wtorek, 7 grudnia 2010
Chłopska potrawka wg Aleex
Chłodne popołudnie to znakomity czas, by zjeść coś pożywnego. Doskonale w tej roli sprawdzi się chłopska potrawka, którą Wam dzisiaj proponuję. Danie przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Wystarczy 20 minut, aby na stole pojawiła się dymiąca miseczka wypełniona aromatyczną potrawą. Świetnie smakuje z kawałkiem świeżego, pszennego pieczywa. Polecam.
Składniki:
• 2 puszki białej fasoli
• 30 dag boczku wędzonego
• 2-3 parówki
• 10 g (pół słoiczka) koncentratu pomidorowego
• cebula
• 2 łyżki mąki krupczatki
• 1 łyżka masła
• oliwa
• przyprawy: wegeta, pieprz, szczypta cukru, bazylia
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w kawałki, parówki w plasterki. Podsmażyć na złoty kolor bez tłuszczu (wytopi się go odpowiednio dużo z boczku).
2. Podsmażone kawałki przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody, zagotować.
3. Do boczku z parówkami dodać 2 puszki fasoli z zalewą. Zagotować.
4. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać masło. Kiedy się stopi, wsypać na patelnię z cebulą mąkę, podsmażać ok. 3 minut.
5. Do garnka z fasolą dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku. Zagotować.
6. Do potrawy dodać cebulkę zasmażaną z mąką. Wymieszać, zagotować.
7. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
Przepis dodany do akcji:
Wasze pomysły na smaczne obiady.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
syta musi być-idealna na tą porę roku :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNaprawdę jest świetna. Polecam, Aleex.
OdpowiedzUsuńrozgrzewająca :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie ją zrobiłam, pycha :P dziękuję za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńRewelacyjna wlasnie sie zajadam. super przepisy. pozdrawiam Emila
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSmakowita - zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za "odświeżenie" przepisu :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobia juz po raz 2.Pycha:)
OdpowiedzUsuń