sobota, 26 stycznia 2013
Blog Roku 2012 i Kolorowa sałatka z ryżem wg Aleex
Moi Drodzy
W tym roku moja strona bierze udział w tym konkursie w kategorii Zdrowie i kulinaria. Jeśli lubicie mój blog, korzystacie z moich przepisów i dobrze się czujecie w mojej kuchni z jej klimatem i serwowanymi przeze mnie daniami – proszę o oddanie głosu.
Wystarczy wysłać sms pod numer :
7122
w treści wpisując:
G00112
(G zero zero jeden jeden dwa)
Z jednego telefonu można wysłać tylko jednego smsa. Koszt smsa to 1,23 zł. Cały dochód z smsów zostanie przeznaczony na cele charytatywne.
Pierwszy etap głosowania trwa do 31. stycznia 2013 r. do godz. 12.00.
Bardzo na Was liczę i dziękuję za każdego wysłanego smsa. Aleex
Tyle prośba – serdeczna i gorąca. Jednak życie w mojej kuchni toczy się mimo konkursu, dlatego dziś zapraszam na obiecaną wcześniej sałatkę.
Pojawiła się ona na moim imieninowym stole, ale prezentuję ją dopiero teraz, ponieważ w ostatnim tygodniu całkowicie pochłonęły mnie sprawy zawodowe: klasyfikacja semestralna, rada, wywiadówki, wizyta duszpasterska (to sprawa domowa) i przede wszystkim przygotowania do studniówki, która w mojej szkole już dzisiaj! Wszystko jest dopięte na ostatni guzik, a ja między kosmetyczką a fryzjerem znalazłam chwilkę, aby usiąść przed komputerem.
Sałatka jest pyszna – tak ocenili ją wszyscy goście. Trochę nietypowa niż te, które przygotowywałam do tej pory, ale na pewno będę do niej wracać. Polecam.
Składniki:
• 1 woreczek ryżu ugotowanego na sypko
• 5 jajek ugotowanych na twardo
• biała część pora
• 1 puszka kukurydzy
• 2 papryki (u mnie zielona i czerwona)
• 20 dag kabanosów
• 4 ogórki kiszone (można dodać więcej)
• sól, pieprz
• majonez
Sposób przygotowania:
1. Ugotowany i odsączony ryż przełożyć do miseczki. Dodać odsączoną kukurydzę i kabanosy pokrojone w kosteczkę.
2. Por oczyścić, dokładnie umyć i pokroić na cienki paseczki. Wyłożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Ostudzić, odsączyć i dodać do miski.
3. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać do miski.
4. Kiszone ogórki pokroić w kosteczkę, odsączyć i dodać do sałatki.
5. Jajka obrać, pokroić w kostkę, dodać do miski.
6. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez.
7. Udekorować i podawać.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smaczna i kolorowa sałatka:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tego typu sałatki! Muszę się skusić na Twoją:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnigdy nie parzyłam porów - co uzyskujesz tym działaniem? zmiekczasz, pozbawiasz ostrości?
OdpowiedzUsuńI jedno, i drugie :) Po sparzeniu pory są zdecydowanie delikatniejsze. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNie za ciężka ta sałatka? Myślę o kabanosach.
OdpowiedzUsuńZależy co rozumieć pod pojęciem "ciężka". Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ to bardzo subiektywne odczucie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSałatka jest REWELACYJNIE PYSZNA :))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńmi nie smakowala zniszczylam produkty te kabanosy nie pasowaly lepsza moim zdaniem by byla lekka szyneczka pa,,,!!!
OdpowiedzUsuńO gustach się nie dyskutuje. Jeśli nie lubisz kabanosów, to od razu mogłaś zastąpić je szynką. Jeśli nie odpowiada Ci połączenie składników, trudno. Ja, zanim wypróbuję jakiś przepis, wyobrażam sobie smak. Zastanawiam się, czy odpowiadają mi wszystkie składniki. Jeśli coś jest nie tak, po prostu szukam tego, co mi w pełni odpowiada. Mam nadzieję, że kolejnym razem trafisz lepiej. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń