sobota, 12 marca 2011
Karkówka w pieczarkach wg Aleex
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne mięso. Robiłam je już kilkakrotnie z tego przepisu (który nieco zmodyfikowałam), ale pamiętam, że kiedy pierwszy raz podałam je na obiad, Dario stwierdził:
- Pycha! Smakuje jak w najlepszej knajpie!
Obu moim chłopakom bardzo smakowało. Dziś znów je robię dla chłopaków i Gwiazdeczki. Ponieważ ona uwielbia pieczarki, ich dodatek do tego dania na pewno ją zadowoli. W ten sposób można przygotować karkówkę, która smakuje re-we-la-cyj-nie, ale także świetna będzie łopatka, biodrówka czy każda inna wieprzowina.
Może spróbujecie przygotować ją na jutrzejszy obiad? Polecam.
Składniki:
• 1 kg karkówki
• 2 spore cebule
• ½ kg drobnych pieczarek
• mąka
• oliwa
• sól
• pieprz
• 1 kostka rosołowa mięsna
• wegeta
• czerwony Delikat Knorr’a do mięs
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać, pokroić w plastry.
2. Każdy plaster mięsa oprószyć wegetą i Delikatem Knorr’a z obu stron.
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry mięsa obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej.
4. Smażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
5. Pieczarki obrać, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić na pół.
6. Cebule obrać, pokroić w półtalarki.
7. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa włożyć pieczarki i cebulę. Oprószyć solą. Smażyć na małym ogniu.
8. Pieczarki z cebulą wyłożyć na plastry mięsa.
9. W ½ litra wody rozpuścić kostkę mięsną. Zalać wywarem mięso i grzyby.
10. Przykryć naczynie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 1,5 godziny.
11. Podawać mięso z pieczywem lub ziemniakami. Powstały sos można zagęścić mąką, choć mój był wystarczająco gęsty i już jej nie dodawałam.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super, właśnie takiego przepisu szukałam - jutro robię chrzciny na 10 osób, więc dzisiaj szykuję karkóweczkę...
OdpowiedzUsuńSuper ślicznie dziękuje właśnie takiego przepisu szukałem. 😃 pozdrawiam serdecznie
UsuńJest super!
UsuńNiesamowicie apetyczne. Chętnie bym zjadła kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziewczyny - polecam wszystkim niezdecydowanym!!! Naprawdę jest rewelacyjna!!! Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńhmmm a więc to była karkówka:))) wygląda obłędnie:) no i ta surówka... i jak ja mam ograniczyć jedzenie?:) oj Aga:))) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTe pyszności zrobiłam na dzisiejszy obiad:) Mniammmmmmm:))
OdpowiedzUsuńPrawda, że pyszna? :))))))
OdpowiedzUsuńAga mam malutką prośbę... Czy mogłabyś przy okazji kolejnego pysznego przepisu z udziałem czerwonego delikatu Knorra cyknąć mu foto?:) nie bardzo wiem który to i jeśli to nie problem to będę wdzięczna:)) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńIlonko - popatrz na przepis, wstawiłam zdjęcie przyprawy. Pozdrawiam, Aleex :)))
OdpowiedzUsuńAguś słów mi brak...Dziękuję:*
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)))))))
OdpowiedzUsuńU nas w niedzielę od lat tradycyjnie był rosół ale ostatnio okazało się że córka nie może jeść tych sklepowych kurczaków i indyków, więc w niedzielę była karkówka wg Twojego Aleex przepisu. Wyszła oczywiście pyszna, mąż zajadał tak, że nawet nie zauważył że tego rosołu nie ma ... Świetny przepis, szybko się robi i samo w sumie później. Dzięki bardzo za ten przepis. Monika M.
OdpowiedzUsuńKolejny wypróbowany przepis Pani autorstwa, który na stałe zagości w naszym menu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)))
OdpowiedzUsuńEwa karkówkę wypróbowałam jest bardzo dobra ja jestem TU nowa osoba wiec nie raz pozaglądam w pani przepisy bardzo serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam do korzystania. Mam na imię Agnieszka :) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńKarkówka rewelacja. Wypróbowałam wiele przepisów Pani,po prostu są super.Przy okazji można posłuchać muzyki,taką właśnie lubię. Wyszukuję właśnie przepisów, w następna niedzielę będę miała gości(imieniny).Napewno ich zaskoczę,a to dzięki Pani przepisom.Bardzo serdecznie i cieplutko pozdrawiam:)))
UsuńCieszę się, że mogę pomóc. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńDziś zrobiłam. Wczoraj miałam inny pomysł na karkówkę, zamarynowałam ją w oleju aromatyzowanym chili, ale dziś natrafiłam na ten przepis i takie zamarynowane obsmażyłam w mące i zrobiłam dalej wg. przepisu. Wyszło re we la cyj nie ! Próbowałam już kilku Twoich przepisów na mięso - wszystko mi mi wychodzi, a rodzinie smakuje :)Pewnie nie raz jeszcze skorzystam. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś nie ma pomysłu na pyszne mięsko na obiad, albo na imprezę polecam!!! karkówka jest tak pyszna że znika w mig, wszyscy się zachwycają. RObiłam niejednokrotnie, moje koleżanki z pracy również i wychodzi zawsze i każdemu pyszna:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zrobiłam na obiad z teściam, wyszło bardzo smacznie, wszystkim smakowało:)
OdpowiedzUsuńZrobiłem generalnie wg tego przepisu, do sosu dałem jeszcze trochę magi i sosu sojowego no i troszkę więcej pieczarek, ale wyszło super, świetny przepis Alex. Pierwszy raz zrobiłem jakiś miesiąc temu na proszony obiad - byli zachwyceni, jutro kolejny - tym razem inna ekipa. Jutro zamierzam podać z pire i gotowaną kwaszoną kapustą (na skwareczkach oczywiście). Lekkie to nie będzie, no ale co, lubię takie-)
OdpowiedzUsuńWitam karczek wyglada pieknie ale czy mozna zrobic go dzien wczesniej i tylko podgrzac nastepnego dnia
OdpowiedzUsuńPewnie można, ale ja jestem zwolenniczką świeżego jedzenia. Ja przygotowałabym potrawę tego samego dnia. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTez jestem zwolenniczka swiezego ale mam duza impreze rodzinna wzasadzie od drugiego sniadania i nie bardzo chcialabym przygotowywac obiad przy gosciach.Chcialam wlozyc do piekarnika kilka rodzajow mies i spedzic czas z najblizszymi. Myslalam ze moze Pani testowala miesko na drugi dzien,bo szczerze mowiac uwielbiam gdy wszystkim wszystko smakuje.Bardzo dziekuje za odpowiedz i moze pomysle o wczesniejszej pobudce i przygotowanie mieska na swiezo:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa drugi dzień też smakuje bardzo dobrze :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńrobiliśmy z żoną i wyszło pyszne! polecam
OdpowiedzUsuńPyszna karkówka.Nic dodać,nic ująć.Polecam:)
OdpowiedzUsuńZdaniem męża jedna z najlepszych karkówek jakie zrobiłam . Niestety, nie mogę wypowiedzieć się w swoim imieniu ,poniewaz po prostu nie lubię grzybów . Ale zdanie pozostałych członków mojej rodziny jest jednoznaczne . Karkówka PYSZNA
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Agata
Aleex, pierwszy raz zrobiłam karkówkę z Twojego przepisu prawie rok temu i teraz jest to już jedno z moich dań popisowych. Ja dodaje jeszcze sos pieczeniowy i zamiast Delikatu dodaję po prostu 'Przyprawę do Karkówki' z Kamisu albo nawet przyprawę BBQ czy jakąś inną mieszankę. Mieszkam w Anglii i czasem gotuję dla angielskich znajomych - karkówkę z tego przepisu uwielbiają i zawsze chcą dokładkę! Bardzo smakuje z kaszą gryczaną i buraczkami na ciepło (to też dla nich nowość). Dziękuję za wspaniały przepis! Pozdrawiam! R.
OdpowiedzUsuńNa Pani blog trafiłam przypadkowo szukając przepisu na karkówkę. Dziś zrobiłam na próbę, gdyż za kilka dni mam gości i chciałam zobaczyć co mi wyjdzie. Jestem w szoku, że tak prosty przepis, a danie takie pyszne. Dodałam również plastry schabu i również wyszły wyśmienite. Dziękuję :) Magdalena E-L
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Staram się, aby proponować Wam dania mało skomplikowane, ale za to bardzo smaczne. Zapraszam do korzystania. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńDzięki piękne za przepis, właśnie jestem w trakcie przygotowywania i wnikliwie czytam. Mam nadzieję że żona będzie zachwycona. Pozdrawiam Aleex
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozdrowienia :) Trzymam kciuki, aby żonie smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam od niedawna 'buszuję'po Pani blogu i już znalazłam kilka smakowitych przepisów ten już wypróbowałam i....rewelacja smakowało i ja z moją rodziną jesteśmy zachwyceni.Zachęcam innych na prawdę warto.Pozdrawiam autorkę. AgnieszkaS.
OdpowiedzUsuńWitaj w mojej kuchni. Dziękuję za miłe słowa. Proszę korzystać do woli. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRzadko komentuję jakiekolwiek przepisy jednak w tym wypadku uznałam że świat MUSI się dowiedzieć że to NAJLEPSZA karkówka jaką kiedykolwiek jadłam oraz przygotowałam. Więc nie musicie dłużej szukać, ideału już nic nie przebije!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję, cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńOd niedawna na Pani blogu. Przepisy rewelacyjne, karczek wysmienity . Zawsze znajde to czego szukam. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa. Bardzo się cieszę, pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam serdecznie:) mam pytanie techniczne co do karkóweczki. Z kilograma mięsa ile wyjdzie porcji? Pytanie laika:):) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od apetytów i wielkości porcji - policz 2 plastry na osobę, pokrój mięso i będzie wszystko jasne. Ja nie mogę określić tego wirtualnie, bo nie wiem, jakiej grubości plastry pokroisz, jakie jest mięso (wąskie i długie, czy szerokie), jakie porcje zazwyczaj jadacie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Mam zamiar robić to przepyszne danie. :) Czy do pieczarek można dodać trochę pieprzu czy wystarczy sól?
OdpowiedzUsuńMoże być pieprz i sól. Mogą to też być takie przyprawy, które lubisz :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMega pyszna karkóweczka:-))) Gorąco polecam!!!!
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaję się apetyczny, zaraz wypróbuję. W tekst zakradł się chyba jakiś błąd.
OdpowiedzUsuńMięso należy chyba opłukać – czyli umyć, a nie opukać (młoteczkiem?)
Mięso opłukać pod bieżącą wodą :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSuper przepis karkoweczka przepyszna robilam ja kilka razy wszyscy sie zajadali.Polecam
OdpowiedzUsuńpopieram że pyszna zrobiłam ją i poszła w mig po prostu palce lizać przepis jest super
OdpowiedzUsuńWlasnie wyjelam moja karkowke z piekarnika
OdpowiedzUsuńPoprostu niebo w gebie . Hit w rodzinie :) dziekujemy za super bloga Pani Agnieszko .
Witam ;) właśnie zjadlam ten przepyszny karczek wg Pani przepisu. Cała rodzinka się zajadala. Bylam zszokowana ze karczek może być delikatny. Od bardzo dawna nic mnie tak nie zachwycilo. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Wasze gusta :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńKarkóweczka super mój mąż stwierdził że od dziś ja gotuję obiady:)
UsuńBardzo smaczna. Robiłam z łopatki
OdpowiedzUsuńKarkówka jest przepyszna!W życiu takiej nie jadłam :) Na stałe zagości w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńBeata
Bardzo, bardzo się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitaj, karkówka rewelacja Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleex ,Twoje przepisy są super! Dziękuję. Czy do piekarnika można na raz włożyć dwa naczynia żaroodporne z mięsem( w drugim kurczak na porach:)) ??? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeśli tylko się zmieszczą, spokojnie możesz włożyć dwa naczynia. Dziękuję i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWłaśnie zrobiłam karkówkę wg Pani przepisu . Wygląda pięknie, pachnie obłędnie a smakować będzie pewnie jeszcze lepiej :D napiszę po obiedzie :) Dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńAnna
Życzę smacznego :) Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny, a karkóweczka wychodzi idealnie kruchutka:) Zastąpiłam Delikat papryką słodką i ostrą, a później do podlania użyłam bulionetki wołowej do duszonych mięs.Po prostu palce lizać! Mój mężczyzna był zachwycony:)
OdpowiedzUsuńAleex od pewnego czasu korzystam z Twoich przepisów. Dziś zrobiłam karkówke wyszła Rewelacyjna, kruchutka jednym słowem Pychotka.Pozdrawiam Edyta.
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam przykrywki do naczynia żaroodopornego. Można to mięsko jakoś inaczej upiec (np. przykryć folią)?
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz pokrywki, użyj folii aluminiowej. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPycha! Palce lizać! Kolejny przepis, kolejny strzał w dziesiątkę! Polecam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna ,rewelacja !!! Cudownie że na Ciebie trafiłam,nareszcie nie zabraknie mi pomysłów na smakowite jedzonko.Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńPycha !!!!
OdpowiedzUsuńKolejny, rewelacyjny przepis który wypróbowałam. Dzięki Ci, super kobietko Alexx.
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam na obiad, mąż nie mógł się najeśc przepis REWELACJA!!!
OdpowiedzUsuńJak zwiększę ilość karkówki np. do 1,5-2kg to trzeba też zwiększyć ilość wywaru czy wystarczy te pół litra?
OdpowiedzUsuńPrzygotuj troszkę więcej wywaru na zwiększoną ilość mięsa. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję Ci za ten pyszny sposób na karkówkę-była dzisiaj na obiad, cóż tu się rozpisywać rewelacja:) również pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam wczoraj to pyszne danie na 20 osób :) rewelacja.Zamiast karku dałam łopatkę.Układałam warstwami.Na dnie naczynka mięsko polałam ketchupem i przykryłam pieczarkami i tak do wyczerpania składników
OdpowiedzUsuńWitaj Aleex. Mam pytanie apropo kostki rosołowej. Jakiej dokładnie użyłaś?? Karkówka wyszła super, tylko że była mocno słona. Nie wiem czy to wina vegety( a duzo użyłam) ,a moze kostki ( użyłam kostka mięsna Winary bulion pieczeniowy). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUżywam tej samej kostki. Po prostu przesadziłaś z wegetą ;) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńObłędne! Co prawda zamiast delikatu użyłem przyprawy do gyrosa i wyszło na prawdę genialne!
OdpowiedzUsuńSuper!A jak wygląda czas pieczenia i stopnie w piekarniku z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńWitam chcialam przygotować karkówke z twojego przepisu ale nawalil mi piekarnik czy mogę zrobić na gazie w garnku?pozdrawiam Kasis
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować. Powinno się udać. Uważaj tylko, by się nie przypaliło :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMam kilka pytań, odnośnie tego dania.Chcę zrobić z połowy porcji mięsa, czy muszę zmniejszyć ilość bulionu o połowę?Czy pieczarki muszę smażyć, aż do odparowania płynu, czy tylko do momentu aż zmiękną?Czy kostkę pieczeniową mogę zamienić na rosół, czy to już będzie inny smak?
OdpowiedzUsuńLidio - ilość bulionu zmniejsz o 1/3. Pieczarki powinny być smażone do odparowania płynu. Kostka pieczeniowa może być zastąpiona smakiem mięsnym (Patrz "Porady Aleex"). Sam rosół zmieni smak dania. Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam!
UsuńCzy plastry mięsa mogę w naczyniu układać "na sobie"?
OdpowiedzUsuńTak, możesz. Ja tak robię i wszystko się udaje :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitaj. Czy zamiast karkówki mogę użyć mięsa z szynki wieprzowej?
OdpowiedzUsuńTak możesz, ale w tym daniu karkówka sprawdza się lepiej. Pozdrawiam serdecznie Aleex.
UsuńPrzepyszności ❤ Fakt, że miałam ładny kawałek nieprzerośniętej karkówki. Przepis zdecydowanie do powtórzenia :-)
OdpowiedzUsuńPo cholerę mam redukować wywar z duszenia pieczarek, skoro później i tak podlewam wszystko bulionem?A dlaczego ta rada jest w komentarzach a nie w przepisie?
OdpowiedzUsuńWywar redukuje się po to, by pieczarki nie były "rozmiękczone" tylko zrumienione. Mają wtedy lepszy smak. Bardzo proszę o grzeczniejsze słownictwo. To Ty jesteś gościem u mnie, a ja nie akceptuję prostactwa. Informuję, że dalsze komentarze utrzymane w tym tonie nie będą publikowane. Aleex.
UsuńNie dobreeee.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i często robię jak mam więcej osób na obiedzie :) Dobra karkówka jest też z kaszą.
OdpowiedzUsuńAleeex dziękuję :))))
Ludzie, do ciezkiej anielki - vegeta, knorr i kostka rosolowa to nie sa przyprawy! Jeden wielki glutaminiam sodu i tona scierwa! Przestancie to badziewie dodawac do zarcia to moze smak wam wroci! Przepis DNO.
OdpowiedzUsuńZ jaką salatka, surówka Pani poleca podać to mięsko?
OdpowiedzUsuńKarkówka rewelacja!!! Polecam wszystkim !!! Prosta i smaczna!
OdpowiedzUsuńPyszności!! Robię zawsze jak przyjeżdżają goście i muszę dawać przepis.Dziękuję i pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńKarkówka jest przepyszna, rewelacyjna, jednak ja mam takie pytanie, czy mogłabym do tego przepisu użyć przesmażonych grzybów leśnych, zamiast pieczarek?
OdpowiedzUsuńW moim domu to nadal jedno z ulubionych dań :) Pieczarki możesz zastąpić grzybami leśnymi, ale smak nieco się zmieni. Grzyby będą bardziej wyraziste, wyczuwalne. Daj znać, jak Wam smakowało w tej wersji. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMoja psia przyprawa z dzieciństwa uwielbiam !!! :)
OdpowiedzUsuń