poniedziałek, 21 marca 2011
Rurki waflowe z bitą śmietaną wg Aleex
Wiosna powitała nas słońcem i dość chłodnym powietrzem. Dobrze, że już przyszła ta długo oczekiwana przeze mnie pora roku. Wprawdzie „cieplejszy wiatr” jeszcze nie wieje, ale jakoś tak łatwiej się żyje. Na dobry początek cieplejszych dni przygotowałam rurki waflowe z bitą śmietaną. Nic odkrywczego, ale za to jakie pyszne. Polecam.
Składniki:
• 250 ml śmietany 30% lub 36% dobrze schłodzonej
• 1 opakowanie rurek waflowych bez nadzienia
• 2 cukry waniliowe
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia. Wsypać cukry waniliowe. Ubić mikserem na puszystą masę.
2. Przygotować dekorator z długą, cienką końcówką (tzw. szprycą).
3. Rurki nadziewać bitą śmietaną.
4. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zjadlabym taka wiosenna rurke:)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTakie rurki kojarzą mi się z dzieciństwem i sympatycznym panem sprzedającym te smakołyki w sympatycznej, acz obskurnej kawiarence.
OdpowiedzUsuńTeraz możesz je zrobić z łatwością w domu. Są pyszne :)))
OdpowiedzUsuńWitam, ja trochę nie na temat ale bardzo jestem ciekawa gdzie można nabyć taka szprycę do nabijania rurek. Bylabym wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńTakie końcówki w kształcie szprycy są dostępne przy dekoratorach do tortów. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń