wtorek, 1 marca 2011
Francuskie ciasteczka z budyniem wg Aleex
Mieliście kiedyś taką sytuację, że trzeba było coś szybko wymyślić, a jak na złość ani czasu, ani produktów nie było w zasięgu ręki? Dziwne uczucie, prawda? No właśnie to mi się ostatnio przytrafiło. Na szczęście miałam w lodówce ciasto francuskie. Zawsze je mam w pogotowiu, bo jest ono taką deską ratunkową w nagłych wypadkach. Można z niego w krótkim czasie wyczarować coś naprawdę fajnego na słodko i na ostro.
Wyjęłam je z lodówki i zaczęłam się zastanawiać, co zrobić dalej. Wtedy zobaczyłam, że w szafce mam krem karpatkowy, który powinnam wykorzystać. No i pomysł narodził się od razu. Upiekłam ciasteczka francuskie z budyniem. Pyszne, pachnące wanilią, po prostu rewelacyjne. Na pewno wrócę do nich jeszcze nie raz. Jak dobrze, że czasami coś trzeba szybko wymyślić.
Składniki:
• opakowanie ciasta francuskiego
• krem „Karpatka”
• 2 szklanki mleka
• 1 jajko
• cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
2. 1 szklankę mleka zagotować, w drugiej rozmieszać proszek karpatkowy.
3. Ugotować gęsty budyń. Ostudzić.
4. Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, aby powstał jeden duży płat.
5. Pokroić ciasto na kwadraty. Na środku każdego położyć sporą porcję budyniu. Złożyć w trójkąt. Dokładnie zlepić brzegi.
6. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmarować rozkłóconym jajkiem.
7. Piec ok. 20 minut aż się zezłocą.
8. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ciasto francuskie jest bardzo przydatne, gdy nie ma się czasu, a przydało by się coś słodkiego :) fajny pomysł z tym kremem :)
OdpowiedzUsuńChantel - to nadzienie smakuje rewelacyjnie! Nawet nie spodziewałam się takiego efektu, gdy zaczynałam je piec. Budyń wypełnia cały środek ciasteczek, a ponieważ jest dość gęsty, nie rozłazi się na boki. Naprawdę super.
OdpowiedzUsuńnależę do wielbiciela francuskich ciasteczek :-)
OdpowiedzUsuńTo te powinny Ci wyjątkowo smakować :)))
OdpowiedzUsuńja kupuje w biedronce serek mlecznej doliny, dodaje z łyżkę sproszkowanego budyni, mieszam i daje na ciasto :)
OdpowiedzUsuńteż tak robię :D Staram się mieć ciasto francuskie, bo naprawdę bez większego wysiłku można coś wyczarować - z kremem, dżemem, różnymi owocami. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie, super ciasteczka :)))Ak
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wykorzystywać ciasto francuskie w kuchni, ale z takim farszem jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubie wykorzystywać ciasto francuskie w kuchnie, ale takiego farszu jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńNo pieknie wymyslone Aleex:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne! Ja już czekam co zaserwujesz jutro, na Tłusty Czwartek :)
OdpowiedzUsuńJuż serwuję i zapraszam :))))
OdpowiedzUsuńjak zrobić żeby budyń nie wylewał się z ciasteczek podczas pieczenia????
OdpowiedzUsuńJeśli budyń będzie gęsty i dokładnie skleisz brzegi ciastek, nic nie wypłynie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTakie proste, a takie pyszne!!! Jak stawiam na stół to mąż każe mi je chować, bo najchętniej zjadłby wszystkie na raz! :) Uwielbiam Twoje przepisy Aleex :) pozdrawiam, Marlena
OdpowiedzUsuńMoje właśnie się pieką. Budyń zrobiłam sama, więc powinno wyjść pysznie. Super
OdpowiedzUsuń