piątek, 25 marca 2011

Bounty wg Aleex




Lubicie słodycze? Wiem, wiem, nie są zbyt zdrowe, ale za to pyszne. Każdy z Was ma zapewne ulubione łakocie. Ja też. Zazwyczaj jednak nie przepadam za batonikami, ale jeśli już muszę wybrać, sięgam po Bounty. Pyszna, mleczna czekolada, która skrywa kokosowe wnętrze, smakuje wspaniale. Okazało się, że ten smak można odtworzyć w swoim domu. Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że muszę upiec to ciasto. I nie pomyliłam się. Okazało się pyszne. Ponieważ rozdzieliłam je między Gwiazdeczkę i rodziców, dla nas zostało go niewiele. Ta porcja zniknęła błyskawicznie. Szczególnie szybko zmniejszała się jej ilość, kiedy Dario pojawiał się w okolicy kuchni. Smakowało wyjątkowo, szczególnie z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam.

Składniki:

Biszkopt
• 6 jaj
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 6 łyżek cukru
• 2 łyżki kakao
• łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
• 1/2 litra mleka
• 1 biała czekolada
• 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
• 20 dag masła
• 25 - 30 dag wiórków kokosowych
• cukier waniliowy

Polewa:
• 2 mleczne czekolady (20 dag)
• mleko

Sposób przygotowania:


1. Ubić białka. Do ubitej sztywno piany dodać cukier, żółtka.



2. Następnie wsypać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszać delikatnie łyżką. Wylać na blachę 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.



3. Piec w 160-170 stopniach około 25 -30 minut do tzw. ”suchego patyczka”. Ostudzić.



4. W czasie, kiedy piecze się ciasto, zagotować mleko z cukrem, wsypać kokos, gotować do zgęstnienia ok.20 minut. Gdy widać że kokos wchłonął mało mleka dodać go więcej:)



5. Do gorącej masy włożyć masło, czekoladę i cukier (zależy od tego, jak słodkie ciasta lubimy).



6. Mieszać, by wszystkie składniki się rozpuściły.



7. Masę dobrze wystudzić, by zgęstniała. Na początku będzie rzadka. Z czasem stanie się coraz gęściejsza. Wystarczy ją dokładnie ostudzić i od czasu do czasu zamieszać.



8. Masę wyłożyć na biszkopt. Jeśli lubimy wilgotne ciasta, biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem.



9. Czekolady mleczne rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek mleka (4-5). Dzięki temu czekolada nie będzie zbyt twarda. Polewę rozprowadzić na masie kokosowej.









Smacznego.

20 komentarzy:

  1. O rany! A co to za pyszności! :)
    Aż z chęcią bym pobiegła do kuchni i upiekła takie cudeńko! I jak tu być na diecie? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho jest przepyszne! Naprawdę polecam :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Też je kiedyś piekłam i potwierdzam, że jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bounty to mój ulubiony batonik ! Zrobię sobie, a co :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I pewnie! Warto je zrobić :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja sie skuszę ale najwcześniej za tydzień bo teraz moi 3 mężczyżni zażyczyli sobie sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda.. i strasznie kusi..

    OdpowiedzUsuń
  8. No i jeszcze świetnie smakuje ;)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również muszę powiedzieć - to ciasto jest pyszne!!! Trochę o bounty zapomniałam, ale upiekę je w przyszłym tygodniu, teraz będę miała "fale Dunaju". Życzę miłego weekendu. Ak

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasteczko z kremem.. Ale straszliwie pracowite z tego co widzę.. chociaż.. czasami trzeba na coś poświęcić więcej czasu, żeby były smakowite efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Grażynko to tylko pozory. Ciasto robi się bardzo szybko i bardzo łatwo. Tylko trzeba dobrze rozplanować pracę: najpierw biszkopt, kiedy się piecze - gotujemy masę, potem czekamy aż biszkopt i masa wystygną, łączymy, nakładamy polewę i już :))) Polecam i pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnie wygląda, zwłaszcza pomysł na tą białą masę mi się spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam wczoraj podobne, wszyscy się zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
  14. smacznie wyglada i pwenie smakuje :-).Weszlam dzis pierwszy raz na te stronke i naprawde badzo mi sie podoba bo sa zdjecia i dokladne opisy.To naprawde pomocne :-).

    OdpowiedzUsuń
  15. To zapraszam codziennie :))) Zawsze tu znajdziesz dla siebie miejsce. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciacho świetne!!! SZYBKO I ŁATWO SIĘ ROBI! I JEST NAPRAWDĘ ŁATWE - MIMO IŻ PIEKŁAM PO RAZ PIERWSZY WSZYŁO SUPER :) Aleex dzięki kolejny super przepis :)pozdrawiam ;) darusia_87

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczne, smaczne ciacho, na dodatek bardzo proste w obsłudze! Pani blog jest fantastyczny i zaglądam do niego, kiedy tylko mogę! Pozdrawiam, Magda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje właśnie się robi! To już kolejny wypiek od Aleex i mam nadzieję że uda się jak wszystkie! Dziękuję za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń