.

.

czwartek, 10 stycznia 2013

Babka parzona wg Aleex



Tym razem skorzystałam z przepisu Evenki i upiekłam babkę parzoną. Przyznaję, że przepis mnie zaintrygował. Niby zwyczajna babka ucierana, ale zaskakuje dodatek gorącego mleka, które „zaparza” ciasto. Po co? A po to, aby ciasto było lekkie, puszyste i delikatne. I takie jest, naprawdę. Babkę upiekłam, ale nie miałam okazji jej spróbować, ponieważ jeszcze gorąca, w całości, „pojechała” do Gwiazdeczki. Przecież od czasu do czasu muszę podesłać jej coś dobrego, aby dziecko miało pod ręką jakieś ciacho podczas nauki do kolokwium tuż przed sesją.

Składniki:

• 1,5 szklanki cukru (w tym duże opakowanie cukru waniliowego)
• 3 szklanki mąki pszennej
• 5 jajek
• 250 g margaryny
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka mleka
• 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.



2. Dodawać porcjami rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia, nie przerywając ucierania.



3.Na końcu wlać zagotowane , gorące mleko i wszystko razem dobrze wymieszać łyżką (lub na wolnych obrotach miksera).


4. 2/3 ciasta wylać do keksówki o wymiarach 31x8 wyłożonej papierem do pieczenia.
5. 1/3 ciasta wymieszać z przesianym kakao.


6. Do formy wlać trochę ciasta jasnego, potem połowę ciemnego, znowu jasnego , resztę ciemnego i na wierzch ponownie jasnego (można też zrobić więcej warstw albo tylko jedną ciemną - według uznania).


7. Piec 45 - 50 minut w temp. 180 - 200 stopni C. (moja babka piekła się 65 minut). Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona.


8. Ostudzić na kratce.



Smacznego.

26 komentarzy:

  1. I taka babka jest najsmaczniejsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super jutro zostanie wypróbowany :) zapraszam na swojego bloga:)
    http://little-baking-world.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować! Fajnie, że tak opisałaś wszystko krok po kroku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze i wszystko tak opisuję :) Uważam, że to duże ułatwienie dla czytających przepisy :) Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  4. Witam ponownie. Jak tylko uporam się z grypą, która mnie dopadła, upikę tę babkę. Agnieszko, jakiej firmy jest miksar, który widać na zdjęciu? Muszę kupić sobie nowy a ten chyba niezły jest?:) Pozdrawiam Asia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam Kenwooda. Jest świetny. Kocham go całym sercem i uwielbiam przyglądać się, jak działa. Opisałam go tutaj:
      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/03/puszysta-baba-wielkanocna-wg-aleex.html

      Polecam, Aleex :)

      Usuń
  5. Uwielbiam babki...a jak już wychodzi puszysta to na pewno ja wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi wyszedł zakalec:((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, ale dlaczego? Temperatura pieczenia za niska? A może za krótko piekłaś? Sprawdzałaś patyczkiem, czy jest gotowa? Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Witam u mnie też już 2 raz zakalec , babka pięknie rośnie i pęka po całości , patyczek suchy , wczoraj siedziała w piekarniu 1,5h w temp 180 błagam pomóżcie co robię nie tak . Babka mimo zakalca w środku pyszna.

      Usuń
  7. Jutro upiekę i pochwalę się efektami:)pzdr Bodzio

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam , babka upieczona i wyrosła fantastycznie , jutro wypróbuję. Ciasto było troszke za rzadkie takie miałem odczucie , dodałem 2 łyzki mąki i było ok :) , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mi wyszedł zakalec, nie wiem dlaczego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O możliwych przyczynach pisałam w komentarzach wyżej. Pozdrawiam, Aleex:)

      Usuń
  10. Babka wygląda przepięknie, już stygnie, zaraz sprawdzimy jak smakuje :) Pozdrawiam
    http://img341.imageshack.us/img341/7893/56990780.png -> a tu zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda pięknie :))) Mam nadzieję, że będzie smakowała. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  11. Pieknie wyrosla i jest pycha! Jeszcze polana biala czekolada...mniaaam! Super przepis! (Jak zwykle zreszta :) ) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja babka właśnie w piekarniku, ciekawa jestem efektów :)Super blog

    OdpowiedzUsuń
  13. Poerwszy raz wyszla super,drugi i trzeci zakalec :( zaraz mnie trafi :/

    OdpowiedzUsuń
  14. Najlepsza babka parzona jest z drozdżowego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, że jest dobra. Możesz ją znaleźć w moich przepisach na ciasta drożdżowe :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  15. Piekłam ją na święta,wyrosła,pękła tak się cieszyłam lecz niestety był mały zakalec.Twoja była dobra,która piekłaś dla córki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze swoją nie miałam problemu :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń