niedziela, 18 listopada 2012
Roladki z szynki z suszonymi pomidorami i mozzarellą wg Aleex
Macie ochotę na pyszny obiad? Jeśli nie dzisiaj (bo już późno), to może przy jakiejś specjalnej okazji? Ja wymyśliłam roladki z szynki faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarellą, gdy szykowałam się na przyjście wyjątkowych gości. Mięso wyszło przepyszne: odpowiednio kruche, aromatyzowane oryginalnym nadzieniem. Odrobina sosu podkreśliła jego wyjątkowy smak. Na pewno wrócę do tego dania, tym chętniej, że wszystkim smakowało. Przyjemnie było patrzeć na puste talerze i słyszeć pochwały gości. Najwięcej radości sprawił mi jednak sms od Gwiazdeczki, która napisała: „Mamuś, M. mówił, że tak pysznego obiadu nie jadł nigdy w życiu”. A więc może i Wy podacie roladki swoim gościom? Polecam.
Składniki na 8 roladek:
• 8 plastrów surowej szynki (ok. 1,4 kg)
• 8 cieniutkich plasterków chudego boczku
• 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
• 1 kulka mozzarelli
• 1 ząbek czosnku
• szczypta suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej)
• delikat Knorr’a do mięs
• sól
• pieprz świeżo mielony
• olej
Sposób przygotowania:
1. Szynkę pokroić w plastry. Ja kroiłam na grubsze plasterki, każdy rozcinałam na pół tak, aby powstał duży płat mięsa.
2. Plastry rozbić między kawałkami folii na dość cienkie płaty.
3. Każdy plaster oprószyć z obu stron przyprawą do mięs, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłożyć.
4. Przygotować farsz: pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę. Ser również pokroić w kostkę. Oba składniki przełożyć do miseczki, wymieszać. Doprawić ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i szczyptą bazylii.
5. Plastry mięsa rozłożyć na deseczce. Na każdym położyć plasterek boczku, a na nim nadzienie.
6. Zwinąć mięso w roladkę. Z obu końców spiąć wykałaczkami (ja nieco je skróciłam, aby łatwiej było smażyć roladki), obwiązać każdą roladkę bawełnianą nicią.
7. Na patelni rozgrzać olej. Roladki lekko zrumienić z obu stron, odłożyć.
8. Z patelni odlać olej (odrobina może zostać), wlać wodę. Podgrzać, aby pozostałości po smażeniu się rozpuściły.
9. Kiedy wszystkie roladki będą gotowe, przełożyć je do rękawa foliowego lub naczynia żaroodpornego. Wlać do roladek wodę z patelni.
10. Roladki piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywkę, aby roladki się zarumieniły.
11. Z roladek wyjąć wykałaczki, zdjąć nić. Każdą przekroić ukośnie na pół i układać na talerzu. Sos z pieczenia roladek zagęścić odrobiną mąki, sosem polać delikatnie roladki.
12. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zachwyciłam się i planuję zrobić roladki dla swoich suerwybrednych domowników. Jestem pewna sukcesu, mam tylko pytanie: czy szynkę możnaby zastąpić kurczakiem? Jesli tak, to zabieram sie do dzieła, bo mam wszystkie skladniki z wyjątkiem surowej szynki. Pozdrawiam Cie serdecznie, uwielbiam Twoje przepisy.
OdpowiedzUsuńOczywiście może być pierś z kurczaka. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńPonieważ bardzo lubię Twój blog, nominowałam go do Liebster Blog Award
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
Pozdrawiam!
Bardzo dziękuję za wyróżnienie:) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCodziennie tu zaglądam,dużo przepisów wypróbowałam,roladki będą na swięta,czym można zastąpić ser? może pieczarkami? Dziękuję za wspaniałe przepisy gorąco pozdrawiam z pięknych dzisiaj Mazur.Aga
OdpowiedzUsuńAgo - możesz pominąć ser i faszerować roladki suszonymi pomidorami. Jeśli chcesz, możesz dodać pieczarki, ale nie wiem, jak smakowałyby w połączeniu z pomidorami. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńO mamo, pysznie to wygląda, aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńRoladki super.Czsto korzystam z Twoich przepisów.Orzechowiec też wyśmienity
OdpowiedzUsuńWszystko byłoby super , gdyby nie ta mąka do sosu :(
OdpowiedzUsuńNo rzeczywiście. Z powodu tej odrobiny mąki do sosu trzeba wszystko przekreślić, bo danie z tego "super" nagle stało się "trujące". Gratuluję radykalizmu w kuchni, ale zapewniam, że Ci, którzy stosują mąkę do sosu też jedzą smacznie i żyją zdrowo. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńWitaj Alex, czy zamiast szynki mogę użyć schabu, czy wówczas roladki nie będą za twarde???
OdpowiedzUsuńJeśli schab będzie młody i dobrej jakości, może być :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitaj Alex, czy jeżeli szynkę zastąpię schabem to mogę upanierować roladki w jajku i bułce, zrumienić na patelni i wtedy zapiekać około godzinki w naczyniu żaroodpornym? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście, że możesz :) Wszelkie modyfikacje są jak najbardziej wskazane :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitaj Aleex
OdpowiedzUsuńMam pytanie dotyczące mięsa,a dokładnie tej szynki.czy to ma być kulka?
Witaj :) Nie, to nie musi być kulka (choć może). Wystarczy grubszy płat mięsa :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDroga Aleex,
OdpowiedzUsuńRoladki już czekają na jutrzejszy obiad :) myślisz, że mogę je dziś obsmażyć a jutro upiec ?
Można tak zrobić, ale wiesz, że ja jestem zwolenniczką przygotowania potraw tuż przed podaniem :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSuper są. Ja zamiast mozzarelli dodaję fete.
OdpowiedzUsuń