wtorek, 21 sierpnia 2012
Ogórki z czosnkiem na zimę wg Aleex
Upał sprawia, że wszystko dojrzewa z nieprawdopodobną szybkością, ale równie szybko traci świeżość. Trzeba się spieszyć, aby zdążyć choć część tych skarbów natury zamknąć w słoiczkach i cieszyć się nimi podczas jesiennych chłodów i mroźnych zimowych dni. Spieszę się więc. Zamrażam owoce zapakowane w torebeczki. Zalewam syropem lub zasypuję cukrem dorodne maliny. Brzoskwinie łączę z alkoholem w pyszną nalewkę, która już dojrzewa głęboko w szafce. Przygotowuję także słoiczki z ogórkami. Tym razem nie zanurzam ich w zalewie curry, jak poprzednio. Łączę je w pyszną sałatkę z czosnkiem według tego przepisu. Robię tak od kilku lat i za każdym razem słoiczki błyskawicznie znikają z domowej spiżarki. Każdego roku obiecuję sobie, że następnym razem przygotuję ich więcej. Każdego roku smakują doskonale. Każdego roku pozostawiają po sobie niedosyt. Spróbujcie.
Składniki:
• 4 kg ogórków gruntowych
• 6 ząbków czosnku
• 1 szklanka cukru
• 1 niepełna szklanka octu 10 % (180 ml)
• 1 szklanka oleju (200 ml)
• 3 łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Ogórki obrać i dokładnie umyć.
2. Pokroić na cieniutkie plasterki.
3. Dodać pozostałe składniki: cukier, ocet, olej i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
4. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Odstawić na 1-2 godz.
6. Czyste słoiki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni C przez kilkanaście minut.
7. Po tym czasie wkładać ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików.
8. Pasteryzować 15 minut od chwili zagotowania się wody.
9. Ostudzić. Z tej ilości ogórków wychodzi 10 półlitrowych słoików.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ogórki wyglądają pysznie, pewnie w weekend się skuszę, ale czy na przepis na wspomniane we wstępie brzoskwinie w alkoholu można liczyć? Dodam, że wiśniówka wg Pani przepisu u nas tez dojrzewa. Teresa
OdpowiedzUsuńWspominałam o nalewce brzoskwiniowej :))) Oczywiście, przepis wkrótce będzie na blogu. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńProsze o poprawne wklejenie banerka akcji :)
OdpowiedzUsuńJednak nie wiem, której akcji baner nie jest poprawnie wstawiony. Proszę o podpowiedź. Aleex.
UsuńRozumiem, że pod przepisem, a nie tylko na bocznym pasku? Bardzo proszę :)))
OdpowiedzUsuńwitaj aalex, mam pytanie, jak podajesz te sałatkę potem, czy jeszcze czymś ja doprawiasz? czy tak wprost ze słoika jest dobra? tak przymierzam się żeby ją zrobić tylko myślę ze zmniejszę ilość octu, bo za kwaśno nie lubimy;) czy myślisz, że gdy użyje słoików takich mniejszych, po dżemie to skrócić nieco czas gotowania sałatki? boję się żeby za miękka nie wyszła,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie w środku sezonu ogórkowego;)
agnieszka
Sałatka jest pyszna bez przyprawiania, jest dobra prosto ze słoiczka. Nie zmniejszaj ilości octu, później wcale go nie czuć. I nie zmieniaj czasu gotowania. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńdzięki wielkie, zrobię jak radzisz;)często tu zaglądam głownie po wytrawne przepisy, w słodkich jestem wierna Dorotus ale widzę ze i Ty do niej zaglądasz.
Usuńco do sałatki, to czytałam tez pod oryginalnym przepisem że niektórzy nie obierają , tak myślę ze gdybym dała takie młode ogórki to by poszło i bez obierania, robiłaś tak kiedyś?
pzdr
a.
Oczywiście, że zaglądam do Dorotus, ale szukam też innych, równie ciekawych i interesujących przepisów gdzie indziej. Jestem otwarta na różne propozycje.
OdpowiedzUsuńCo do ogórków, nigdy nie robiłam sałatki z ogórkami ze skórką, mój organizm nie toleruje takiej wersji.
Pozdrawiam, Aleex :)
Witaj Aleex mam pytanie , czy mozna ta salatke zrobic ze szklarnowych ogorkow , bo niestety nie posiadam gruntowych
UsuńZrobiłam ogórki jak w przepisie. Wyszło mi około 8 słoiczków. Stwierdziłam, że jak mi i Mężowi nie będą smaować to nawet jak się wywali to nie będzie szkoda szkoda czasu ani pieniędzy bo naprawdę szybko się je robi. Ni i bardzo żałuję, ze nie zrobiłam więcej. Ogórki są wyśmienite a ja mogę je zajadać tonami. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńZresztą to kolejny przepis, który podpatrzyłam z Pani kuchni i ani razu się nie zawiodłam.
Pozdrawiam serdecznie i każdemu kto się zastanawia nad tym przepisem mogę ręczyć, że jest przepyszny :)
witam
OdpowiedzUsuńlubie bardzo czosnek czy ilość podana w przepisie jest bardzo wyczuwalna w tej sałatce czy nie?
pozdrawiam
Alina
Witaj,
OdpowiedzUsuńZasypaly nas w tym roku ogorki. Juz mamy z 30 sloikow kiszonych, mamy tez w musztardzie oraz salatke szwedzka. Zaczelam szukac cos nowego i odkrylam Teoj blog. Przyrzadzilismy klika tych z cxosnkiem i octem. Juz przed zawekowaniem byly pyszne! Do kilku sloiczkow dodalam ostra papryczka.
Szykuje sie do ogorkow curry i po zydowsku. Masz jeszcze jakies przepisy na przetwory z ogorkow w zanadzu?
Ja dalam wiecej a nastepnym razem podwoje ilosc. Tez lubimy czosnek.
OdpowiedzUsuńWitam! Robię te ogórki już 3 rok są super!Mam problem z ogorkami w occie jak tylko zaczynam gotować słoiki ogórki mi się marszczą.Jaka może być przyczyna.Prosze o jakiś sprawdzony przepis na korniszony!!!
OdpowiedzUsuńA czy może być ocet winny do tych ogórków?
OdpowiedzUsuńLepiej zwykły 10%
OdpowiedzUsuńPyszne! Przepis wypróbowany. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń