.

.

środa, 30 stycznia 2013

BLOG ROKU 2012 i Sernik budyniowy z brzoskwiniami wg Aleex




Moi Drodzy

W tym roku moja strona bierze udział w tym konkursie w kategorii Zdrowie i kulinaria. Jeśli lubicie mój blog, korzystacie z moich przepisów i dobrze się czujecie w mojej kuchni z jej klimatem i serwowanymi przeze mnie daniami – proszę o oddanie głosu.
Wystarczy wysłać sms pod numer :

7122
w treści wpisując:
G00112
(G zero zero jeden jeden dwa)

Z jednego telefonu można wysłać tylko jednego smsa. Koszt smsa to 1,23 zł. Cały dochód z smsów zostanie przeznaczony na cele charytatywne.
Pierwszy etap głosowania trwa do 31. stycznia 2013 r. do godz. 12.00.
Bardzo na Was liczę i dziękuję za każdego wysłanego smsa. Aleex



A dzisiaj częstuję Was pysznym sernikiem budyniowym ze zbiorów Evenki. Zwróciłam na niego uwagę, bo zaintrygował mnie dodatek gotowanego budyniu do masy sernikowej. Koniecznie musiałam wypróbować, jak smakuje sernik przygotowany w ten nietypowy sposób. No i przekonałam się – sernik jest pyszny, delikatny, puszysty, świetnie współgrają z nim soczyste brzoskwinie. Polecam.


Składniki:

• 1 kg mielonego białego sera
• 2 budynie waniliowe z cukrem
• 4 duże jajka
• 300 ml mleka
• 1 cukier waniliowy
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Na spód:

• 200 g ciastek zbożowych
• 120 g masła
• 1-2 łyżki wody

Na wierzch:
• brzoskwinie z puszki 250 g
• 3 kostki czekolady

Sposób przygotowania:

1. Ciasteczka zemleć w kubku blendera, wlać roztopione masło i wymieszać. Masa powinna wyglądać jak mokry piasek (gdyby masa była zbyt sucha, dodać 1-2 łyżki wody). Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykleić ciasteczkami, mocno dociskając. Boki tortownicy posmarować masłem.






2. Ugotować jeden budyń według przepisu na opakowaniu ograniczając ilość mleka do 300 ml. Odstawić do przestudzenia.


3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
4. Twaróg zmiksować z zimnym budyniem, mąką ziemniaczaną, jajkami, cukrem pudrem i waniliowym oraz z budyniem w proszku. Powstanie gładka, kremowa, błyszcząca masa.



5. Przelać do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń.



6. Przed włożeniem sernika do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. Piec przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostawić sernik jeszcze przez około 5-8 minut w wyłączonym piekarniku.


7. Po 10 minutach studzenia obkroić sernik dookoła nożem, a następnie całkowicie wystudzić. Rozpuszczoną czekoladą zrobić ozdobne niteczki na wierzchu. Przechowywać w lodówce.



Smacznego.

Przepis dodaję do akcji Serniki 2013

23 komentarze:

  1. Oj mnie tez zainspirował ten budyń, na pewno go upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm :) Na pewno skorzystam z przepisu, bo uwielbiam serniki :) Ale chyba wolę zrobić na kruchym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już jakiś czas temu robiłam ten sernik i bardzo nam smakował. Jedynie spód zmieniłam na kruche ciasto. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny Ci wyszedł ten sernik, ładnie ozdobiony:) nie wiedziałam, że gotujesz wcześniej budyń, ja wsypuję sypki do masy serowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno - to zależy od przepisu. Ja zawsze wsypuję budyń prosto z torebki, a ten przepis jest nietypowy właśnie dlatego, bo budyń się gotuje. W moich przepisach na sernik ten to wyjątek :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Wygląda przepysznie i za pewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aleex..ty to potrafisz zachęcić człowieka do działania..Pogonię zaraz starego do sklepu po ciasteczka bo takowych nie mam i piekę ten sernik..trzymaj kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez mam ten przepis:) Od mojej mamy:) Ale jest na kruchym spodzie i bez brzoskwin. Tez mnie intryguje i pewnie w koncu zrobie bo u Ciebie wyglada rewelacyjnie!:) Pozdrawiam i powodzenia w konkursie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    Czy można ten sernik upiec na temobiegu,skracając czas pieczenia.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć termoobiegu, ale nie skracaj czasu pieczenia w przypadku sernika. Obniż tylko o 5 stopni temperaturę pieczenia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Droga Aleex.
      Od jakiegos czasu obsewuje Pani bloga i korzystam z przepisów tu zamieszczonych.Za wszystkie bardzo dziękuję :-)A serniczek, no cóż ...juz go nie ma!!! Pychotka i bardzo prosty w przygotowaniu.
      Dziękujemy :-)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Gratulacje :)
    Już od dłuższego czasu kusi mnie ten sernik - dodatek ugotowanego budyniu jest bardzo nietypowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gin - dziękuję :) A sernik polecam, nie zastanawiaj się długo, nie warto, bo jest pyszny :))) Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  10. Sernik dobry..aczkolwiek opadł..ale ja nie mam szczęścia do tych serniczków. Może to wina wiaderkowego sera?..no nie wiem..twój wygląda idealnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneto - większość serników opada: jedne lekko, inne wyraźnie - taki ich urok. Aby sernik nie opadał za bardzo, nie wolno zbyt długo miksować sera - tylko parę minut, do połączenia składników. Gdy za długo miksujemy, wtłaczamy do masy za dużo powietrza, sernik rośnie, a potem spektakularnie opada. Niby drobiazg, ale odkąd się tego trzymam, serniki opadają jakby mniej ;) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Witam.
    Mam pytanko dot. blachy. Jakiej najlepiej użyć? I czy może być kwadratowa, prostokątna? Jak tak to jakie wymiary?

    Pozdrawiam

    Tusia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. a.... i jeszcze jedno pytanko.
    Jakich najlepiej użyć ciasteczek? I czy ser może byc taki wiaderkowy- typowo przeznaczony na serniki?

    Tusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tusiu - użyj ciasteczek digestive, np z firmy LU. Co do sera - najlepszy jest tłusty w kostkach, ale może być też w wiaderku dobrej jakości. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Sernik pychota, robota expresowa - wszyscy zadowoleni!!!!!!!!!!!! pozdrawiam AREK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arku - cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń