.

.

środa, 30 marca 2011

Pyszna zapiekanka z wędliną wg Aleex




To mój kolejny autorski przepis. Powstał, jak to zazwyczaj się dzieje, przez przypadek. Byłam sama w domu, wiedziałam, że Dario pracuje do późna, więc muszę mu przygotować obiad o innej porze niż Młodemu. Zrobiłam tradycyjny przegląd lodówki, wyjęłam różne produkty i zaczęłam się zastanawiać: sera miałam mało, więc odpada zapiekanka obficie nim posypana, nie miałam pieczarek ani innych grzybów, więc musiała wystarczyć wędlina. Pomidorów miałam też niewiele, zaledwie jedną małą puszkę. Co z tego można zrobić? Okazało się, że przynajmniej jedno fajne danie. Kiedy łączyłam składniki, czułam, że będzie pyszne. Dario, po powrocie z pracy, dostał porządną porcję zapiekanki. Powiedziałam, że ją wymyśliłam sama, a on po prostu zaczął jeść.
Dobre – usłyszałam po chwili.
Naprawdę dobre! – dotarło do mnie minutę później.
To jest świetne! – dodał zachwycony – Czy spisałaś ten przepis?
Jasne – odparłam.
No to skoro takie dobre, to dzielę się nim z Wami. Może Wam też będzie smakowało?


Składniki:

• 20 dag wędliny (szynka, chuda kiełbasa, itp.)
• 10 dag żółtego sera
• 40 dag makaronu (grubsze formy: kolanka, świderki)
• 1 duża cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• 1/3 szklanki mleka
• 3/4 szklanki śmietanki 30% lub 36%
• 2 jajka
• 1 puszka pomidorów bez skórki (w sezonie oczywiście świeże)
• 1 szczypta chili
• 1 szczypta cukru
• czosnek granulowany
• wegeta
• 1 kosteczka bazylii (lub suszona)
• oliwa
• kawałeczek masła (do wysmarowania naczynia)

Sposób przygotowania:

1. Ugotować makaron w wodzie osolonej wegetą lub w rosole (może być z kostki).



2. Wędlinę pokroić na kawałki.



3. Posiekać cebulę w drobną kostkę.



4. Pomidory z puszki przełożyć do miseczki i rozdrobnić, ale tak, by kawałeczki były widoczne i wyczuwalne. Doprawić bazylią i wegetą.



5. W miseczce wymieszać śmietanę, mleko, jajka i ser starty na dużych oczkach tarki.



6. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej kawałki wędliny. Przełożyć je do miseczki.



7. Na tej samej patelni (w razie potrzeby możemy dodać znów odrobinę oliwy) zeszklić cebulkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.



8. Do cebuli i czosnku dodać pomidory. Doprawić szczyptą cukru, czosnkiem granulowanym (jeśli lubimy go sporo), chili.



9. Dodać do pomidorów podsmażoną wcześniej wędlinę. Chwilę poddusić. Wyłączyć gaz.



10. Naczynie żaroodporne wysmarować kawałeczkiem masła. Włożyć połowę porcji makaronu. Na makaron wyłożyć połowę pomidorów z wędliną, polać połową sosu śmietanowego.





11. Ponownie ułożyć warstwy makaronu – pomidorów z wędliną – sosu śmietanowego. Przykryć naczynie.



12. Zapiekać potrawę przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.





Smacznego.

23 komentarze:

  1. To zbrodnia, żeby o tej porze zamieszczać takie przepisy i dodatkowo opatrzone takim zdjęciem. Po prostu język mi zaraz ucieknie, a kiszki marsza grają ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Uzupełnie produkty i do dzieła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się zastanawiałam co zrobić z nadmiarem szynki w lodówce.Jutro wyprobuje tylko smietanki mi brak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Nawet mój dwulatek nie grymasił. W ogóle Twoje przepisy są fantastyczne. Ostatnio nie szukam już nowości w sieci tylko od razu zaglądam do Twojego bloga. A rodzinka zachwycona... Bea

    OdpowiedzUsuń
  5. Beo - bardzo się cieszę, że moje przepisy trafiają w Wasze kulinarne gusta. Korzystaj, ile chcesz :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekanka przepyszna.Gościom bardzo smakowała. Nawet mój czterolatek skusił się na dokladkę....
    Monia

    OdpowiedzUsuń
  7. W którym momencie dodaje się czosnek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, pyszne, nawet moj wybredny syn powiedzial ze dobre jedzonko:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj wypróbowałam Pani przepis, zapiekanka była wyśmienita. Na obiad zaprosiłam sąsiadkę, jej również smakowała. Dziękują za wspaniały pomysł - przepis na smaczne danie. POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Ja zrobiłam ją na tegorocznego Sylwestra! NIe został najmniejszy kawałeczek! :D Naprawdę bardzo smaczna była :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. zapiekamy w otwartym czy zamkniętym naczyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zamkniętym. Przed końcem zapiekania na 5 minut możesz otworzyć naczynie i przyrumienić wierzch - jeśli chcesz. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Bardzo smaczna zapiekanka,cała moja rodzinka ją uwielbia.Ciekawy blog,pyszne smakołyki.Często tu zaglądam,a póżniej eksperymentuję z pani przepisami:)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. JA DODAŁAM JESZCZE PÓŁ PUSZKI ZIELONEGO GROSZKU I POSYPAŁAM SEREM I SZCZYPIORKIEM. WŁAŚNIE SŁYSZE; PYCHOTA. DZIĘKUJĘ ZA POMYSŁ.

    OdpowiedzUsuń
  14. super przepis szczególnie, jak zostaje wędlina po świętach czy imprezie

    OdpowiedzUsuń
  15. całe szczęście ze po imieninach zostało mi trochę wędliny od h.kani. kolacja zniknie w mgnieniu oka :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepyszna zapiekanka!!! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. właśnie zrobiłam zapiekankę na obiad ja zadowolona, mąż zachwycony- super przepis no i oczywiście pozbyłam się wędliny z lodówki pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój sos zrobilam ze swiezych pomidorow,dodalam cebulke szynkę paprykę czerwona I zolta szparagi I garść szpinaku.do tego dużo przypraw-lubczyk natka pietruszki bazylia I oregano.wyszlo pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam dziś tą zapiekankę:) miałam sporo resztek wędlin:) nie spodziewałam się takiego efektu. Zapiekanka najlepsza jaką dotąd jadłam!:) jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że znalazła się kolejna fanka tego dania :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń