sobota, 12 marca 2011

Karkówka w pieczarkach wg Aleex




Dzisiaj zapraszam Was na pyszne mięso. Robiłam je już kilkakrotnie z tego przepisu (który nieco zmodyfikowałam), ale pamiętam, że kiedy pierwszy raz podałam je na obiad, Dario stwierdził:
- Pycha! Smakuje jak w najlepszej knajpie!
Obu moim chłopakom bardzo smakowało. Dziś znów je robię dla chłopaków i Gwiazdeczki. Ponieważ ona uwielbia pieczarki, ich dodatek do tego dania na pewno ją zadowoli. W ten sposób można przygotować karkówkę, która smakuje re-we-la-cyj-nie, ale także świetna będzie łopatka, biodrówka czy każda inna wieprzowina.
Może spróbujecie przygotować ją na jutrzejszy obiad? Polecam.


Składniki:


• 1 kg karkówki
• 2 spore cebule
• ½ kg drobnych pieczarek
• mąka
• oliwa
• sól
• pieprz
• 1 kostka rosołowa mięsna
• wegeta
• czerwony Delikat Knorr’a do mięs

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, pokroić w plastry.
2. Każdy plaster mięsa oprószyć wegetą i Delikatem Knorr’a z obu stron.





3. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry mięsa obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej.



4. Smażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.





5. Pieczarki obrać, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić na pół.



6. Cebule obrać, pokroić w półtalarki.



7. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa włożyć pieczarki i cebulę. Oprószyć solą. Smażyć na małym ogniu.



8. Pieczarki z cebulą wyłożyć na plastry mięsa.



9. W ½ litra wody rozpuścić kostkę mięsną. Zalać wywarem mięso i grzyby.



10. Przykryć naczynie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 1,5 godziny.



11. Podawać mięso z pieczywem lub ziemniakami. Powstały sos można zagęścić mąką, choć mój był wystarczająco gęsty i już jej nie dodawałam.



Smacznego.

86 komentarzy:

  1. Super, właśnie takiego przepisu szukałam - jutro robię chrzciny na 10 osób, więc dzisiaj szykuję karkóweczkę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ślicznie dziękuje właśnie takiego przepisu szukałem. 😃 pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Niesamowicie apetyczne. Chętnie bym zjadła kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaardzo apetycznie wygląda:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny - polecam wszystkim niezdecydowanym!!! Naprawdę jest rewelacyjna!!! Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm a więc to była karkówka:))) wygląda obłędnie:) no i ta surówka... i jak ja mam ograniczyć jedzenie?:) oj Aga:))) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te pyszności zrobiłam na dzisiejszy obiad:) Mniammmmmmm:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawda, że pyszna? :))))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Aga mam malutką prośbę... Czy mogłabyś przy okazji kolejnego pysznego przepisu z udziałem czerwonego delikatu Knorra cyknąć mu foto?:) nie bardzo wiem który to i jeśli to nie problem to będę wdzięczna:)) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ilonko - popatrz na przepis, wstawiłam zdjęcie przyprawy. Pozdrawiam, Aleex :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Aguś słów mi brak...Dziękuję:*

    OdpowiedzUsuń
  11. U nas w niedzielę od lat tradycyjnie był rosół ale ostatnio okazało się że córka nie może jeść tych sklepowych kurczaków i indyków, więc w niedzielę była karkówka wg Twojego Aleex przepisu. Wyszła oczywiście pyszna, mąż zajadał tak, że nawet nie zauważył że tego rosołu nie ma ... Świetny przepis, szybko się robi i samo w sumie później. Dzięki bardzo za ten przepis. Monika M.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejny wypróbowany przepis Pani autorstwa, który na stałe zagości w naszym menu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się, że smakuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ewa karkówkę wypróbowałam jest bardzo dobra ja jestem TU nowa osoba wiec nie raz pozaglądam w pani przepisy bardzo serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do korzystania. Mam na imię Agnieszka :) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Karkówka rewelacja. Wypróbowałam wiele przepisów Pani,po prostu są super.Przy okazji można posłuchać muzyki,taką właśnie lubię. Wyszukuję właśnie przepisów, w następna niedzielę będę miała gości(imieniny).Napewno ich zaskoczę,a to dzięki Pani przepisom.Bardzo serdecznie i cieplutko pozdrawiam:)))

      Usuń
    3. Cieszę się, że mogę pomóc. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  15. Dziś zrobiłam. Wczoraj miałam inny pomysł na karkówkę, zamarynowałam ją w oleju aromatyzowanym chili, ale dziś natrafiłam na ten przepis i takie zamarynowane obsmażyłam w mące i zrobiłam dalej wg. przepisu. Wyszło re we la cyj nie ! Próbowałam już kilku Twoich przepisów na mięso - wszystko mi mi wychodzi, a rodzinie smakuje :)Pewnie nie raz jeszcze skorzystam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeśli ktoś nie ma pomysłu na pyszne mięsko na obiad, albo na imprezę polecam!!! karkówka jest tak pyszna że znika w mig, wszyscy się zachwycają. RObiłam niejednokrotnie, moje koleżanki z pracy również i wychodzi zawsze i każdemu pyszna:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam na obiad z teściam, wyszło bardzo smacznie, wszystkim smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłem generalnie wg tego przepisu, do sosu dałem jeszcze trochę magi i sosu sojowego no i troszkę więcej pieczarek, ale wyszło super, świetny przepis Alex. Pierwszy raz zrobiłem jakiś miesiąc temu na proszony obiad - byli zachwyceni, jutro kolejny - tym razem inna ekipa. Jutro zamierzam podać z pire i gotowaną kwaszoną kapustą (na skwareczkach oczywiście). Lekkie to nie będzie, no ale co, lubię takie-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam karczek wyglada pieknie ale czy mozna zrobic go dzien wczesniej i tylko podgrzac nastepnego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, ale ja jestem zwolenniczką świeżego jedzenia. Ja przygotowałabym potrawę tego samego dnia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  20. Tez jestem zwolenniczka swiezego ale mam duza impreze rodzinna wzasadzie od drugiego sniadania i nie bardzo chcialabym przygotowywac obiad przy gosciach.Chcialam wlozyc do piekarnika kilka rodzajow mies i spedzic czas z najblizszymi. Myslalam ze moze Pani testowala miesko na drugi dzien,bo szczerze mowiac uwielbiam gdy wszystkim wszystko smakuje.Bardzo dziekuje za odpowiedz i moze pomysle o wczesniejszej pobudce i przygotowanie mieska na swiezo:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drugi dzień też smakuje bardzo dobrze :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  21. robiliśmy z żoną i wyszło pyszne! polecam

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszna karkówka.Nic dodać,nic ująć.Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zdaniem męża jedna z najlepszych karkówek jakie zrobiłam . Niestety, nie mogę wypowiedzieć się w swoim imieniu ,poniewaz po prostu nie lubię grzybów . Ale zdanie pozostałych członków mojej rodziny jest jednoznaczne . Karkówka PYSZNA
    pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  24. Aleex, pierwszy raz zrobiłam karkówkę z Twojego przepisu prawie rok temu i teraz jest to już jedno z moich dań popisowych. Ja dodaje jeszcze sos pieczeniowy i zamiast Delikatu dodaję po prostu 'Przyprawę do Karkówki' z Kamisu albo nawet przyprawę BBQ czy jakąś inną mieszankę. Mieszkam w Anglii i czasem gotuję dla angielskich znajomych - karkówkę z tego przepisu uwielbiają i zawsze chcą dokładkę! Bardzo smakuje z kaszą gryczaną i buraczkami na ciepło (to też dla nich nowość). Dziękuję za wspaniały przepis! Pozdrawiam! R.

    OdpowiedzUsuń
  25. Na Pani blog trafiłam przypadkowo szukając przepisu na karkówkę. Dziś zrobiłam na próbę, gdyż za kilka dni mam gości i chciałam zobaczyć co mi wyjdzie. Jestem w szoku, że tak prosty przepis, a danie takie pyszne. Dodałam również plastry schabu i również wyszły wyśmienite. Dziękuję :) Magdalena E-L

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Staram się, aby proponować Wam dania mało skomplikowane, ale za to bardzo smaczne. Zapraszam do korzystania. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  26. Dzięki piękne za przepis, właśnie jestem w trakcie przygotowywania i wnikliwie czytam. Mam nadzieję że żona będzie zachwycona. Pozdrawiam Aleex

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozdrowienia :) Trzymam kciuki, aby żonie smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  27. Witam od niedawna 'buszuję'po Pani blogu i już znalazłam kilka smakowitych przepisów ten już wypróbowałam i....rewelacja smakowało i ja z moją rodziną jesteśmy zachwyceni.Zachęcam innych na prawdę warto.Pozdrawiam autorkę. AgnieszkaS.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w mojej kuchni. Dziękuję za miłe słowa. Proszę korzystać do woli. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  28. Rzadko komentuję jakiekolwiek przepisy jednak w tym wypadku uznałam że świat MUSI się dowiedzieć że to NAJLEPSZA karkówka jaką kiedykolwiek jadłam oraz przygotowałam. Więc nie musicie dłużej szukać, ideału już nic nie przebije!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  29. Od niedawna na Pani blogu. Przepisy rewelacyjne, karczek wysmienity . Zawsze znajde to czego szukam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa. Bardzo się cieszę, pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  30. Witam serdecznie:) mam pytanie techniczne co do karkóweczki. Z kilograma mięsa ile wyjdzie porcji? Pytanie laika:):) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od apetytów i wielkości porcji - policz 2 plastry na osobę, pokrój mięso i będzie wszystko jasne. Ja nie mogę określić tego wirtualnie, bo nie wiem, jakiej grubości plastry pokroisz, jakie jest mięso (wąskie i długie, czy szerokie), jakie porcje zazwyczaj jadacie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  31. Witam. Mam zamiar robić to przepyszne danie. :) Czy do pieczarek można dodać trochę pieprzu czy wystarczy sól?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być pieprz i sól. Mogą to też być takie przyprawy, które lubisz :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  32. Mega pyszna karkóweczka:-))) Gorąco polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Przepis wydaję się apetyczny, zaraz wypróbuję. W tekst zakradł się chyba jakiś błąd.
    Mięso należy chyba opłukać – czyli umyć, a nie opukać (młoteczkiem?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  34. Super przepis karkoweczka przepyszna robilam ja kilka razy wszyscy sie zajadali.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  35. popieram że pyszna zrobiłam ją i poszła w mig po prostu palce lizać przepis jest super

    OdpowiedzUsuń
  36. Wlasnie wyjelam moja karkowke z piekarnika
    Poprostu niebo w gebie . Hit w rodzinie :) dziekujemy za super bloga Pani Agnieszko .

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam ;) właśnie zjadlam ten przepyszny karczek wg Pani przepisu. Cała rodzinka się zajadala. Bylam zszokowana ze karczek może być delikatny. Od bardzo dawna nic mnie tak nie zachwycilo. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Wasze gusta :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Karkóweczka super mój mąż stwierdził że od dziś ja gotuję obiady:)

      Usuń
  38. Bardzo smaczna. Robiłam z łopatki

    OdpowiedzUsuń
  39. Karkówka jest przepyszna!W życiu takiej nie jadłam :) Na stałe zagości w mojej kuchni.
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  40. Witaj, karkówka rewelacja Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. Aleex ,Twoje przepisy są super! Dziękuję. Czy do piekarnika można na raz włożyć dwa naczynia żaroodporne z mięsem( w drugim kurczak na porach:)) ??? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko się zmieszczą, spokojnie możesz włożyć dwa naczynia. Dziękuję i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  42. Właśnie zrobiłam karkówkę wg Pani przepisu . Wygląda pięknie, pachnie obłędnie a smakować będzie pewnie jeszcze lepiej :D napiszę po obiedzie :) Dziękuje za przepis :)
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  43. Życzę smacznego :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Przepis rewelacyjny, a karkóweczka wychodzi idealnie kruchutka:) Zastąpiłam Delikat papryką słodką i ostrą, a później do podlania użyłam bulionetki wołowej do duszonych mięs.Po prostu palce lizać! Mój mężczyzna był zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Aleex od pewnego czasu korzystam z Twoich przepisów. Dziś zrobiłam karkówke wyszła Rewelacyjna, kruchutka jednym słowem Pychotka.Pozdrawiam Edyta.

    OdpowiedzUsuń
  46. Niestety nie mam przykrywki do naczynia żaroodopornego. Można to mięsko jakoś inaczej upiec (np. przykryć folią)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz pokrywki, użyj folii aluminiowej. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  47. Pycha! Palce lizać! Kolejny przepis, kolejny strzał w dziesiątkę! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  48. Przepyszna ,rewelacja !!! Cudownie że na Ciebie trafiłam,nareszcie nie zabraknie mi pomysłów na smakowite jedzonko.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  49. Kolejny, rewelacyjny przepis który wypróbowałam. Dzięki Ci, super kobietko Alexx.

    OdpowiedzUsuń
  50. Wczoraj robiłam na obiad, mąż nie mógł się najeśc przepis REWELACJA!!!

    OdpowiedzUsuń
  51. Jak zwiększę ilość karkówki np. do 1,5-2kg to trzeba też zwiększyć ilość wywaru czy wystarczy te pół litra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotuj troszkę więcej wywaru na zwiększoną ilość mięsa. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  52. Dziękuję Ci za ten pyszny sposób na karkówkę-była dzisiaj na obiad, cóż tu się rozpisywać rewelacja:) również pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  53. Ja zrobiłam wczoraj to pyszne danie na 20 osób :) rewelacja.Zamiast karku dałam łopatkę.Układałam warstwami.Na dnie naczynka mięsko polałam ketchupem i przykryłam pieczarkami i tak do wyczerpania składników

    OdpowiedzUsuń
  54. Witaj Aleex. Mam pytanie apropo kostki rosołowej. Jakiej dokładnie użyłaś?? Karkówka wyszła super, tylko że była mocno słona. Nie wiem czy to wina vegety( a duzo użyłam) ,a moze kostki ( użyłam kostka mięsna Winary bulion pieczeniowy). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam tej samej kostki. Po prostu przesadziłaś z wegetą ;) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  55. Obłędne! Co prawda zamiast delikatu użyłem przyprawy do gyrosa i wyszło na prawdę genialne!

    OdpowiedzUsuń
  56. Super!A jak wygląda czas pieczenia i stopnie w piekarniku z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  57. Witam chcialam przygotować karkówke z twojego przepisu ale nawalil mi piekarnik czy mogę zrobić na gazie w garnku?pozdrawiam Kasis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować. Powinno się udać. Uważaj tylko, by się nie przypaliło :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  58. Mam kilka pytań, odnośnie tego dania.Chcę zrobić z połowy porcji mięsa, czy muszę zmniejszyć ilość bulionu o połowę?Czy pieczarki muszę smażyć, aż do odparowania płynu, czy tylko do momentu aż zmiękną?Czy kostkę pieczeniową mogę zamienić na rosół, czy to już będzie inny smak?

    OdpowiedzUsuń
  59. Lidio - ilość bulionu zmniejsz o 1/3. Pieczarki powinny być smażone do odparowania płynu. Kostka pieczeniowa może być zastąpiona smakiem mięsnym (Patrz "Porady Aleex"). Sam rosół zmieni smak dania. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Czy plastry mięsa mogę w naczyniu układać "na sobie"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz. Ja tak robię i wszystko się udaje :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń