.

.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Monastyrska izba wg Aleex



Najbardziej zaciekawiła mnie nazwa tego niezwykłego ciasta, pochodząca od monastyru. Monastyr albo monaster (ze staroruskiego od gr. μοναστήριον monasterion) to tradycyjna nazwa klasztoru w Kościołach wschodnich. Pierwotnie monastyr oznaczał zespół oddzielnych pomieszczeń mieszkalnych mnichów objętych klauzurą, w późniejszym okresie termin ten nabrał znaczenia odpowiadającemu klasztorowi w chrześcijaństwie zachodnim. Monastery często obok zasadniczej części obejmują także zabudowania gospodarcze wykorzystywane przez zakonników, a także pewne elementy architektoniczne związane z obronnością. Obronny charakter budynku wyraźnie widoczny jest zwłaszcza w architekturze rosyjskiej. Duże monastery męskie, zwłaszcza te znaczące nazywane są ławrami, posiadają niekiedy charakter stauropigialny, co oznacza, iż podlegają bezpośrednio zwierzchnictwu patriarchy. Tyle źródło.
A ciasto znalazłam u Krystyny911 (dziękuję), jest ono też bardzo popularne na rosyjskich forach i blogach. Przepisów na nie jest mnóstwo. Występuje też pod różnymi nazwami: "Шалаш", "Вишня в сотах", "Поленница", "Вишнёвый сад", "Соты", "Крыша", "Вишневая горка", "Девичий монастырь", "Дрова под снегом". Podstawą Monastyrskiej izby jest zawsze ciasto kruche, wiśnie i gęsta, tłusta śmietana. Ciasto jest pracochłonne, ale choć raz warto je zrobić. Dziś prezentuję je specjalnie dla wszystkich babć i Agnieszek – które mają swoje święto. Z najlepszymi życzeniami od Aleex.


Składniki:

Ciasto:
• 2.5 szklanki mąki
• 200 g margaryny
• 200 g śmietany (18%)
• 1 jajko
• 50 g cukru
• 1 łyżka koniaku
• szczypta soli
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 6 kostek ulubionej czekolady (do posypania)

Nadzienie:
• 1,2 kg wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

Śmietana do przełożenia:
• 1 l gęstej śmietany 18%
• ok. 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta najlepiej rozłożyć na 2 dni.

1. Pierwszego dnia wieczorem odstawić śmietanę (1 litr) do odcieknięcia. Sitko wyłożyć grubą warstwą gazy i wstawić do miseczki.
2. Na gazę wylać śmietanę. Odstawić do lodówki na całą noc.


3. Na drugi dzień wszystkie składniki ciasta posiekać. Połączyć mąkę z cukrem, solą i margaryną. Dodać jajko i śmietanę oraz koniak.


4. Szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do woreczka foliowego, żeby nie obeschło się i włożyć do lodówki na 2 godziny.



5. W czasie oczekiwania przygotować wiśnie. Trzeba bardzo dokładnie odcedzić owoce z soku.
6. Schłodzone ciasto podzielić na 15 równych części.


7. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości ok. 9-10 cm.



8. Wzdłuż długiego brzegu prostokąta układać wiśnie, jedna przy drugiej.


9. Zawinąć owoce i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dokładnie zacisnąć.
10. Ruloniki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.



11. Po upieczeniu, odstawić do pełnego wystudzenia na kratce.
12. Śmietanę wyjąć z lodówki i wymieszać z cukrem.



13. Na talerzu lub paterze ułożyć 5 ruloników jeden obok drugiego.


14. Polać je śmietaną.


15. Ułożyć na pierwszej warstwie kolejne 4 ruloniki i znów wykładamy warstwę śmietany.



16. Układamy kolejne warstwy przekładane śmietaną: 3 ruloniki, 2 ruloniki, 1 rulonik.





17. Całość posypać utartą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.



Smacznego.

42 komentarze:

  1. Prześliczne i napewno smaczne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, wygląda przecudnie, zastanawiam się tylko jak kroić to ciasto? Najserdeczniejsze życzenia z okazji Imienin. Pozdrawiam. Beata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Beatko :)))))
      Ciasto kroimy w plastry :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Mam podobny przepis ,ale jeszcze nie zebrałam się do jego wykonania.
    Twoje ciacho powala wyglądem i zapewne smakiem również.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda na czasochłonne ale efekt super!!

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW, ale wkład pracy! Mnie najbardziej zaciekawiła sama forma, a nie nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy o takim ciescie nie slyszalam:) Wyglada naprawde imponujaco!:) Wszystkiego dobrego dla Ciebie Aleex!:))) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale ciekawe ciasto!!! intryguje mnie i bardzo chciałabym go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszne, choć naprawdę pracochłonne. Warto je jednak zrobić. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. Pysznie wygląda! Podziwiam Twoje zdolności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna...i pewnie cudowna w smaku..jak dla mnie trochę pracochłonna..ale i tak mnie kusi żeby ją zrobić

    OdpowiedzUsuń
  10. czym można zastąpić koniak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić wódką, whisky lub pominąć dodając ekstrakt waniliowy. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. kurczę, ale wieża, no udało cię się zaskoczyć;)
    Musi być pyszne, a ciekawe co byłoby gdyby trochę śmietany zastąpić budyniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz spróbować :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Ale bosko wygląda. I pewnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - jest pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. genialnie wygląda! nie zbyt skomplikowane ciasto a taki efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam!
    Ja robiłam bardzo podobne, pod nazwą: klasztorna chata. Różnica taka, że roniło się tylko 6 tych rolad i się je składało 3-2-1. Twój wyglada efektowniej:)
    Pozdrawiam:)
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  15. jaka śmietane mozna zastosowac zamiast 18%, aby miała odpowiednia gestosc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastosować każdą GĘSTĄ śmietanę. Ona, po odcedzeniu w lodówce, zaczyna przypominać krem. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Aleex, czyli ile procentową, chodzi mi o to, żeby nie była taka kwaśna... Robiłam jedno z Twoch ciast chyba nietypowy 3 bit i przeszkadzał mi smak smietany 18%. Jak to zastąpić lub może 36% i śmietanfix lub żelatyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorry - przeoczyłam Twoje pytanie. Już piszę - śmietana może być 18%, 24%, 30%, 36%, zwykła wiejska - jaką masz. Warunkiem jest to, by była GĘSTA, aby można ją było nakładać łyżką. Jeśli taka będzie, to nie będzie potrzeba żadnych zagęstników.
      Jeśli przeszkadzał Ci smak kwaśnej śmietany, użyj kremówki. Polecam 36% Piątnicy - jest bardzo gęsta. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. dziękuję za pomoc i cierpliwość :)

      Usuń
  17. Jak zwykle ślicznie wygląda i pewnie wspaniale smakuje;)Dziękuję, za przepis, bo mimo, że nie jestem jeszcze babcią( i długo będę na to czekać 4 latka i 2 latek takie smoki się plączą w moim domu) ale jestem Agnieszką, więc to prezent także dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  18. może być rum miodowy czy zepsuje smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pewnie dość wyrazisty, ale powinien pasować. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. Ja kiedyś upiekłam to ciasto i faktycznie wygląda ładnie ale smakowo jakoś nas nie powaliło, smakuje jak naleśniki z twarogiem w sumie :D Chyba dlatego ze oczekiwałam od tego ciasta zbyt wiele. Zrobiłam je raz i więcej nie zamierzam bo roboty przy nim zbyt dużo w porównaniu do smaku. Ale polecam zrobić raz i się przekonać może ktoś ma inny smak niż ja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co? Chyba jednak piekłyśmy ciasta z innych przepisów. To nie ma NIC WSPÓLNEGO ze smakiem naleśników z serem. Nie rozumiem nawet skąd to porównanie. W cieście wyraźnie czuć kruche ciasto, wiśnie i lekko słodką, nieco kwaskowatą śmietanę. Takie powinno być. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Piekłyśmy to samo ciasto tylko ja z oryginalnego przepisu z jednej z rosyjskich stron i tam jest trochę inny przepis niż ten z którego robiłaś Ty. To ciasto nie jest żadna rewelacją a jadło je u mnie sporo osób bo akurat było na imprezie. Może Twoje smakuje inaczej bo jest z alkoholem i inna śmietaną. Aczkolwiek mam prawo mieć inne zdanie na temat tego ciasta niż Ty.

      Usuń
    3. Nie miałam zamiaru Cię obrazić, jasne, że masz prawo do swojej opinii. Byłam po prostu bardzo zaskoczona tym, co napisałaś, więc ja też przedstawiłam swoje zdanie. Nie chciałabym, aby ludzie kojarzyli smak tego ciekawego ciasta z naleśnikami z serem. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  20. Aleex odpiszesz mi odnośnie śmitany?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy ta śmietana nie jest za kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  22. Jadłam to ciasto w zeszłą niedzielę u Aleex :) I nie ma nic wspólnego z naleśnikami z serem :D Skąd to w ogóle się wzięło? :D
    Bardzo wyraźnie czuć pyszne wiśnie i kruche ciasto, które uwielbiam !
    Polecam w 100% :))))))
    Pychotka ! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. .....witaj Beatko to ciasto jest przepyszne .....robię je tylko na święta.....znika w pierwszej kolejności.....masz pyszny blog......serdecznie pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  24. Witaj Agato - dziękuję za miłe słowa. Cieszę się że ciasto Wam smakuje. Jest rzeczywiście świąteczne i dość pracochłonne. Pozdrawiam, Aleex - Agnieszka ;)))

    OdpowiedzUsuń