niedziela, 6 stycznia 2013
Puszysty sernik wg Aleex
W świąteczną niedzielę zapraszam Was na pyszny sernik, który upiekłam z przepisu Dorotus. Przyznaję, że to ciasto jest zaskakujące. Ostatnio przyzwyczaiłam się do ciężkich, solidnych serników, a ten jest leciutki jak pianka, puszysty i zupełnie inny. Świetnie smakuje do popołudniowej kawy. Ja chętnie go zjem kończąc „Dumę i uprzedzenie”. Potrzebna mi była ta książka, by przy czymś lekkim odpocząć po „Księciu przypływów”. Tak lekkim, jak sernik :)
Składniki:
• 1 kg białego sera tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego
• 1 szklanka mleka
• ½ szklanki śmietanki kremowej 30%
• 50 g miękkiego masła
• 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 6 jaj - oddzielnie białka i żółtka
• 3/4 szklanki drobnego cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Sposób przygotowania:
1. Ser zmiksować na gładką masę z żółtkami, masłem, cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną.
2. Wlać mleko oraz śmietankę i zmiksować. Uwaga: masa będzie półpłynna i może chlapać. Ja miksowałam swoją w specjalnym kubku z pokrywą ochronną.
3. Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Najłatwiej robić to trzepaczką, ale nie ubijać tylko mieszać.
4. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam dwóch arkuszy papieru, aby zapobiec ewentualnemu przeciekaniu formy.
5. Masę serową przelać do foremki.
6. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC (piekarnik w opcji dół +termoobieg). Sernik wyrasta ponad tortownicę, potem opada.
7. Ciasto wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
8. Następnie przez 3 godziny schładzać sernik w lodówce.
9. Można polać polewą lub, jak ja, podawać z porcją musu jagodowego (jagody + cukier waniliowy + śmietanka kremówka).
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda apetycznie,na pewno go upiekę w przy najbliższej okazji.Ostatnio,na sylwestra piekłam karkówkę z pieczarkami,wyszła wyśmienicie,wszyscy się zajadali:-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper wygląda taki serniczek :) zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńI świetnie smakuje :)))) Polecam, Aleex :)
UsuńJestem fanką wypieków Doroty.Też robiłam ten sernik.I był to jedyny wypiek, który mi się nie udał. Myślę, że zawinił użyty przeze mnie ser i fakt, że nie wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Twój wyszedł cudnie! Zachęcona Twoim sukcesem spróbuję jeszcze raz.Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię jej przepisy :) Ten sernik jest nietypowy, baaardzo puszysty, wręcz piankowy. Warto go zrobić :) Polecam, Aleex :)
Usuńpani przepisy są fantastyczne. zaglądam do nich od ok miesiąca i przyznaje, że nie nadążam z ich realizacją. Najchętniej zrobiłabym je wzystkie na raz. pierwszym jaki spróbowałam była szynka świąteczna- przepyszna. chłonę je jak gabka. dziękuje i czekam na nowe pyszności
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda:) chętnie bym spróbowała go:)
OdpowiedzUsuńSernik marzenie.Uwielbiam te z polewami. Pani wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda bardzo leciutko :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie u Alexx,ja już go piekę z sera wiaderkowego Pilos z Lidla,będzie na pewno taki wysoki i puszysty jak na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńnie mam cukru waniljowego- czym mogęgo zastąpić?
OdpowiedzUsuńNa przykład ekstraktem lub olejkiem waniliowym. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobiłam sernika;) bardzo dobry. Dałam mniej cukru- więc wyszedł taki mniej słodki.
OdpowiedzUsuńAle za mało słodki.
Super są pani przepisy.
a mozesz podac przepis na polewe?
OdpowiedzUsuńNa serniku nie ma polewy tylko mus jagodowy. Ale oczywiście możesz go udekorować polewą. Wpisz po prostu do wyszukiwarki na blogu hasło polewa i już. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńa na samym termoobiegu ile piec i jaka temperatura?Acha a na środku czy na samym dole ma być ten sernik w piekarniku?
OdpowiedzUsuńWiesz co? Nie piekłam na samym termoobiegu. Na pewno znasz swój piekarnik, więc dobierzesz temperaturę. Wybierz taką typową dla serników. Ja wkładam ciasta na środkowy poziom lub drugi od dołu (spośród 5). Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex czy ten sernik można upiec na ciastkach herbatnikach? Mam zamiar upiec go na święta.Poadrawiam Aga z Mazur.
OdpowiedzUsuńOczywiście możesz przygotować spód z herbatników. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwitam czy ten sernik można zrobic na małej blaszce ? pozdrawiam Ewelina . ps swietna strona , zdjecia i opisy SUPER!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMożna, ale musisz zmniejszyć ilość składników o połowę. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńto moze na duza blache zrobie całą porcje? ewelina
OdpowiedzUsuńi czy mogę dodac ser z wiaderka np JAna ? Ewelina
OdpowiedzUsuńMoże być duża blaszka, jeśli chodzi o ser z wiaderka - możesz go użyć, jeśli jest dobrej jakości. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńdziekuje :) w sobote będę piekła :) pozdrawiam , fajny przepis bo ja ni elubie spodow w ciastach :) chyba ze są to zmielone ciastka , w ogóle piekę co tydzien , bo mój mąż uwielbia słodkości , chociaz nie widac po nim :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten sernik i wiele innych na blogu, które są bez spodów lub na ciasteczkach :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwitam , jednak juz dzis upiekłam sernik , wyszedł swietny :) w nastepny week zrobie tort ajerkoniakowy :)pozdrawiam Ewelina :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się udał i smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam wszystkich. Mój jest w piekarniku ale się martwię bo rzadki jakiś i jakby zważony. Trzymajcie kciuki :)
OdpowiedzUsuńMasa powinna być rzadka, ale nie zważona :) Poczekaj, aż się upiecze i ostygnie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńUpiekłam sernik i mam problem góra pięknie upieczona a dół mokry i się skrapla coś nie tak .W smaku bardzo dobry ale ten dół.
OdpowiedzUsuńCoś musiało pójść nie tak. Co to znaczy, że się skrapla? Piekłaś w opcji dół + termoobieg? Bo w tej opcji trudno nie dopiec spodu. Każdy piekarnik jest jednak inny. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTzn.mokry wody się wydziela ja mam piekarnik gazowy może tutaj jest przyczyna.
OdpowiedzUsuńPrzy piekarniku gazowym bez termoobiegu zwiększa się temperaturę i wydłuża czas pieczenia - sernik jest po prostu niedopieczony. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Dostałam od znajomych przepis na sernik na kruchym spodzie. Jadłam go u nich i smakował rewelacyjnie i był niesamowicie puszysty. Spróbowałam upiec, ale niestety coś poknociłam, bo ciasto najpierw wyszło chyba za twarde, miałam problem z rozwałkowaniem i oczywiście zrobił się zakalec.sam ser wyszedł ok, ale z kolei warstwa piany z białka na wierzchu po wystygnięciu zrobiła się jakaś taka gumowa.
OdpowiedzUsuńCzy można ew. zastosować jakiś inny spód? Nie chcę się poddać i chcę spróbować zrobić ten sernik jeszcze raz. Przepraszam jeśli nie piszę w temacie. Jeśli możesz mi coś doradzić, będę wdzięczna. Pozdrawiam - Iwona
Rozumiem, że dostała Pani przepis na inny sernik niż ten, pod którym piszemy komentarze?
UsuńKażdy spód jest inny - nawet jeśli to za każdym razem kruche ciasto. Ważne, aby warstwa spodu była cienka. Polecam spody i przepisy na sernik z bloga - na pewno będą pyszne. Jeśli obawia się Pani kruchego ciasta, proszę zrobić spód zrobiony z herbatników lub ciastek digestive - będzie pysznie :) Pozdrawiam, Aleex :)
Trafiłam tu dziś przez przypadek. Zobaczyłam ten sernik i aż ślinka mi cieknie. Trzymajcie za mnie kciuki - dziś go robię :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się udał :) Witaj w mojej kuchni i rozgość się :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńjak zrobic ta polewe.
OdpowiedzUsuńUbić śmietanę kremówkę na puszystą masę, połączyć z jagodami zmiksowanymi z cukrem. Polewa nie jest stała, to rodzaj musu, którym polewamy ciasto. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWczoraj zrobiłam, wyszedł identyczny jak na zdjęciu, idealnie upieczony dół, smakuje super, delikatny i puszysty. Dzięki za ten przepis
OdpowiedzUsuńAleex tym razem zrobiłam sernik z Twojego przepisu wyszedł pyszny Edyta
OdpowiedzUsuńSernik bardzo nam smakował! Jest naprawdę puszysty jak pianka.
OdpowiedzUsuńCzy z sera w wiaderku mozna go upiec?
OdpowiedzUsuńTak, ale pod warunkiem, że wybierzesz ten dobrej jakości. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTaki serniczek to dobra sprawa. Pyszności :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, takiego serniczka właśnie szukałam. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCzy zwiększyć porcje jak chciała bym upiec sernik na dużej blaszczce??
OdpowiedzUsuńTak. W innym razie będzie zbyt niski. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex czy może byś ser półtłusty w kostkach? On już jest zmielony.
OdpowiedzUsuńWitaj Alex. Jesteś po prostu wspaniałą kobieta, a Twoje przepisy jeszcze lepsze. Długo już korzystam, ale po raz pierwszy pisze. Wszystko zawsze mi się udaje, a ten sernik to już rewelacja Pycha. Gorąco pozdrawiam
OdpowiedzUsuń