wtorek, 15 stycznia 2013
Penne z sosem pomidorowym i klopsikami wg Aleex
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Przepis znalazłam w miesięczniku Kuchnia (nr 12-2012) i od razu zwróciłam na niego uwagę. Postanowiłam go wypróbować, bo zapowiadał się znakomicie. Oczywiście musiałam go zmodyfikować po swojemu. Na naszym stole pojawiło się kolejne bardzo smaczne danie, do którego na pewno będę wracać. Namawiam Was do spróbowania. Nie tylko pięknie i oryginalnie wygląda, ale naprawdę świetnie smakuje. Polecam.
Składniki:
• 1 średni ugotowany i utłuczony ziemniak
• 500 g mięsa wieprzowego mielonego
• 1 jajko
• ½ cebuli
• natka pietruszki
• mąka do obtoczenia klopsików
• sól, pieprz
• 500 g makaronu penne
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka pomidorów bez skóry
• suszona bazylia, zioła włoskie Kotanyi
• olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, dokładnie rozgniecionego (lub zmiksowanego) ziemniaka, posiekaną cebulkę i pietruszkę. Wyrobić na jednolitą masę.
2. Z masy mięsnej formujemy malutkie klopsiki. Najłatwiej to zrobić rękami zwilżonymi zimną wodą.
3. Klopsiki oprószyć mąką, delikatnie obtoczyć je w mące.
4. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć klopsiki na złoty kolor. Odłożyć.
5. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
6. W garnku rozgrzać troszkę oleju. Podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
7. Dodać do garnka pomidory, rozdrobnić je. Wymieszać.
8. Doprawić sos solą, pieprzem, ziołami i bazylią.
9. Do sosu wrzucamy wcześniej odcedzony makaron. Wymieszać.
10. Podawać z klopsikami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają bardzo smacznie. Klopsy robię także z ziemniakiem, są wtedy bardzo wilgotne. Niedawno znalazłam Pani blog, i jestem nim zachwycona. Chętnie zostanę tu na dłużej, a jutro zamierzam upiec babkę parzoną, tak mnie zaintrygowała. Pozdrawiam. Beata
OdpowiedzUsuńWitaj w mojej kuchni :))) Zapraszam do korzystania. Mam na imię Agnieszka / Aleex :) Pozdrawiam :)))
Usuńpenne jest dobre w każdej formie:) danie wygląda bardzo smacznie, lubię tego typu makaron korzystam z niego jak chce przygotować szybkie danie:)
OdpowiedzUsuńJustyno - danie jest pyszne. Jeszcze ładniej wyglądałoby ozdobione listkami bazylii, ale nie miałam :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńja tez wpadłam na ten blog przypadkiem jakś czas temu i teraz regularnie robie dania od Ciebie ;D
OdpowiedzUsuńpojutrze zrobie te penne ;D
Pogodowa - witam Cię także :))) Rozgość się u mnie, proszę i korzystaj. W razie potrzeby pytaj. Pozdrawiam, Aleex:)
UsuńSpróbuj nie smażyć klopsików następnym razem tylko zrób je mniejsze i ugotuj je w sosie - też będą dobre ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Na pewno wypróbuję taką wersję :) Tylko... to będzie już inne danie. Równie pyszne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMój syn by mnie sprzedał żeby tylko zjeść takie danie..on jest makaroniarzem jakich mało..
OdpowiedzUsuńraj dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńblog super trafilam na niego przypadkiem i zagladam regularnie tak trzymac pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper przepisy... jutro robię te klopsiki, zobaczymy co maż na to bo za makaronem nie przepada. ale zaryzykuję.
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio na obiad - bardzo dobre ;) dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuń