.

.

wtorek, 15 stycznia 2013

Penne z sosem pomidorowym i klopsikami wg Aleex



Dzisiaj zapraszam Was na pyszne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Przepis znalazłam w miesięczniku Kuchnia (nr 12-2012) i od razu zwróciłam na niego uwagę. Postanowiłam go wypróbować, bo zapowiadał się znakomicie. Oczywiście musiałam go zmodyfikować po swojemu. Na naszym stole pojawiło się kolejne bardzo smaczne danie, do którego na pewno będę wracać. Namawiam Was do spróbowania. Nie tylko pięknie i oryginalnie wygląda, ale naprawdę świetnie smakuje. Polecam.

Składniki:

• 1 średni ugotowany i utłuczony ziemniak
• 500 g mięsa wieprzowego mielonego
• 1 jajko
• ½ cebuli
• natka pietruszki
• mąka do obtoczenia klopsików
• sól, pieprz
• 500 g makaronu penne
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka pomidorów bez skóry
• suszona bazylia, zioła włoskie Kotanyi
• olej

Sposób przygotowania:

1. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, dokładnie rozgniecionego (lub zmiksowanego) ziemniaka, posiekaną cebulkę i pietruszkę. Wyrobić na jednolitą masę.



2. Z masy mięsnej formujemy malutkie klopsiki. Najłatwiej to zrobić rękami zwilżonymi zimną wodą.


3. Klopsiki oprószyć mąką, delikatnie obtoczyć je w mące.


4. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć klopsiki na złoty kolor. Odłożyć.



5. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
6. W garnku rozgrzać troszkę oleju. Podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.


7. Dodać do garnka pomidory, rozdrobnić je. Wymieszać.


8. Doprawić sos solą, pieprzem, ziołami i bazylią.


9. Do sosu wrzucamy wcześniej odcedzony makaron. Wymieszać.


10. Podawać z klopsikami.


Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie. Klopsy robię także z ziemniakiem, są wtedy bardzo wilgotne. Niedawno znalazłam Pani blog, i jestem nim zachwycona. Chętnie zostanę tu na dłużej, a jutro zamierzam upiec babkę parzoną, tak mnie zaintrygowała. Pozdrawiam. Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w mojej kuchni :))) Zapraszam do korzystania. Mam na imię Agnieszka / Aleex :) Pozdrawiam :)))

      Usuń
  2. penne jest dobre w każdej formie:) danie wygląda bardzo smacznie, lubię tego typu makaron korzystam z niego jak chce przygotować szybkie danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno - danie jest pyszne. Jeszcze ładniej wyglądałoby ozdobione listkami bazylii, ale nie miałam :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. ja tez wpadłam na ten blog przypadkiem jakś czas temu i teraz regularnie robie dania od Ciebie ;D

    pojutrze zrobie te penne ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pogodowa - witam Cię także :))) Rozgość się u mnie, proszę i korzystaj. W razie potrzeby pytaj. Pozdrawiam, Aleex:)

      Usuń
  4. Spróbuj nie smażyć klopsików następnym razem tylko zrób je mniejsze i ugotuj je w sosie - też będą dobre ;-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wypróbuję taką wersję :) Tylko... to będzie już inne danie. Równie pyszne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Mój syn by mnie sprzedał żeby tylko zjeść takie danie..on jest makaroniarzem jakich mało..

    OdpowiedzUsuń
  6. blog super trafilam na niego przypadkiem i zagladam regularnie tak trzymac pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepisy... jutro robię te klopsiki, zobaczymy co maż na to bo za makaronem nie przepada. ale zaryzykuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam ostatnio na obiad - bardzo dobre ;) dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń