sobota, 19 marca 2011
Wiosenna sałatka jajeczna wg Aleex
Tak dawno nie miałam wolnej soboty, że dzisiaj rano poczułam się trochę nieswojo. Jakoś wypadłam z sobotniego rytmu, na który składały się wcześniej zakupy, planowanie posiłków na kolejne dni i, oczywiście, niedzielnego obiadu. Wczoraj, kiedy dzieci już były w domu (Młody wrócił z wycieczki do Warszawy, byli na spotkaniu z astronautą polskiego pochodzenia, zwiedzali Centrum Techniki, a Gwiazdeczkę przywieźliśmy z uczelni), siedzieliśmy do późna i nie mogliśmy się nagadać. Każdy opowiadał o swoich wrażeniach. Dziś młodzież spała do późna. Chodziłam po cichutku po domu, aby ich nie obudzić. Nie odmówiłam sobie przyjemności, aby delikatnie uchylić drzwi do ich pokojów i popatrzeć, jak śpią. A potem poszłam do kuchni, aby przygotować im pyszną wiosenną sałatkę jajeczną na śniadanie. Trochę na przekór pogodzie, która nocą przypomniała zimę, oprószając wszystko delikatnie śnieżkiem.
Składniki:
• 7 jajek
• 1 pęczek szczypiorku
• 12 – 15 dag żółtego sera w plasterkach
• 12 – 15 dag szynki w plasterkach
• biały pieprz
• odrobina soli
• majonez Kielecki
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na twardo, dokładnie ostudzić.
2. Szczypiorek drobno posiekać.
3. Wędlinę pokroić w kostkę.
4. Plasterki sera pociąć w paski (uważać, aby nie były posklejane), a następnie w kostkę.
5. Ostudzone i obrane ze skorupek jajka pokroić na spore kawałki.
6. Całość pokrojonych składników wymieszać. Doprawić pieprzem i odrobiną soli. Należy uważać, bo wędlina jest zazwyczaj dość słona.
7. Dodać kilka łyżek majonezu. Wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chyba zrobię sobie podobną, ale zamiast majonezu dam jogurt naturalny :)
OdpowiedzUsuńMożesz też połączyć jogurt naturalny z odrobiną majonezu - pyszny jest taki sos jogurtowo-majonezowy :)))
OdpowiedzUsuńProsta i pyszna; uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Sałatkę wiele lat temu znalazłam na tym forum: http://www.wielkiezarcie.com/recipe47875.html Od tej pory robię ją często, tylko nie dodaję sera żółtego i ziwększam ilośc szczypiorku :)
OdpowiedzUsuńWiosno wiosenko.. zielono mi.. :) Super apetyczne :)
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńNo proszę, tyle lat byłam na WŻ i nie spotkałam tam tego przepisu. Tę sałatkę mam w swoich recepturach od zawsze. Ale nie dziwi mnie to, bo składniki są na tyle popularne, że każdy może je połączyć i wykorzystać. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście sałatka jest pyszna. Polecam :))))))
OdpowiedzUsuńjajka i szczypiorek=prawdziwy smak wiosny!
OdpowiedzUsuńMusiałabym tylko zamienic szynkę na jajko, bo jestem wegetarianką, i juz byloby dobrze dla mnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna wiosenna sałatka. Ja się przymierzam do zrobienia podobnej, zwanej andaluzyjską.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam tą sałatkę- pyyyyszna! I zapewne będzie częstym gościem na moim stole, bo poza walorami smakowymi jet niemal błyskawiczna w wykonaniu. Super!
OdpowiedzUsuń