niedziela, 26 sierpnia 2012
Tarta ze śliwkami wg Aleex
Koniec sierpnia to czas naznaczony śliwkami. Dojrzewają najróżniejsze ich odmiany. Na straganach można wybierać wśród żółciutkich i czerwonych renklod, niebieskich kulistych śliwek z rumuńskim rodowodem i już pojawiających się granatowych węgierek z charakterystycznym nalotem. Wybieram delikatnie dorodne owoce i wkładam do koszyka. Nie lubię, kiedy są poobijane. Lubię za to wspaniały smak dojrzałych śliwek. Ich słodki sok skleja palce, a ja zastanawiam się, jak zatrzymać ten aromat i smak. I mam dużo pomysłów. Ale to później.
Najpierw upiekłam kruchą tartę ze śliwkami z przepisu, który znalazłam tutaj. Ze śmietanową polewą, w której owoce zanurzyły się, by zachować soczystość podczas pieczenia. Nam bardzo smakowała. Była dokładnie taka, na jaką mieliśmy ochotę.
Składniki:
• 300 g mąki pszennej
• 150 g cukru
• 125 g masła
• 3 jajka
• szczypta proszku do pieczenia
• 100 ml + 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
• śliwki
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Natłuścić formę do tarty (28 cm średnicy), ale ciasta wystarcza jeszcze na małą formę do tarty, jak widać na zdjęciach poniżej.
2. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto: do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać masło. Całość posiekać.
3. Dodać cukier (100 g), łyżkę kwaśnej śmietany oraz jajko. Szybko zagnieść.
4. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
5. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę (u mnie dwie, jak pisałam wcześniej).
6. Pozostałe jajka lekko ubić z cukrem (50 g) oraz kwaśną śmietaną (100 ml).
7. Masę wylać na przygotowane ciasto.
8. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na masie jajeczno-śmietanowej.
9. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.
10.Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale smacznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńlubię śliwki w drożdżowym cieście, ale ten przepis wygląda baaardzo dobrze, zaznaczam go sobie jako ten do wypróbowania. pozdrawiam:) maja
OdpowiedzUsuńO, taka tarta musi być pyszna... Uwielbiam śliwkowe.
OdpowiedzUsuńPyszność :) takiej tary jeszcze nie jadłem, a właśnie dziś mam zamiar taką zrobić bo już chodzi za mną od dłuższego czasu
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie próbowałam. Może być ciekawe :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mojej wersji:
http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/08/z-cyklu-weekendowe-kucharzenie-sliwkowe.html
Robiłam podobny deser, ale w wersji mini:
Usuńhttp://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/10/tartaletki-ze-sliwkami-wg-aleex.html
Dziękuję za zaproszenie, Aleex :)
Robię jutro - pyszka :-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ;-) zniknęła w oka mgnieniu
Usuńpozdr.
Witam
OdpowiedzUsuńupiekę te tartę z czystej ciekawości jej smaku...
Aleex czy rozpoczynałaś już przygodę z zakwasem chlebowym? Nadal jestem wierna chlebowi domowemu moja ostatnia wersja na 1 kg mąki dodaję 20 dkg mąki żytniej i 80 dkg mąki pszennej. Chlebuś idealny w smaku
Pozdrawiam Anka z Dobrzynia nad Drwęca
Aniu - zakwas jeszcze przede mną :( Smucę się z tego powodu, że wciąż nie mam czasu (i chyba odwagi), żeby wziąć się za zakwas. Ale kiedyś nadejdzie ten czas i wówczas przedstawię swoje działania na blogu. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńdodaję do wypróbowania, apetyczna!
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, bardzo polecam
OdpowiedzUsuńJa również polecam :) Cieszę się, że mój przepis przypadł Wam do gustu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę świetny :) Pozdrawiam, Aleex :)))
OdpowiedzUsuńCzy te składnikowe gramy można przełożyć na ilość szklanek i łyżek? Nie posiadam wagi... Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNa blogu (lewy pasek na górze lub pasek pod głównym zdjęciem) są przeliczniki objętości. Polecam i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZrobiliśmy (żoneczka zrobiła) PYCHA. Przez twoje przepisy zdecydowanie nie będę się odchudzał i dobrze.Pozdrawiamy. r
OdpowiedzUsuńJa też Was pozdrawiam i cieszę się, że smakują Wam dania na bazie moich przepisów :))) A odchudzić się jeszcze zdążysz ;) Aleex :)
UsuńWitam ☺
OdpowiedzUsuńmogę użyć innych owoców ? Np. Malin lub jagód ?
Pozdrawiam.
Witam
OdpowiedzUsuńNo właśnie ponawiam pytanie, próbowałaś innych owoców np. truskawek?
Przepraszam, nie zauważyłam wcześniej pytania. Tak, możesz użyć innych owoców :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń