie do szkoły, a później czas leniwie przecieka mi przez palce. Słucham radia, piję kawę, czasami mam chwilę na lekturę… Kiedy już mieszkanie lśni, przygotowuję coś pysznego. Dzisiaj skorzystałam z przepisu mojej przyjaciółki Anes. Ciasto robiłam już wcześniej. Wtedy dodałam rabarbar i truskawki. Teraz upiekłam szarlotkę, którą przygotowuje się błyskawicznie. Od kiedy zrobiłam ją pierwszy raz, bardzo często gości na naszym stole. Spróbujcie…

(cytuję za Anes):

Składniki:

• 3 szkl. mąki
• 1/3 szkl. cukru
• 1 kostka margaryny (250g)
• mały cukier waniliowy (16g)
• mały proszek do pieczenia (16g)
• 5 żółtek
• 1 - 1 i 1/2 kg jabłek

Sposób przygotowania :

1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na drobną kostkę ,usmażyć tak, aby kawałki owoców nadal były widoczne. Posłodzić do smaku, można dodać cynamon.



2.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3.Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i ścisnąć kilka razy. Nie mieszać dokładnie. Ciasto konsystencją ma przypominać kruszonkę.





4.Tortownicę (26 cm średnicy)lub średnią blachę wysmarować masłem.
5.Wysypać połowę ciasta (kruszonki).
6.Wyłożyć jabłka (mogą być jeszcze ciepłe).



7. Na jabłka wysypać resztę ciasta.
8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 1 godzinę.



9.Wyjąć, pozostawić do ostudzenia.



Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Sezon na jabłka

68 komentarzy:

  1. wygląda pysznie! to już drugi Twój jesienny przepis, który będę chciała w najbliższym czasie wypróbować! ps. zazdroszczę wolnych piątków!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, nabrałam ogromnej ochoty na szarlotkę :) zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo soczyście! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada pysznie;D chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny - zapraszam na kawałeczek. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam za tą drobniutką kostkę - naprawdę jestem pod wrażeniem!
    I ja wpadnę na mały kawałek...ale to może rano, bo pora niezbyt odpowiednia...;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka jest naprawdę rewelacyjna, piekłam ją trzy razy i zawsze moi chłopcy pochłaniają ją błyskawcznie. Wprowadziłam w tym przepisie małą modyfikację, jako specjalistka od ciast z jabłkami, które często piekę i żal wylewać białko, tak więc ubiłam z pół szklanki cukru na sztywną pianę, a na koniec dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wylałam na jabłka i wysypałam na to resztę ciasta, naprawdę niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też próbowałam wersję z pianą. Masz rację, smakuje przepysznie. A białka, kiedy ich nie używamy, warto zamrozić. Szkoda byłoby je po prostu wylać. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka jest przepyszna,nie ma przy tym sporo pracy;)))
    Pozdrawiam;)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka jest bardzo pyszna :) I na pewno jeszcze ją upiekę nie raz, tylko zmodufikuję przepis zmniejszając ilość proszku do pieczenia (za bardzo go czuć). Okazja nadarzy się wkrótce, bo siostra poprosiła mnie o upieczenie tej szarlotki na chrzciny córci ;)
    Naprawdę warto ją upiec, polecam.
    Pozdrawiam autorkę tego ślicznego blogu :)))
    Betti.

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie wstawilam do piekarnika "twoja" szarlotke:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Daj znać, jak smakowała. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  13. rzeczywiscie byla smaczna:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Juz piekłam jest naprawdę pyszna!!! Anna

    OdpowiedzUsuń
  15. szarlotka rewelacja! polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis:)
    Szarlotka właśnie sie piecze ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie - dzisiaj będę robić :D

    OdpowiedzUsuń
  18. WIELKIE DZIEKI za tak prosty i pyszny przepis dziś robie szarlotkę drugi raz ;) polecam na ciepło z lodami waniliowymi ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziś piekłam pierwszzy raz w nowym domu ,nowym piekarniku...Jest pysznie,kucharką jestem ...średnią...ale wszystkim smakowało.Dziękuję za proste ,smaczne przepisy .Pozdrawiam Beata.

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis, wszystkim smakowało. Mój pierwszy wypiek na nowym mieszkaniu - szarlotka była niespodzianką dla mojego męża, po ciężkim dniu pracy. Pozdrawiam autorką :-) Aga

    OdpowiedzUsuń
  21. Aleex,
    upieczone, pyszne i szybkie. Moja Zosia ( jeszcze w brzuszku ) jesteśmy zadowolone :) :)
    pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Szarlotka pyszna ja jeszcze do gorących uduszonych jabłek wsypuję galaretkę cytrynową po upieczeniu ciasta jabłka są zwarte i mają super smak!

    OdpowiedzUsuń
  23. Szukałam szybki przepis na szarlotkę i... właśnie wsadziłam do pieca. Już mi ślinka leci.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziś upiekłam i wszyscy się zajadamy. Pychotka! Też zrobiłam wersję z ubitą pijaną z białek. Rewelacyjny przepis. Autorce serdecznie dziękuję!
    Madzia

    OdpowiedzUsuń
  25. Cieszę się, że Wam smakuje. Pozdrawiam cieplutko, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  26. Super ciasto! Szybko się robi i jeszcze szybciej znika ;) Dzięki Aleex i pozdrawiam Anka.

    OdpowiedzUsuń
  27. świetne :))) tylko w wersji z ubitą pianą, radziłabym użyć troszkę większej blachy bo sie nie mieści :) POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepyszna ciasto,polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  29. wlasnie wstawiam do piekarnika,ciekawa jestem rezultatu.....

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasta raczej srednio mi sie udaja, ale od jakiegos czasu chodzila za mna szarlotka i wyprobowalam ten przepis. Efekt byl zaskakujacy dla mnie samej ;). Bardzo mi smakowala!Jesli chodzi o piane z bialek, ktora polewa sie jablka, to wierze, ze moze jeszcze poprawic smak, natomiast troche mnie znecheca to, ze musialabym dodac pol szklanki cukru do tego ciasta, a ogolnie staram sie unikac cukru, wiec chyba zostane przy wersji Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo szybki przepis. Zaniosłam ciepłą szarlotkę do znajomych i nie zostawili okruszka :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ta szarlotka jest CUDNA:) ale tez polecam wersję z ubita pianą z jajek - poprostu rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Aleex na jakiej blaszce najlepiej zrobic to casto? taka 25x40 bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja najchetnie robie tą szarlotkę z podwójnymi składnikami, wtedy mogę upiec ją na dużej blaszy :) i jak zwykle wychodzi rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  35. Szukałam, szukałam i znalazlam. Właśnie wstawiłam szarlotkę do piekarnika. Za jakieś 50 minut okaże się cóż to za cudo ;)
    Nie jestem magiem w kuchni i często posiłkuję się w swoich kulinarnych wyczynach internetem. Jeżeli przepisy są sprawdzone i na dodatek ze zdjęciami, to nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.
    Super blog, super pomysły. Dziękuję i czekam na jeszcze :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jestem ciekawa wrażeń kulinarnych. Mam nadzieję, że będzie smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Coś chyba zepsułam bo zaraz po wyciągnięciu z piekarnika była bardzo twarda. Następnego dnia spód "przeszedł" wilgocią z jabłek i była pyszna. Czy fakt, że użyłam masła zamiast margaryny mógł mieć na to wpływ?

      Usuń
  36. Jeśli ciasto było twarde, to może zachwiałaś proporcje tłuszczu i mąki. Zastąpienie margaryny masłem na pewno nie miało wpływu na smak ciasta, pod warunkiem, że użyłaś 250 g masła. Kostka margaryny ma zazwyczaj 250g, a kostka masła 200g. Jeśli o tym zapomniałaś, mąki było za dużo i to mogło mieć wpływ na twardość szarlotki. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  37. Obiecałam sobie , że nie będę testować w najbliższym czasie Twoich przepisów bo powinnam ograniczyć słodycze, ale cóż obiecanki cacanki. Ciasto pyszności,mój mąż ma to samo zdanie. Bardzo lubimy wiśnie i zastanawiam się czy można ich użyć zamiennie zamiast jabłek. Co o tym sadzisz? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu - wiśnie to jedne z tych owoców, które lubię najbardziej :))) Piekłam to ciasto już chyba ze wszystkim, oczywiście z wiśniami też - jest przepyszne, ale wiśnie trzeba odpowiednio dosłodzić do smaku. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  38. a ja mam pytanie odnośnie "ściśnięcia składników" co to znaczy ?jak to się robi? mieszanie dłońmi?
    :) przepraszam ale jestem nieco lewa w kuchni i dopiero sie uczę ;) mam taką ochotę na szarlotkę w Twoim wykonaniu, że pisząc teraz już czuję ten zapach. mmmmmm......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - ścisnąć składniki - czyli włożyć w nie łapki (ręce ;)) i ściskać, wszystko zacznie się łączyć, kruszyć, powstanie sypka masa z grudkami (czyli kruszonka). To wystarczy - ciasto gotowe. Teraz tylko połowę trzeba wsypać na spód blaszki, na to owoce i druga połowa kruszonki na górę (wierzch ciasta). Do piekarnika i już. W razie wątpliwości pytaj śmiało :)))))))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  39. Szarlotka pyszna, ja daje skadników podwójnie,bo robie ją zawsze na dużej blaszy. Zawsze wychodzi idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  40. właśnie wyjęłam z piekarnika Twoją szarlotkę pięknie a paachnie jeszcze cudniej dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  41. Pycha ja tez zrobiłam w wersji z ubitymi bialkami . Najlepsza jest gorąca z lodami waniliowymi .polecam .wspaniale przepisy

    OdpowiedzUsuń
  42. Dorka 17.09.2012. Szarlotka palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  43. Dorka 17.09.2012. Szarlotka palce lizać!!!pieke już od ciebie drugie ciasto Pychotka pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  44. Ciasto to wczoraj zrobiłam.I wypadałoby,żebym zrobiła je dzisiaj znowu.Pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  45. Wczoraj robiłam tą wspaniałą szarlotkę i dzisiaj wypadałoby zrobić drugą.Pyszna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  46. i JAk tu nie zrobić tego ciasta po tylu wspaniałych komentarzach ?...AnnaK81

    OdpowiedzUsuń
  47. Aleex, czy czas pieczenia i temperatura dla piecyka z termoobiegiem jest taka sama jak ta w przepisie?
    Pozdrawiam, Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia taki sam, temperatura 170-175 stopni C. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  48. Ciasto rewelacja. Dziękuję za przepis, na pewno będę do niego wracała.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  49. Przepis fantastyczny.Jak juz pieke ciasto to wlasnie te szarlotke.Absolutnie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  50. Już chwaliłam ten przepis , ale dziś znowu zebrałam same pochwały za ciasto ,które właściwie należą się tobie AGUŚ . SUPER CIASTO, ŁATWE I PYCHOTA . Zapraszam do polubienia na FACEBOOK . Na bieżąco nowe przepisy od Agnieszki . Pozdrawiam cię cieplutko. ( schab najdelikatniejszy - wypróbujcie po prostu szok !!!!!!!!!! w ustach) ;) Martap666

    OdpowiedzUsuń
  51. Zrobiłam to ciasto. Jest bombowe! Mało pracy, a smakuję super!. Pozdrawiam serdecznie autorkę! Jak się cieszę, że trafiłam na tego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w mojej kuchni :) Zapraszam do korzystania. W razie wątpliwości śmiało pytaj, postaram się pomóc. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  52. czy uda się w naczyniu żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna się udać. Życzę smacznego :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  53. Witam. Gdy zobaczyłam, że ten jabłecznik jest robiony na kruszonce myślałam sobie, że będzie się strasznie rozwalać i zastanawiałam się czy próbować go robić. Skusiłam się. To co wyszło... to mini arcydzieło :) Próbowałam robić jabłecznik z kilku przepisów i zawsze mi czegoś w nich brakowało. Dwa dni temu trafiłam na ten przepis. I już wiem, że będę właśnie z tego przepisu korzystać gdy najdzie nas ochota na jabłecznik, bo jest dla nas idealny :) Dziękuję za przepis :) I życzę wszystkim smacznego- spróbujcie sami zrobić ten jabłecznik a sami się przekonacie, że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Właśnie wstawiam do piekarnika ,ja dodałam do jabłek cynamon miód ,trochę imbiru I rodzynki pychota .Smak według uznania ja uwielbiam tę wersję .Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  55. piekę ją już 11 lat. wszystkim smakuje :)

    OdpowiedzUsuń