.

.

niedziela, 6 stycznia 2013

Puszysty sernik wg Aleex



W świąteczną niedzielę zapraszam Was na pyszny sernik, który upiekłam z przepisu Dorotus. Przyznaję, że to ciasto jest zaskakujące. Ostatnio przyzwyczaiłam się do ciężkich, solidnych serników, a ten jest leciutki jak pianka, puszysty i zupełnie inny. Świetnie smakuje do popołudniowej kawy. Ja chętnie go zjem kończąc „Dumę i uprzedzenie”. Potrzebna mi była ta książka, by przy czymś lekkim odpocząć po „Księciu przypływów”. Tak lekkim, jak sernik :)

Składniki:

• 1 kg białego sera tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego
• 1 szklanka mleka
• ½ szklanki śmietanki kremowej 30%
• 50 g miękkiego masła
• 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 6 jaj - oddzielnie białka i żółtka
• 3/4 szklanki drobnego cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Sposób przygotowania:

1. Ser zmiksować na gładką masę z żółtkami, masłem, cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną.




2. Wlać mleko oraz śmietankę i zmiksować. Uwaga: masa będzie półpłynna i może chlapać. Ja miksowałam swoją w specjalnym kubku z pokrywą ochronną.





3. Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Najłatwiej robić to trzepaczką, ale nie ubijać tylko mieszać.





4. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam dwóch arkuszy papieru, aby zapobiec ewentualnemu przeciekaniu formy.


5. Masę serową przelać do foremki.


6. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC (piekarnik w opcji dół +termoobieg). Sernik wyrasta ponad tortownicę, potem opada.


7. Ciasto wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.


8. Następnie przez 3 godziny schładzać sernik w lodówce.


9. Można polać polewą lub, jak ja, podawać z porcją musu jagodowego (jagody + cukier waniliowy + śmietanka kremówka).


Smacznego.

50 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie,na pewno go upiekę w przy najbliższej okazji.Ostatnio,na sylwestra piekłam karkówkę z pieczarkami,wyszła wyśmienicie,wszyscy się zajadali:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygląda taki serniczek :) zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I świetnie smakuje :)))) Polecam, Aleex :)

      Usuń
  4. Jestem fanką wypieków Doroty.Też robiłam ten sernik.I był to jedyny wypiek, który mi się nie udał. Myślę, że zawinił użyty przeze mnie ser i fakt, że nie wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Twój wyszedł cudnie! Zachęcona Twoim sukcesem spróbuję jeszcze raz.Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię jej przepisy :) Ten sernik jest nietypowy, baaardzo puszysty, wręcz piankowy. Warto go zrobić :) Polecam, Aleex :)

      Usuń
  5. pani przepisy są fantastyczne. zaglądam do nich od ok miesiąca i przyznaje, że nie nadążam z ich realizacją. Najchętniej zrobiłabym je wzystkie na raz. pierwszym jaki spróbowałam była szynka świąteczna- przepyszna. chłonę je jak gabka. dziękuje i czekam na nowe pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. genialnie wygląda:) chętnie bym spróbowała go:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik marzenie.Uwielbiam te z polewami. Pani wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie wygląda bardzo leciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zwykle pysznie u Alexx,ja już go piekę z sera wiaderkowego Pilos z Lidla,będzie na pewno taki wysoki i puszysty jak na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  10. nie mam cukru waniljowego- czym mogęgo zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na przykład ekstraktem lub olejkiem waniliowym. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Robiłam sernika;) bardzo dobry. Dałam mniej cukru- więc wyszedł taki mniej słodki.
    Ale za mało słodki.
    Super są pani przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  12. a mozesz podac przepis na polewe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na serniku nie ma polewy tylko mus jagodowy. Ale oczywiście możesz go udekorować polewą. Wpisz po prostu do wyszukiwarki na blogu hasło polewa i już. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. a na samym termoobiegu ile piec i jaka temperatura?Acha a na środku czy na samym dole ma być ten sernik w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co? Nie piekłam na samym termoobiegu. Na pewno znasz swój piekarnik, więc dobierzesz temperaturę. Wybierz taką typową dla serników. Ja wkładam ciasta na środkowy poziom lub drugi od dołu (spośród 5). Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. Aleex czy ten sernik można upiec na ciastkach herbatnikach? Mam zamiar upiec go na święta.Poadrawiam Aga z Mazur.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możesz przygotować spód z herbatników. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  15. witam czy ten sernik można zrobic na małej blaszce ? pozdrawiam Ewelina . ps swietna strona , zdjecia i opisy SUPER!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale musisz zmniejszyć ilość składników o połowę. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. to moze na duza blache zrobie całą porcje? ewelina

    OdpowiedzUsuń
  17. i czy mogę dodac ser z wiaderka np JAna ? Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być duża blaszka, jeśli chodzi o ser z wiaderka - możesz go użyć, jeśli jest dobrej jakości. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. dziekuje :) w sobote będę piekła :) pozdrawiam , fajny przepis bo ja ni elubie spodow w ciastach :) chyba ze są to zmielone ciastka , w ogóle piekę co tydzien , bo mój mąż uwielbia słodkości , chociaz nie widac po nim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten sernik i wiele innych na blogu, które są bez spodów lub na ciasteczkach :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. witam , jednak juz dzis upiekłam sernik , wyszedł swietny :) w nastepny week zrobie tort ajerkoniakowy :)pozdrawiam Ewelina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się udał i smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  20. Witam wszystkich. Mój jest w piekarniku ale się martwię bo rzadki jakiś i jakby zważony. Trzymajcie kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa powinna być rzadka, ale nie zważona :) Poczekaj, aż się upiecze i ostygnie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  21. Upiekłam sernik i mam problem góra pięknie upieczona a dół mokry i się skrapla coś nie tak .W smaku bardzo dobry ale ten dół.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś musiało pójść nie tak. Co to znaczy, że się skrapla? Piekłaś w opcji dół + termoobieg? Bo w tej opcji trudno nie dopiec spodu. Każdy piekarnik jest jednak inny. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  22. Tzn.mokry wody się wydziela ja mam piekarnik gazowy może tutaj jest przyczyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy piekarniku gazowym bez termoobiegu zwiększa się temperaturę i wydłuża czas pieczenia - sernik jest po prostu niedopieczony. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  23. Witam. Dostałam od znajomych przepis na sernik na kruchym spodzie. Jadłam go u nich i smakował rewelacyjnie i był niesamowicie puszysty. Spróbowałam upiec, ale niestety coś poknociłam, bo ciasto najpierw wyszło chyba za twarde, miałam problem z rozwałkowaniem i oczywiście zrobił się zakalec.sam ser wyszedł ok, ale z kolei warstwa piany z białka na wierzchu po wystygnięciu zrobiła się jakaś taka gumowa.
    Czy można ew. zastosować jakiś inny spód? Nie chcę się poddać i chcę spróbować zrobić ten sernik jeszcze raz. Przepraszam jeśli nie piszę w temacie. Jeśli możesz mi coś doradzić, będę wdzięczna. Pozdrawiam - Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że dostała Pani przepis na inny sernik niż ten, pod którym piszemy komentarze?
      Każdy spód jest inny - nawet jeśli to za każdym razem kruche ciasto. Ważne, aby warstwa spodu była cienka. Polecam spody i przepisy na sernik z bloga - na pewno będą pyszne. Jeśli obawia się Pani kruchego ciasta, proszę zrobić spód zrobiony z herbatników lub ciastek digestive - będzie pysznie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  24. Trafiłam tu dziś przez przypadek. Zobaczyłam ten sernik i aż ślinka mi cieknie. Trzymajcie za mnie kciuki - dziś go robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się udał :) Witaj w mojej kuchni i rozgość się :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  25. jak zrobic ta polewe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ubić śmietanę kremówkę na puszystą masę, połączyć z jagodami zmiksowanymi z cukrem. Polewa nie jest stała, to rodzaj musu, którym polewamy ciasto. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  26. Wczoraj zrobiłam, wyszedł identyczny jak na zdjęciu, idealnie upieczony dół, smakuje super, delikatny i puszysty. Dzięki za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  27. Aleex tym razem zrobiłam sernik z Twojego przepisu wyszedł pyszny Edyta

    OdpowiedzUsuń
  28. Sernik bardzo nam smakował! Jest naprawdę puszysty jak pianka.

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy z sera w wiaderku mozna go upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale pod warunkiem, że wybierzesz ten dobrej jakości. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  30. Taki serniczek to dobra sprawa. Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Pysznie wygląda, takiego serniczka właśnie szukałam. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy zwiększyć porcje jak chciała bym upiec sernik na dużej blaszczce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. W innym razie będzie zbyt niski. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń