poniedziałek, 5 listopada 2012
Piernik staropolski wg Aleex
Minął początek listopada, więc to już najwyższy czas, aby przygotować dojrzewający staropolski piernik. Pamiętacie, jak rok temu przechodziliśmy razem przez kolejne etapy? Dziś przypominam Wam przepis i wszystkie jego części. Ale musicie wiedzieć, że mój piernik od dziś też dojrzewa w lodówce. W razie wątpliwości pytajcie o wszystko. I w tym roku będziemy go wspólnie przygotowywać, aby podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku delektować się naprawdę wspaniałym ciastem.
przygotowanie ciasta podstawowego- etap I
piernik staropolski- etap II
piernik staropolski- etap III
masa orzechowa
masa śliwkowo-czekoladowa
błyszcząca polewa czekoladowa
Aleex.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Konieczni muszę zrobić w tym roku. wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńAnulo - gorąco Cię namawiam. Pomogę. Smak takiego piernika jest niepowtarzalny. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńje je je :) nie mogłam się doczekać tego wpisu.. rok temu mnie tu jeszcze nie było, ale od początku września po prostu nie mogę się doczekać :) Aleex - w tym roku piekę go razem z Tobą :) będziemy w kontakcie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wspólnego pieczenia:))) Aleex :)))
Usuńpodaj mi ALEEX wymiary foremki w jakiej najlepiej piec piernik,czy jeśli będą mniejsze to krócej,aha i czy mogą to byc jednorazowe aluminiowe foremki
OdpowiedzUsuńPieczemy pierniki w dowolnej blaszce. Ja piekę w keksówce 8x30, ale możesz użyć dużej blachy do ciast. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZapachniało Bożym Narodzeniem :)
OdpowiedzUsuńJak przeczytalam mezowi przepis, to wysmial mnie, ze cisto musi lezakowac, dojrzewac i napewno wyjdzie takie samo jak w jeden dzien bez calej tej szopki.
OdpowiedzUsuńZdecydowalam sie, ze zrobie ten piernik odlezakowany i taki w jeden dzien by mial poröwnanie ;D
..ale mam pytanko. Jesli zrobie etap I w ten weekend a ok 13 grudnia wyjezdzamy do PL ok 1200km. czy przewozäc to ciasto nic mu sie nie stanie ? wiadomo zmiana temp. ....
Gratuluję mężowi poczucia humoru. Ale do rzeczy. Jeśli już zdecydowałaś się na robienie piernika z "tą szopką", to zapewniam, że podczas przewożenia ciastu na pewno nic się nie stanie :) W razie wątpliwości pytaj. Pozdrawiam serdecznie, Aleex
Usuń...a ja mam jeszcze jedno pytanko jak na ten etap: w przepisie jest napisane ze ciasto w lodöwce ma lezec ok 4-5 tyg. Po czym poznac, ze ciasto jest juz gotowe do pieczenia? Tylko po tym ze jest konsystencji "plasteliny"? Nie zebym upiekla je za wczesnie. W kalendarzu zapisalam sobie dla przypomnienia o pierniku w röwne 4 tyg. po przyrzädzeniu ciasta.
Usuńa pytanko drugie :) juz nie o pierniku.
chcialabym sie jakos tutaj zalogowac na stronie, bo pisanie jako anonim jest troszke dziwne. Tym bardziej ze, z blogu korzystam czesciej, wic milej by bylo pisac komentarze jako osoba nie anonimowa. Widze, ze niektörzy piszä z facebook lecz nie posiadam tam konta. Jest jeszcze inna mozliwosc ?
To, że ciasto jest gotowe poznajemy po konsystencji "plasteliny" oraz po upływie odpowiedniego czasu.
UsuńLogowania bezpośrednio na blogu jeszcze nie ma, ale możesz się zalogować na Googlach i wówczas będziesz widoczna na blogu pod konkretnym nickiem, a nie jako anonim. Pod okienkiem komentarzy jest : Odpowiedz jako..... spróbuj je rozwinąć i wybrać to, co Ci odpowiada. Pozdrawiam, Aleex :)
Witam i dziękuję za b dokładny przepis ciasto od wczoraj dojrzewa w lodówce pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam w gronie osób wspólnie przygotowujących piernik :))) Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńAlex mam pytanie czy po 5 tyg mogę dołożyć do ciasta skórkę pomarańczy bo zapomniałam przy bakaliach a bardzo lubię ten smak nie zaszkodzę ciastu?????
OdpowiedzUsuńNie zaszkodzisz :) Jak lubisz, to dołóż i tyle :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, mam do Pani pytanie odnośnie pierniczków(ciastek).Czy posiada Pani wypróbowany przypis na te łakocie choinkowe? Wypróbowałam już kilka przepisów i nie przypadły mi one w smaku:( a Pani przepisy jakoś zawsze się udają i są przepyszne.pozdrawiam! no i mój piernik też już dojrzewa:)))
OdpowiedzUsuńJa najczęściej piekę pierniczki z tego przepisu na piernik. Mam jeszcze kilka, które wkrótce wstawię. Będzie pysznie :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam! Wiem że to już bardzo krótki czas do świąt, proszę mi więc napisać, czy ciasto może leżakować krócej( beż szkody dla smaku), tak aby cieszyć się nim na Sylwestra?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Ciasto potrzebuje minimum 3-4 tygodni do leżakowania w stanie surowym i kolejnych 2 do dojrzewania. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńWitam! Dzięki za odpowiedź,więc i w te święta będę tylko marzyć o cudownym pierniczku. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim paniom udanych wypieków.
OdpowiedzUsuńPo raz drugi upiekłam ten piernik, zarzekając się że już nigdy nie będę sie w to bawiła. Po skosztowaniu zmieniłam zdanie, piernik jest tak cudowny, aromatyczny i rozpływający sie w ustach. Wyszły mi 3 z keksówek a jeden bardziej płaski z blaszki. Na długo będę miało co jeść. Polecam jest cudowny. Grażyna Domańska
OdpowiedzUsuńGrażynko - ja się tak zarzekam już kilka lat. I co? Co roku robię go systematycznie :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńI znów upiekłam hihihihi.
OdpowiedzUsuń