.

.

wtorek, 7 grudnia 2010

Chłopska potrawka wg Aleex





Chłodne popołudnie to znakomity czas, by zjeść coś pożywnego. Doskonale w tej roli sprawdzi się chłopska potrawka, którą Wam dzisiaj proponuję. Danie przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Wystarczy 20 minut, aby na stole pojawiła się dymiąca miseczka wypełniona aromatyczną potrawą. Świetnie smakuje z kawałkiem świeżego, pszennego pieczywa. Polecam.

Składniki:

• 2 puszki białej fasoli
• 30 dag boczku wędzonego
• 2-3 parówki
• 10 g (pół słoiczka) koncentratu pomidorowego
• cebula
• 2 łyżki mąki krupczatki
• 1 łyżka masła
• oliwa
• przyprawy: wegeta, pieprz, szczypta cukru, bazylia

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w kawałki, parówki w plasterki. Podsmażyć na złoty kolor bez tłuszczu (wytopi się go odpowiednio dużo z boczku).



2. Podsmażone kawałki przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody, zagotować.



3. Do boczku z parówkami dodać 2 puszki fasoli z zalewą. Zagotować.



4. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać masło. Kiedy się stopi, wsypać na patelnię z cebulą mąkę, podsmażać ok. 3 minut.



5. Do garnka z fasolą dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku. Zagotować.



6. Do potrawy dodać cebulkę zasmażaną z mąką. Wymieszać, zagotować.



7. Podawać ze świeżym pieczywem.



Smacznego.

Przepis dodany do akcji:
Wasze pomysły na smaczne obiady.

10 komentarzy:

  1. syta musi być-idealna na tą porę roku :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę jest świetna. Polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie ją zrobiłam, pycha :P dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że smakowała :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjna wlasnie sie zajadam. super przepisy. pozdrawiam Emila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Smakowita - zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za "odświeżenie" przepisu :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń