niedziela, 9 maja 2010
Chleb z czosnkiem wg Aleex
To mój pierwszy chleb, który upiekłam. Często wracam do oryginalnego przepisu till, ale my wolimy wersję z cebulką. Z czosnkiem owszem, smakuje dobrze, jednak złociste kawałeczki cebulki sprawiają, że wnętrze chleba jest wilgotne i miękkie, a aromat to prawdziwa poezja. W takiej wersji smakuje nam najbardziej. Polecam.
Składniki:
• 1/2 kg mąki
• 5 dag drożdży
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soli
• 1 szklanka wody
• 2 łyżki przesmażonej cebulki (lub 1 duży ząbek czosnku)
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w wodzie razem z solą.
2. Dodać mąkę i wyrobić ciasto (można wyrobić je mikserem). W trakcie wyrabiania dodać ostudzoną i wcześniej przesmażoną cebulkę (lub przeciśnięty przez praskę czosnek).
3. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
4. Zostawić do wyrośnięcia ok. 1 godz.
Można skrócić czas wyrastania do ok. 20 minut w taki oto sposób: piekarnik nagrzać przez 15 minut do 50 stopni i wyłączyć, po czym do ciepłego i wyłączonego piekarnika włożyć chleb do wyrośnięcia.
5. Ciasto posmarować po wierzchu oliwą i wstawić do piekarnika : 200 stopni przez około 45-50 minut.Ostudzić na kratce.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chlebuś udał się świetnie. Dodałam do połowy czosnek, a do drugiej zezłoconą cebulkę. Obie wersje superowe.
OdpowiedzUsuńwoda ma być letnia? :) coś czuję że zrobię niedługo
OdpowiedzUsuńTak. Najlepiej dodać letniej wody. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńUpiekł się :) jutro przetestujemy smak:D
OdpowiedzUsuńzrobilam dzisiaj chlebek wyszedl przepyszny a czy ma pani jeszcze jakies przepisy na chlebek ale taki razowy ze slonecznikiem lub z ziarnami pozdrawiam Emilia
OdpowiedzUsuń