.

.

sobota, 10 listopada 2012

Wiśniowa wuzetka wg Aleex



Lubicie ciasta czekoladowe? A ciasta czekoladowe z masą śmietanową? Lubicie wuzetkę? No to zapraszam. Tę przygotowałam z przepisu Dorotus. Wprowadziłam maleńkie modyfikacje i efekt okazał się znakomity. Gorąco polecam. Częstujcie się, a ja zmykam do kuchni, aby w wolny weekend przygotować dla moich chłopaków (i dla Was) coś dobrego.

Składniki:

Ciasto:
• 6 jajek
• 150 g drobnego cukru do wypieków
• 115 g mąki pszennej
• 25 g kakao
• 40 g masła, roztopionego i wystudzonego
Uwaga - w cieście nie ma proszku do pieczenia

Poncz:
• pół szklanki nalewki wiśniowej
• 1/4 szklanki wody

Masa śmietankowa:
• 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
• 2 łyżeczki cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżeczki żelatyny
• wiśnie mrożone lub świeże

Polewa czekoladowa:
• 80 g czekolady gorzkiej
• 80 g czekolady mlecznej
• 40 g masła

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek.
2. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną, gęstą masę.


3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru.



4. Do piany z białek wlać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką.


5. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao.



6. Wlać masło i równie delikatnie połączyć.


7. Boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać powierzchnię.


8. Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.


9. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Ostudzony blat przekroić na 2 równe części.



10. Rozmrożone, wydrylowane wiśnie przekroić na połówki.
11. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody (ok. 1/5 szklanki), przestudzić.


12. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną żelatynę.


13. Górny blat ciasta włożyć do tortownicy. Nasączyć połową przygotowanego ponczu.


14. Na cieście poukładać wiśnie, wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu, wyrównać.



15. Przykryć masę śmietanową dolnym blatem, nasączyć.


16. Całość ciasta schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.
17. Przygotować polewę czekoladową: masło roztopić w rondelku. Odstawić z palnika, dodać posiekane obie czekolady. Poczekać do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.



18. Wyjąć ciasto z lodówki, wierzch pokryć równo polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.



19. Udekorować kleksami bitej śmietany oraz wiśniami. Pokroić.



Smacznego.

21 komentarzy:

  1. Idealna ta wzetka, te wiśnie na pewno fajnie współgrają smakowo

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Ciacho przepiękne,jak to zawsze u Ciebie:) Mam pytanko:próbowałam kiedyś zrobić taką masę,ale po dodaniu żelatyny moja pięknie ubita śmietana zmieniła się w masło:((( co mogłam zrobić nie tak? Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj - po pierwsze za długo ubijałaś śmietanę. Po drugie mogłaś za szybko wlać żelatynę do śmietany i się zwarzyło. Żelatynę należy rozpuścić i do jeszcze lekko ciepłej dodać łyżkę masy, szybko połączyć. Od razu wlewać porcjami do śmietany i miksować (niezbyt długo). Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  3. Ale pysznie wygląda, i ta warstwa czekolady na wierchu i tak ładnie udekorowane i zarazem proste w przygotowaniu. :-)
    U mnie dzisiaj "metrowiec". :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czym mozna zastapic nalewke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić sokiem wiśniowym z dodatkiem alkoholu albo samym sokiem wiśniowym. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. czy zamiast żelatyny można dodac śmietan-fix?

    OdpowiedzUsuń
  6. Alex mam pytanie.
    Jestem starszą i zamierzam kupic razem ze starszym robota kuchennego.Co polecisz? Chce kupic taki- zeby mogla dokupic to co zechce. Razem z moim facetem- jestesmy starszymi- wiec po polowie kasa- tylko ile- po 300-400 nie wiem jeszcze.Tyle opini- a ja potrzebuje praktyki.;) ty kochanna ja posiadasz.
    dzieki z góry
    ULKA

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja od 17 lat użytkuję product MPM malakser Kasia,raz wymieniałam w tym czasie misę w której wszystko się wyrabia,ale nawet ciasto na pierogi robię w nim,wszystkie masy,ciasta,kroję warzywa do sałatki,placki ziemniaczane...prawie co dzień go używam.Polecam w 100%.Cena przystępna jak na takiego pomocnika kuchennego.Renata.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda ze ciasto nie wyrosło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda. To nie jest najłatwiejsze ciasto. Upieczenie ciasta bez proszku do pieczenia wymaga nieco wprawy. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Zostały mi sie wiśnie z nalewki nasączone spirytusem,czy moge je użyć do tego ciasta?czy może wyjść coś nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście. Będzie pysznie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Cokolwiek podejrzę u ciebie - wszystko mi wychodzi a do tej pory kucharka ze mnie była marna...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To piecz i gotuj ile chcesz, skoro wychodzi :))) Cieszę się, że mogę pomóc. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Witam.
    Czy cukier do wypieków mogę zastąpić cukrem pudrem, czy raczej zwykłym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej użyć zwykłego cukru. Będzie się nieco dłużej rozpuszczał :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. śmietanę zdecydowanie za krotko ubijałam, bo jak kroję wyciągnięte lodowki to się rozjeżdza ale moze przez to ze kupiłam 30%? chociaż z tego co czytałam na opakowaniu to ona tez jest do deserów. ale ciasto samo w sobie rewelacja. chyba w tygodniu upieke z samego ciasta babke czekoladową bo smakiem pobija wszystko. pozdrawiam agniesia6891

    OdpowiedzUsuń
  13. Aleex czy można mimo wszystko do ciasta dodać proszek do pieczenia - tak dla pewności, żeby trochę urosło. Pozdrawiam. Grazka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz, zawsze możesz dodać łyżeczkę. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń