czwartek, 15 listopada 2012

Zupa pieczarkowa wg Aleex



Listopad jest refleksyjny, ale bardzo pracowity. Szykujemy się do Święta Patrona. W szkole już widać przygotowania do tego dnia. Młodzież dwoi się i troi, aby pod koniec listopada wszystko odbyło się jak należy. Dzisiejsze popołudnie spędzam w domu. Jest chłodno, lekko siąpi deszcz. W taki dzień najlepiej smakuje talerz gorącej, aromatycznej zupy. Dzisiaj w mojej kuchni pieczarkowa. Spróbujcie...

Składniki:

• 1 kg pieczarek
• porcja rosołowa z kurczaka
• 50 dag ziemniaków
• 3 marchewki
• 1 por (biała część)
• 2 kostka bulionu grzybowego Knorra
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki masła
• 1 cebula
• 2 łyżki posiekanego koperku
• ½ szklanki słodkiej śmietanki
• 1 łyżka mąki krupczatki
• 2 litry wody
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do garnka włożyć porcję rosołową z kurczaka, por, wlać wodę i ugotować wywar, dodając kostki bulionu i doprawiając solą (można ją zastąpić Warzywkiem).


2. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Usmażyć pieczarki na patelni na złoty kolor. Odłożyć 2 łyżki grzybów.


3. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Dodać do wywaru i gotować około 10 minut.


4. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Podsmażyć ją na odrobinie tłuszczu i dodać do zupy.


5. Do wywaru dodać usmażone grzyby i 1,5 łyżki posiekanego koperku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować około 30 minut.


6. Śmietankę wlać do miseczki, wsypać mąkę i połączyć. Wlać do śmietany łyżkę zupy, zahartować.



7. Śmietanę wlać do zupy. Wsypać resztę koperku.


8. Zupę rozlać na talerze. Każdą porcję ozdobić porcją usmażonych na złoto i odłożonych pieczarek.


Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda Twoja pieczarkowa,ja też robię swoją podobnie i wszyscy w domu bardzo ją lubimy.Nie ma to jak zimą i jesienią talerz ciepłej zupy:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Teraz jest najlepsza pora na zupy. Świetnie smakują w chłodne dni. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  2. Świetna zupka, napewno wypróbuję. Dziś zrobiłam flaczki z kurczaka oczywiście wedle Twojego przepisy wyszły przepyszne. Napewno będę robiła je częściej. Dziękuję. Dorota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Zapraszam Panią do zabawy. Mam nadzieję, że się spodoba :)

    http://czarminionychlat.blogspot.com/2012/11/nominacja.html

    Martyna

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno spróbuję, dopiero uczę się kucharzyć...Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno - zupę polecam. Mam nadzieję, że z moim blogiem gotowanie okaże się łatwe :)Pozdrawiam, Aleex:)

      Usuń
  5. Dzisiaj ugotowałam tę zupę.Mąz skosztował prosto z garnka i zamiast talerza na zupę wyjął dla siebie głęboki połmisek.Przeciez nie będzie co chwilę wstawał po dolewkę- powiedział.Myslę, ze to najlepszy komplement.Bardzo fajny ten blog, poleciłam go juz moim siostrom no i mojemu synowi, ktory mieszka daleko od domu i czasami dzwoni do mnie z pytaniem jak się co robi. Wtedy odsyłam go na Twoj blog.Dziękuje Aleex, ze jestes w necie.Pozdrawiam .Tina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja się cieszę, że mogę pomóc :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Witam panią mam pytanko czy musi być śmietanka 36 procent czy może być 30 procent?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być 30 %. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Dziękuje liczyłam na pani odpowiedż !!!!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń