.

.

niedziela, 26 sierpnia 2012

Tarta ze śliwkami wg Aleex



Koniec sierpnia to czas naznaczony śliwkami. Dojrzewają najróżniejsze ich odmiany. Na straganach można wybierać wśród żółciutkich i czerwonych renklod, niebieskich kulistych śliwek z rumuńskim rodowodem i już pojawiających się granatowych węgierek z charakterystycznym nalotem. Wybieram delikatnie dorodne owoce i wkładam do koszyka. Nie lubię, kiedy są poobijane. Lubię za to wspaniały smak dojrzałych śliwek. Ich słodki sok skleja palce, a ja zastanawiam się, jak zatrzymać ten aromat i smak. I mam dużo pomysłów. Ale to później.
Najpierw upiekłam kruchą tartę ze śliwkami z przepisu, który znalazłam tutaj. Ze śmietanową polewą, w której owoce zanurzyły się, by zachować soczystość podczas pieczenia. Nam bardzo smakowała. Była dokładnie taka, na jaką mieliśmy ochotę.


Składniki:

• 300 g mąki pszennej
• 150 g cukru
• 125 g masła
• 3 jajka
• szczypta proszku do pieczenia
• 100 ml + 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
• śliwki

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Natłuścić formę do tarty (28 cm średnicy), ale ciasta wystarcza jeszcze na małą formę do tarty, jak widać na zdjęciach poniżej.
2. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto: do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać masło. Całość posiekać.


3. Dodać cukier (100 g), łyżkę kwaśnej śmietany oraz jajko. Szybko zagnieść.


4. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.


5. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę (u mnie dwie, jak pisałam wcześniej).


6. Pozostałe jajka lekko ubić z cukrem (50 g) oraz kwaśną śmietaną (100 ml).


7. Masę wylać na przygotowane ciasto.


8. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na masie jajeczno-śmietanowej.


9. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.


10.Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.



Smacznego.

21 komentarzy:

  1. lubię śliwki w drożdżowym cieście, ale ten przepis wygląda baaardzo dobrze, zaznaczam go sobie jako ten do wypróbowania. pozdrawiam:) maja

    OdpowiedzUsuń
  2. O, taka tarta musi być pyszna... Uwielbiam śliwkowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszność :) takiej tary jeszcze nie jadłem, a właśnie dziś mam zamiar taką zrobić bo już chodzi za mną od dłuższego czasu

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Może być ciekawe :)
    Zapraszam również do mojej wersji:
    http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/08/z-cyklu-weekendowe-kucharzenie-sliwkowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam podobny deser, ale w wersji mini:
      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/10/tartaletki-ze-sliwkami-wg-aleex.html

      Dziękuję za zaproszenie, Aleex :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. zrobiłam ;-) zniknęła w oka mgnieniu
      pozdr.

      Usuń
  6. Witam
    upiekę te tartę z czystej ciekawości jej smaku...
    Aleex czy rozpoczynałaś już przygodę z zakwasem chlebowym? Nadal jestem wierna chlebowi domowemu moja ostatnia wersja na 1 kg mąki dodaję 20 dkg mąki żytniej i 80 dkg mąki pszennej. Chlebuś idealny w smaku
    Pozdrawiam Anka z Dobrzynia nad Drwęca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - zakwas jeszcze przede mną :( Smucę się z tego powodu, że wciąż nie mam czasu (i chyba odwagi), żeby wziąć się za zakwas. Ale kiedyś nadejdzie ten czas i wówczas przedstawię swoje działania na blogu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. dodaję do wypróbowania, apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna tarta, bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również polecam :) Cieszę się, że mój przepis przypadł Wam do gustu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest naprawdę świetny :) Pozdrawiam, Aleex :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy te składnikowe gramy można przełożyć na ilość szklanek i łyżek? Nie posiadam wagi... Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu (lewy pasek na górze lub pasek pod głównym zdjęciem) są przeliczniki objętości. Polecam i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Zrobiliśmy (żoneczka zrobiła) PYCHA. Przez twoje przepisy zdecydowanie nie będę się odchudzał i dobrze.Pozdrawiamy. r

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Was pozdrawiam i cieszę się, że smakują Wam dania na bazie moich przepisów :))) A odchudzić się jeszcze zdążysz ;) Aleex :)

      Usuń
  13. Witam ☺
    mogę użyć innych owoców ? Np. Malin lub jagód ?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam
    No właśnie ponawiam pytanie, próbowałaś innych owoców np. truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, nie zauważyłam wcześniej pytania. Tak, możesz użyć innych owoców :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń