.

.

sobota, 10 kwietnia 2010

Biszkopt z kremem śmietanowym wg Aleex





Wiosna rozgościła się na dobre, a ja jestem zmęczona. Aby nieco odpocząć, zabrałam wczoraj męża na spacer. Poszliśmy do lasu i do parku. Było pięknie. Drzewa puszczają już pierwsze listki, jeszcze kilka dni i wszystko wokół się zazieleni. Uwielbiam tę wiosenną zieleń: jaskrawą, świeżą i soczystą. Urzeka swoją delikatnością. W lesie pełno przylaszczek i zawilców. Miałam wrażenie, że spacerujemy po kwiecistych kobiercach. Spacer był niedługi, ale dodał mi energii do działania. Dziś, niestety, znów czekają mnie zajęcia.
Idę do pracy na pół dnia, ale dla moich chłopców przygotowałam już coś słodkiego. Ten puszysty, miękki biszkopt z kremem śmietanowym, galaretką i owocami robi się naprawdę szybko. Ciasto jest zadziwiające: biszkopt nie opada, kroi się go na gorąco, po wyjęciu z piekarnika i wkłada w środek śmietanę. Zwykłą. Bez żadnych dodatków. Przykrywamy ją gorącym biszkoptem i… zaczyna się magia. Śmietana przekształca się w pyszny, gęsty krem. Nie wiem, jak to się dzieje, ale działa. Przepis podała aintno1. Sprawdziłam go wielokrotnie i polecam.

Składniki:

• 4 jajka
• 1 szklanka mąki pszennej w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru zwykłego w tym cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 0,4 - 0,5 litra śmietany 18 % (nie więcej)
• truskawki do wyłożenia na ciasto
• 1 galaretka truskawkowa
• 1 galaretka agrestowa (lub inna)


Sposób przygotowania:


1. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Zostawić do stężenia. Pokroić w kostkę.
2. Białka ubić mikserem, do sztywnych białek dodać cukier i ubijać dalej, aż cukier się rozpuści.
3. Następnie dodać po jednym żółtku i nadal ubijać mikserem.
4. Do ubitej piany z cukrem i żółtkami wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i lekko ,ale dokładnie, wymieszać.
5. Przełożyć ciasto do tortownicy (26 lub 28 cm średnicy) z odpinanym brzegiem i wysmarowanej tylko masłem (nie posypanej bułką ani niczym innym).
6. Piec w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku do zezłocenia się ciasta, około 35 - 40 minut.
7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ciasto. Odpiąć brzeg gorącej formy. Przekroić gorące ciasto na dwie części. Zdjąć górę ciasta. Dół zostaje w tortownicy - przypiąć brzeg formy z powrotem. 8. Na to gorące ciasto włożyć śmietanę. Rozsmarować ją równo, posypać galaretką pokrojoną w kostkę.



9. Nałożyć uprzednio odciętą górną warstwę ciasta i lekko docisnąć.
10. Ciasto stygnie. Na ostudzone wyłożyć tężejącą galaretkę z truskawkami.



Smakuje znakomicie. Polecam.

19 komentarzy:

  1. o nie, kolejne ciasto do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,ale bym zjadłą kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam i zapraszam do wspólnego pieczenia. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie takiego deseru szukałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A tą śmietanę to ubić z cukrem czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanę, bez ubijania, wykładamy po prostu z pojemnika na gorący spód biszkoptu. TO WSZYSTKO!!! Przykrywamy gorącym krążkiem biszkoptu i czekamy, aż ostygnie. Pod wpływem gorącego ciasta śmietana zmienia sięw krem. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  6. Pierwszy raz w życiu piekę biszkopt. Jest w piekarniku - jeszcze ma być około 10 minut. Na chwilę obecną rośnie mam tylko nadzieję że nie opadnie. Jutro urodzinki mojego synka i chcę mu zrobic piłkę. Do tej pory korzystałam z gotowych spodów ale postanowiłam 2 latka uczczcić Europejską piłeczką ... Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Aleex:) Wypróbowałam przepis, nie wiedziałam,ze ze śmietany wychodzi takie cudo!
    Pozdrawiam serdecznie, Justyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  8. JAKA MA BYĆ TA ŚMIETANA? 18% GRECKA? NA ZDJĘCIU ŚMIETANA WYŁOŻONA NA CZĘŚĆ BISZKOPTU JEST DOŚĆ GĘSTA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest gęsta. To zwyczajna 18% kwaśna śmietana z Rolmleczu. Firma jest dowolna. Gdyby chodziło o inną śmietanę, napisałabym :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Witaj Alexx
    Mam pytanko w sprawie biszkoptu - piekę według twojego przepisu ale zawsze formę wykładam papierem do pieczenia czy tutaj muszę użyć masła do formy ??
    pozdrawiam Angelika z Bydgoszczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angeliko - tym razem zrezygnuj z papieru do pieczenia, trzymaj się przepisu :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Witam!Ciasto przepyszne.Zrobiłam je na Dzień Zmarłych.Nikt z rodziny nie chciał uwierzyć,Ze krem to tylko zwykła śmietana.Najlepsze było na drugi dzień.Po prostu rewelacja.Bardzo delikatne i przepyszne.Pozdrawiam.Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam ponownieKochana Aleex zupełnie przypadkowo Trafiłam do Twojej kuchni.I już Cię kocham...Bardzo lubię kucharzyć ale niestety brakuje mi czasu.Jak pisałam biszkopt ze Smietaną zrobiłam na Swięto Zmarłych.Rewelacja.Dzisiaj /właśnie skończyłam/ ulepszyłam go i kupiłam mrożone truskawki.Poprzednio zrobiłam z brzoskwiniami/w syropie/ i z galaretką morelową.Moi Panowie nie mogą się już doczekać .Też mam dwuch łasuchów.Pozdrawiam serdecznie.Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie! Sezon truskawkowy w pełni!!! Chyba nie ma polskiego stołu na którym by nie gościły truskawki. I kolejny raz moje ulubione ciasto w/g Pani przepisu.Jest rewelacyjne.Dzisiaj pracowita niedziela.....Ciasto właśnie stygnie... A w garnku już przetwory na zimę !!! Dżemik truskawkowy z dodatkiem rabarbaru.POLECAM!!! Pozdrawiam serdecznie!!! Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie:) czy truskawki mogą być mrożone takie sklepowe? Czy świeże? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą być truskawki mrożone. Zrób tak: rozpuść galaretkę truskawkową i do gorącej włóż zamrożone truskawki., wymieszaj, po chwili truskawki się rozmrożą, a galaretka zacznie tężeć. Wówczas wyłóż ją na wierzch. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Dziękuję ślicznie:)

      Usuń