.

.

czwartek, 9 grudnia 2010

Sernik wiedeński z czekoladą wg Aleex





Ten wyjątkowy sernik znakomicie podkreśli uroczysty charakter zbliżających się świąt. Wyobraźcie sobie stół przykryty białym obrusem, gałązki jedliny leżące przy nakryciach, płomienie świec odbijające się w kolorowych bombkach i dźwięki kolędy delikatnie rozbrzmiewające w domu. I sernik. Ten sernik. Wspaniały, puszysty, aksamitny, z lekką cytrynową nutą, oblany przepyszną czekoladą. Po prostu jedyny na Boże Narodzenie.

Składniki:

• 1 kg twarogu sernikowego
• 8 jajek
• 20 dag masła (15 dag + 5 dag)
• 1 budyń waniliowy bez cukru
• 2 cukry waniliowe
• 1,5 – 2 szklanki cukru pudru
• sok z ½ cytryny
• 2 tabliczki czekolady: gorzka i mleczna
• bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Sposób przygotowania:


1. Masło (15 dag) rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puch (aż zmienią kolor na lekko kremowy i staną się puszyste) z cukrem i 1 cukrem waniliowym.







3. Ser zmielić 2 lub 3 razy przez maszynkę. Ja kupuję ser już zmielony, wówczas wystarczy go zmiksować z utartymi żółtkami z cukrem.



4. Do sera dodać budyń, cały czas miksując dodać także rozpuszczone, przestudzone masło i sok z cytryny.



5. Dodać do masy bakalie obtoczone w mące. W moim serniku ich nie ma. Dario nie lubi ich w masie serowej :)



6. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i 1 cukrem waniliowym. Dodać pianę do masy serowej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.



7. Masę serową przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Ja piekłam go w tortownicy o średnicy 30 cm. Można użyć też 26 cm, wówczas będzie wyższy.



8. Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut w temperaturze 180 stopni C. Zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki.



9. 2 tabliczki czekolady i 5 dag masła rozpuścić w garnuszku lub w kąpieli wodnej.





10.Zimny sernik polać roztopioną czekoladą. Zostawić do zastygnięcia.



Smacznego.

25 komentarzy:

  1. sernik i czekolada to duet doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację :))) Jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbia sernik wiedenski. takie delikatne i leciutkie serniki lubie najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się rzeczywiście elegancko

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmmm... a kiedy dodaje się ten sok z cytryny????

    OdpowiedzUsuń
  6. Sok dodajemy prawie na końcu, po wymieszaniu masy z masłem, ale przed wymieszaniem z pianą z białek. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  7. A jaki dajesz ser zmielony, masz jakiś sprawdzony????

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię i najczęściej używam sera President lub Dr. Oetker. Polecam i pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. Napisz proszę czy budyń wcześniej gotujemy czy też nie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie gotujemy. Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy prosto z torebki. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie, czy sernik pieczemy z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten piekłam w tradycyjnym gazowym piekarniku bez termoobiegu. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  12. Skusiłem się na zrobienie tego sernika na jutrzejsze imieniny rodziców. Zrobiłem go w tortownicy, na spód dałem to kruche ciasto co używasz do królewskiego. Wyszedł meeeega wysoki :) Przez noc ładnie opadł, zrobiłem czekoladę i posmarowałem. Aż jestem ciekawy końcowego efektu :)

    Jutro na stole zagości też jabłecznik ze starego zeszytu wg aleex z orzechami. Robiłem go drugi raz, jest po prostu świetny :D

    Jedno mnie tylko zastanawia, czy zamiast podawanego w przepisie masła używałaś margaryny do pieczenia typu Kasia? Dałem prawdziwe masło, skoro tak było w przepisie, ale po prostu pytam czy na margarynie też będzie ok :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłem wczoraj w nocy ten serniczek na spodzie z twojego sernika królewskiego. Mam nadzieję, że będzie przepyszny. Zrobiłem go na jutrzejsze imieniny rodziców. Wyszedł bardzo ładny, wysoki. Rano posmarowałem go roztopioną czekoladą.

    Zastanawia mnie tylko jedno, czy można zamiast masła dać margarynę do pieczenia? Zamieniałaś kiedyś?

    OdpowiedzUsuń
  14. Cieszę się, że potrawy przygotowane w oparciu o moje przepisy Ci smakują :) Co do kwestii masło czy margaryna - ja najczęściej stosuję masło. Nadaje ciastu fajny smak i maślany zapach. Z margaryną też wyjdzie, ale trochę będzie inne :) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  15. No cóż, chyba przegiąłem z tą tortownicą jednak... Spód nie dopiekł się za bardzo, a masa serowa się trochę kruszyła. Czekolady było dużo za dużo jak na tą tortownicę i jak chciało się kroić ciacho to czekolada pękała jak chciała. Także spróbuję raz jeszcze ale na normalnej blasze, może wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wczoraj zrobiłem po raz trzeci, tym razem na normalnej blasze i wyszedł genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wczoraj zrobiłem po raz trzeci, na twarogu z wiaderka, który okazał się trochę za kwaśny. Muszę upolować odpowiedni twaróg, bo sernik sam w sobie wyszedł idealnie :)
    Jak to mówią, do trzech razy sztuka :)
    Tym razem zrobiłem na normalnej blaszce, nie kombinowałem z margaryną tylko cały czas masło. No i czekolada do rozpuszczenia wzięta Milka, po prostu pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. no to w niedziele bede piekla wiedenski i odpowiem jak mi sie udal

    OdpowiedzUsuń
  19. Upiekłam, upadł mi strasznie ale mimo wszystko jest delikatny i lekki. Dałam za mało soku z cytryny wyszedł mi smakowo trochę nijaki ale w sumie dobry. Na pewno powtórzę, wiem co poprawić. Tina.

    OdpowiedzUsuń
  20. fantastyczny przepis na sernik!
    Wyszedł rewelacyjnie, ale bez polewy bo był tak dobry że poszedł w try - miga;) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Na kruchym cieście zrobiłam Na Boże Narodzenie, był rewelacyjny. Zaraz jadę na zakupy i też go upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  22. Aleex,co do sernika to rzeczywiscie bardzo smaczny mi wyszedł.Na zdjęciu jednak widać że jajka użyłaś "czerwone" a sernik wyszedł bladziutki.Ja uzywam jajek żótych wiejskich i sernik jest naprawdę żółty.Tobie też takie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Niestety sernik mi się nie udał.Wykipiał a potem strasznie opadł.Cały piekarnik był do czyszczenia.Ciekawe dlaczego.Wszystko robiłam jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Serniczek przepyszny.Dziękuję za znakomity przepis

    OdpowiedzUsuń