czwartek, 10 marca 2011
Surówka z białej kapusty wg Aleex
Wczorajszy dzień spędziłam u Gwiazdeczki. Miałyśmy umówioną wizytę u specjalisty, ponieważ ostatnio wyszły jej bardzo niepokojące wyniki badań. Niby nie zapowiada się poważnie, ale sprawdzić trzeba. Ponieważ należę do osób, które lubią działać, od razu po odebraniu wyników zaczęłyśmy szukać lekarza. Ze wszystkim uwinęłyśmy się w kilka dni, ale na ostateczną diagnozę trzeba jeszcze poczekać – konieczna jest konsultacja u innych specjalistów.
Poza tą wizytą bardzo miło spędziłyśmy czas. Poszłyśmy na herbatkę do uroczej knajpki, pogadałyśmy i cieszyłyśmy się, że możemy być razem. Jestem szczęśliwa, że ta moja chudzinka, mimo że już dorosła, ciągle mnie potrzebuje. Ma już wprawdzie ułożone swoje życie osobiste, ale nadal mamy świetny kontakt. Po prostu lubimy ze sobą być i mamy do siebie zaufanie. Bardzo ją kocham, bardzo, bardzo, bardzo.
A dzisiaj proponuję Wam jedną z ulubionych surówek mojej Gwiazdeczki. Przepis przywiozłam znad morza z letnich wakacji. Surówka bardzo nam smakowała i poprosiłam kucharza w małej knajpce, aby podzielił się ze mną tą recepturą. I dostałam ją. Wprawdzie na początku nie robiłam jej zbyt często, bo nie chciało mi się drobniutko kroić warzyw (a takie smakują najlepiej). Teraz jednak, od kiedy mam mini robot kuchenny, przygotowuję ją często. Jest przepyszna. Polecam.
Składniki:
• biała kapusta (pół średniej główki)
• marchewka
• por (biała część)
• majonez
• sok z cytryny
• szczypta cukru
• pieprz
• sól
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa drobniutko pokroić w paseczki. Można to zrobić w robocie kuchennym z odpowiednią przystawką.
2. Posiekane warzywa wymieszać. Doprawić przyprawami.
3. Dodać majonez, nie powinno go być zbyt dużo. Nie rozcieńczać go, sok wypływający z warzyw rozrzedzi majonez. Schłodzić i podawać.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo smaczna, parę dni temu u mnie była taka sama do obiadu.
OdpowiedzUsuńMy też ją bardzo lubimy :)))
OdpowiedzUsuńWitaj Aleex:))- to mi sie podoba! Mam mini robot, lubię białą kapustę, a majonez wprost uwielbiam.Pozdrawiam wiosennie:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci zasmakuje. Pozdrawiam także, Aleex.
OdpowiedzUsuńLubię surówki z białej kapusty. Są zawsze takie chrupiące.Polecam też taką ;)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=328
Ja również jadłam taką nad morzem:) tyle ze bez pora. Na pewno ją zrobię na dniach:)) A to pyszne mięsko obok?:) jest jakaś szansa na recepturę;)
OdpowiedzUsuńZdrówka dla Gwiazdeczki:)
Pozdrawiam serdecznie
Mięsko rzeczywiście pyszne. Podam przepis w sobotę, żeby można było zrobić w niedzielę na obiad. Moim chłopakom tak zasmakowało, że w tym tygodniu musi być powtórka.
OdpowiedzUsuńDzięki za życzenia dla Gwiazdeczki, przydadzą się :)))))
A czy z czerwonej kapustki - koniecznie z majonezem, można by równie szybko i prosto coś takiego wykonać?
OdpowiedzUsuńPewnie tak, choć nie próbowałam, ale kto wie? Zobacz w moich przepisach sałatkę z fioletowej kapusty. Jest pycha! Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńZrobię dzisiaj taką surówkę, bo mam kapustę. Przygotowywałam podobną tylko nie z majonezem. Napiszę o efektach.Ak
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, Alu, że będzie smakowała. Pozdrawiam serdecznie, Aleex.
OdpowiedzUsuńSurówka pyszna! Wiedziałam, że można do surówek dodawać majonez, jednak tego nie robiłam. Twój przepis pojawił się na blogu, więc to była dla mnie inspiracja, efekt bardzo zadawalający. Dzięki Ak
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :))))))))
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś do obiadu:) Rewelacja! Dziękuję za przepis bo często będę z niego korzystała:) Dodałam szczyptę posiekanego zielonego koperku:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń