.

.

poniedziałek, 5 listopada 2012

Piernik staropolski wg Aleex



Minął początek listopada, więc to już najwyższy czas, aby przygotować dojrzewający staropolski piernik. Pamiętacie, jak rok temu przechodziliśmy razem przez kolejne etapy? Dziś przypominam Wam przepis i wszystkie jego części. Ale musicie wiedzieć, że mój piernik od dziś też dojrzewa w lodówce. W razie wątpliwości pytajcie o wszystko. I w tym roku będziemy go wspólnie przygotowywać, aby podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku delektować się naprawdę wspaniałym ciastem.

przygotowanie ciasta podstawowego- etap I

piernik staropolski- etap II

piernik staropolski- etap III

masa orzechowa

masa śliwkowo-czekoladowa

błyszcząca polewa czekoladowa

Aleex.

23 komentarze:

  1. Konieczni muszę zrobić w tym roku. wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulo - gorąco Cię namawiam. Pomogę. Smak takiego piernika jest niepowtarzalny. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. je je je :) nie mogłam się doczekać tego wpisu.. rok temu mnie tu jeszcze nie było, ale od początku września po prostu nie mogę się doczekać :) Aleex - w tym roku piekę go razem z Tobą :) będziemy w kontakcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wspólnego pieczenia:))) Aleex :)))

      Usuń
  3. podaj mi ALEEX wymiary foremki w jakiej najlepiej piec piernik,czy jeśli będą mniejsze to krócej,aha i czy mogą to byc jednorazowe aluminiowe foremki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy pierniki w dowolnej blaszce. Ja piekę w keksówce 8x30, ale możesz użyć dużej blachy do ciast. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Zapachniało Bożym Narodzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak przeczytalam mezowi przepis, to wysmial mnie, ze cisto musi lezakowac, dojrzewac i napewno wyjdzie takie samo jak w jeden dzien bez calej tej szopki.
    Zdecydowalam sie, ze zrobie ten piernik odlezakowany i taki w jeden dzien by mial poröwnanie ;D
    ..ale mam pytanko. Jesli zrobie etap I w ten weekend a ok 13 grudnia wyjezdzamy do PL ok 1200km. czy przewozäc to ciasto nic mu sie nie stanie ? wiadomo zmiana temp. ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję mężowi poczucia humoru. Ale do rzeczy. Jeśli już zdecydowałaś się na robienie piernika z "tą szopką", to zapewniam, że podczas przewożenia ciastu na pewno nic się nie stanie :) W razie wątpliwości pytaj. Pozdrawiam serdecznie, Aleex

      Usuń
    2. ...a ja mam jeszcze jedno pytanko jak na ten etap: w przepisie jest napisane ze ciasto w lodöwce ma lezec ok 4-5 tyg. Po czym poznac, ze ciasto jest juz gotowe do pieczenia? Tylko po tym ze jest konsystencji "plasteliny"? Nie zebym upiekla je za wczesnie. W kalendarzu zapisalam sobie dla przypomnienia o pierniku w röwne 4 tyg. po przyrzädzeniu ciasta.

      a pytanko drugie :) juz nie o pierniku.
      chcialabym sie jakos tutaj zalogowac na stronie, bo pisanie jako anonim jest troszke dziwne. Tym bardziej ze, z blogu korzystam czesciej, wic milej by bylo pisac komentarze jako osoba nie anonimowa. Widze, ze niektörzy piszä z facebook lecz nie posiadam tam konta. Jest jeszcze inna mozliwosc ?

      Usuń
    3. To, że ciasto jest gotowe poznajemy po konsystencji "plasteliny" oraz po upływie odpowiedniego czasu.
      Logowania bezpośrednio na blogu jeszcze nie ma, ale możesz się zalogować na Googlach i wówczas będziesz widoczna na blogu pod konkretnym nickiem, a nie jako anonim. Pod okienkiem komentarzy jest : Odpowiedz jako..... spróbuj je rozwinąć i wybrać to, co Ci odpowiada. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Witam i dziękuję za b dokładny przepis ciasto od wczoraj dojrzewa w lodówce pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam w gronie osób wspólnie przygotowujących piernik :))) Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  7. Alex mam pytanie czy po 5 tyg mogę dołożyć do ciasta skórkę pomarańczy bo zapomniałam przy bakaliach a bardzo lubię ten smak nie zaszkodzę ciastu?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zaszkodzisz :) Jak lubisz, to dołóż i tyle :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. Witam, mam do Pani pytanie odnośnie pierniczków(ciastek).Czy posiada Pani wypróbowany przypis na te łakocie choinkowe? Wypróbowałam już kilka przepisów i nie przypadły mi one w smaku:( a Pani przepisy jakoś zawsze się udają i są przepyszne.pozdrawiam! no i mój piernik też już dojrzewa:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej piekę pierniczki z tego przepisu na piernik. Mam jeszcze kilka, które wkrótce wstawię. Będzie pysznie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Witam! Wiem że to już bardzo krótki czas do świąt, proszę mi więc napisać, czy ciasto może leżakować krócej( beż szkody dla smaku), tak aby cieszyć się nim na Sylwestra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Ciasto potrzebuje minimum 3-4 tygodni do leżakowania w stanie surowym i kolejnych 2 do dojrzewania. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  10. Witam! Dzięki za odpowiedź,więc i w te święta będę tylko marzyć o cudownym pierniczku. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim paniom udanych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  11. Po raz drugi upiekłam ten piernik, zarzekając się że już nigdy nie będę sie w to bawiła. Po skosztowaniu zmieniłam zdanie, piernik jest tak cudowny, aromatyczny i rozpływający sie w ustach. Wyszły mi 3 z keksówek a jeden bardziej płaski z blaszki. Na długo będę miało co jeść. Polecam jest cudowny. Grażyna Domańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko - ja się tak zarzekam już kilka lat. I co? Co roku robię go systematycznie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń