niedziela, 25 listopada 2012
Sałatka z kapusty pekińskiej wg Aleex
Dzisiaj zapraszam na pyszną sałatkę. A w niej głównym składnikiem jest kapusta pekińska. Wprawdzie pekinka pojawiła się na blogu już dwukrotnie, ale nie mogłam oprzeć się pokusie, by zaprezentować Wam ją w nowej odsłonie. Nam bardzo smakowała, mam nadzieję, że w waszych kuchniach też zostanie zaakceptowana. Tym bardziej, że towarzyszy jej wiele przepysznych dodatków. Spróbujcie koniecznie, zaskoczy Was smakiem i lekkością. Polecam.
Składniki:
• kapusta pekińska
• 2 czerwone papryki
• 1 cebulka
• 6 rzodkiewek
• 2 pomidory
• 1 pęczek szczypiorku
• 2 sosy sałtkowe Knorr’a koperkowo-ziołowe
• olej
Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyć. Kapustę, poszatkować, przełożyć do miski.
2. Rzodkiewki pokroić w talarki, a te na połówki.
3. Szczypiorek posiekać.
4. Papryki pokroić w paseczki.
5. Pomidory (jeśli są twarde to ze skórą, w innym wypadku zdjąć ją)pokroić na małe kawałki.
6. Cebulkę pokroić w kosteczkę.
7. Wszystkie składniki sałatki wymieszać.
8. Przygotować sos według przepisu, mieszając bazę sosu z oliwą i wodą w słoiczku.
9. Sosem polać sałatkę. Wymieszać.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam takie surowki..
OdpowiedzUsuńJa też :)))
Usuńtanio, szybko i prosto. To lubię :)
OdpowiedzUsuńMoże pekinka nauczy nas chińskiego, chyba że z Zamościa;)
OdpowiedzUsuńTaka z niej pekinka, jak ze mnie baletnica :)))))))) Ale zwyczajowa nazwa funkcjonuje :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń