środa, 30 marca 2011
Pyszna zapiekanka z wędliną wg Aleex
To mój kolejny autorski przepis. Powstał, jak to zazwyczaj się dzieje, przez przypadek. Byłam sama w domu, wiedziałam, że Dario pracuje do późna, więc muszę mu przygotować obiad o innej porze niż Młodemu. Zrobiłam tradycyjny przegląd lodówki, wyjęłam różne produkty i zaczęłam się zastanawiać: sera miałam mało, więc odpada zapiekanka obficie nim posypana, nie miałam pieczarek ani innych grzybów, więc musiała wystarczyć wędlina. Pomidorów miałam też niewiele, zaledwie jedną małą puszkę. Co z tego można zrobić? Okazało się, że przynajmniej jedno fajne danie. Kiedy łączyłam składniki, czułam, że będzie pyszne. Dario, po powrocie z pracy, dostał porządną porcję zapiekanki. Powiedziałam, że ją wymyśliłam sama, a on po prostu zaczął jeść.
Dobre – usłyszałam po chwili.
Naprawdę dobre! – dotarło do mnie minutę później.
To jest świetne! – dodał zachwycony – Czy spisałaś ten przepis?
Jasne – odparłam.
No to skoro takie dobre, to dzielę się nim z Wami. Może Wam też będzie smakowało?
Składniki:
• 20 dag wędliny (szynka, chuda kiełbasa, itp.)
• 10 dag żółtego sera
• 40 dag makaronu (grubsze formy: kolanka, świderki)
• 1 duża cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• 1/3 szklanki mleka
• 3/4 szklanki śmietanki 30% lub 36%
• 2 jajka
• 1 puszka pomidorów bez skórki (w sezonie oczywiście świeże)
• 1 szczypta chili
• 1 szczypta cukru
• czosnek granulowany
• wegeta
• 1 kosteczka bazylii (lub suszona)
• oliwa
• kawałeczek masła (do wysmarowania naczynia)
Sposób przygotowania:
1. Ugotować makaron w wodzie osolonej wegetą lub w rosole (może być z kostki).
2. Wędlinę pokroić na kawałki.
3. Posiekać cebulę w drobną kostkę.
4. Pomidory z puszki przełożyć do miseczki i rozdrobnić, ale tak, by kawałeczki były widoczne i wyczuwalne. Doprawić bazylią i wegetą.
5. W miseczce wymieszać śmietanę, mleko, jajka i ser starty na dużych oczkach tarki.
6. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej kawałki wędliny. Przełożyć je do miseczki.
7. Na tej samej patelni (w razie potrzeby możemy dodać znów odrobinę oliwy) zeszklić cebulkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
8. Do cebuli i czosnku dodać pomidory. Doprawić szczyptą cukru, czosnkiem granulowanym (jeśli lubimy go sporo), chili.
9. Dodać do pomidorów podsmażoną wcześniej wędlinę. Chwilę poddusić. Wyłączyć gaz.
10. Naczynie żaroodporne wysmarować kawałeczkiem masła. Włożyć połowę porcji makaronu. Na makaron wyłożyć połowę pomidorów z wędliną, polać połową sosu śmietanowego.
11. Ponownie ułożyć warstwy makaronu – pomidorów z wędliną – sosu śmietanowego. Przykryć naczynie.
12. Zapiekać potrawę przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To zbrodnia, żeby o tej porze zamieszczać takie przepisy i dodatkowo opatrzone takim zdjęciem. Po prostu język mi zaraz ucieknie, a kiszki marsza grają ;P
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Uzupełnie produkty i do dzieła:)
OdpowiedzUsuńO matko! PYCHA! :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zastanawiałam co zrobić z nadmiarem szynki w lodówce.Jutro wyprobuje tylko smietanki mi brak:)
OdpowiedzUsuńPyszne! Nawet mój dwulatek nie grymasił. W ogóle Twoje przepisy są fantastyczne. Ostatnio nie szukam już nowości w sieci tylko od razu zaglądam do Twojego bloga. A rodzinka zachwycona... Bea
OdpowiedzUsuńBeo - bardzo się cieszę, że moje przepisy trafiają w Wasze kulinarne gusta. Korzystaj, ile chcesz :))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńZapiekanka przepyszna.Gościom bardzo smakowała. Nawet mój czterolatek skusił się na dokladkę....
OdpowiedzUsuńMonia
W którym momencie dodaje się czosnek?
OdpowiedzUsuńPyszne, pyszne, nawet moj wybredny syn powiedzial ze dobre jedzonko:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzisiaj wypróbowałam Pani przepis, zapiekanka była wyśmienita. Na obiad zaprosiłam sąsiadkę, jej również smakowała. Dziękują za wspaniały pomysł - przepis na smaczne danie. POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa zrobiłam ją na tegorocznego Sylwestra! NIe został najmniejszy kawałeczek! :D Naprawdę bardzo smaczna była :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzapiekamy w otwartym czy zamkniętym naczyniu?
OdpowiedzUsuńW zamkniętym. Przed końcem zapiekania na 5 minut możesz otworzyć naczynie i przyrumienić wierzch - jeśli chcesz. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo smaczna zapiekanka,cała moja rodzinka ją uwielbia.Ciekawy blog,pyszne smakołyki.Często tu zaglądam,a póżniej eksperymentuję z pani przepisami:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJA DODAŁAM JESZCZE PÓŁ PUSZKI ZIELONEGO GROSZKU I POSYPAŁAM SEREM I SZCZYPIORKIEM. WŁAŚNIE SŁYSZE; PYCHOTA. DZIĘKUJĘ ZA POMYSŁ.
OdpowiedzUsuńsuper przepis szczególnie, jak zostaje wędlina po świętach czy imprezie
OdpowiedzUsuńcałe szczęście ze po imieninach zostało mi trochę wędliny od h.kani. kolacja zniknie w mgnieniu oka :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zapiekanka!!! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam zapiekankę na obiad ja zadowolona, mąż zachwycony- super przepis no i oczywiście pozbyłam się wędliny z lodówki pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMój sos zrobilam ze swiezych pomidorow,dodalam cebulke szynkę paprykę czerwona I zolta szparagi I garść szpinaku.do tego dużo przypraw-lubczyk natka pietruszki bazylia I oregano.wyszlo pyszne!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś tą zapiekankę:) miałam sporo resztek wędlin:) nie spodziewałam się takiego efektu. Zapiekanka najlepsza jaką dotąd jadłam!:) jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazła się kolejna fanka tego dania :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa zwykle robię z nich zapiekanki z makaronem, albo wrzucam do sosu :) Ostatnio robiłam makaron w sosie serowym i miałam resztki mojej ulubionej miodowej od dobrowolskich i pasowało idealnie. Także głównie przy makaronach się u mnie sprawdza. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis swietny. Od niedawna zapiekanka czesto gosci na naszym stole. Wszyscy domoqnicy zajadaja sie nia ze smakiem. Dziekuje bardzo.
OdpowiedzUsuńWitaj mam pytanie czy mogę zrobić zapiekankę na samej bazie sosu pomidorowego z cukinii zamiast śmietanki. Będę wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście, można pominąć sos śmietanowy :) Sos pomidorowy z cukinii będzie dobrze smakował w tej zapiekance. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń