czwartek, 9 sierpnia 2012
Pomidory ze śmietaną wg Aleex
Czy znacie przepis na pomidory ze śmietaną? Dla mnie to smak dzieciństwa, do którego od czasu do czasu wracam. Teraz jest najlepszy moment na wypróbowanie tej receptury. Pomidory są pachnące, nagrzane słońcem, aż słodkie. Świetnie smakują z dodatkiem przypraw, połączone ze śmietaną lub jogurtem. Jeśli jedliście tak podane pomidory, najwyższy czas, aby przypomnieć sobie ich smak. Jeśli nie znacie tego przepisu, nie czekajcie. Naprawdę warto spróbować.
Składniki:
• kilka dorodnych, nagrzanych słońcem pomidorów
• 1 cebula
• śmietana lub jogurt
• ocet (opcjonalnie)
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyć. Włożyć do zlewu i sparzyć, czyli polać wrzącą wodą z obu stron.
2. Sparzone pomidory włożyć pod strumień zimnej wody, czyli zahartować.
3. Owoce wyjąć i zdjąć z nich skórę. Po sparzeniu i zahartowaniu zimną wodą, skórka zejdzie bez żadnego problemu. Wyciąć twarde części.
4. Pomidory pokroić na kawałki.
5. Cebulkę pokroić w kosteczkę lub cieniutkie plasterki. Dodać do pomidorów. Jeśli nie jadacie cebuli, pokrójcie ją na grube plastry. Wówczas jej smak przejdzie do potrawy, a wy, nawet przez przypadek, jej nie zjecie.
6. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Można dodać odrobinę octu, aby wyostrzyć smak.
7. Dodać śmietanę lub jogurt. Wymieszać.
8. Podawać ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do dań obiadowych.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Latem tą "potrawę" zajadam codziennie :)
OdpowiedzUsuńJa też znam ją "od zawsze", ale okazało się, że nie wszyscy jedzą tak podane pomidory. Dlatego umieściłam ten wpis :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńPycha. Do pomidorów dodaję jeszcze ogórki małosolne i zamiast śmietany często jogurt lub kefir.
OdpowiedzUsuńu mnie w domu bardzo takie smakują:)
OdpowiedzUsuńTakie pomidorki zajadam tak często jak tylko mogę, wybieram te słodkie winne pomidorki. Mi najlepiej smakują z ziemniakami oprószonymi koperkiem i jajkiem sadzonym :)
OdpowiedzUsuńFuj.....
OdpowiedzUsuńRozumiem, że to nie Twoje smaki :)))
UsuńJak dla mnie najlepsze pomidorki! Pozdrawiam : )
OdpowiedzUsuńwłaśnie ta odrobina octu dodana do pomidorów bardzo podnosi smak tego wybornego dania pozdrawiam Sylwia
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie pomidorki. Najchetniej jadlaby je po kilka razy dzienni. Najpyszniesze sa z kwasna smietanka. Ale sylwetka juz ni osa,wiec dodaje kefir badz jogurt ale to nie to samo co ze smietana
OdpowiedzUsuń