.

.

wtorek, 11 maja 2010

Danie 2 w 1 wg Aleex





Dzisiaj drugi dzień ustnych matur. Przede mną kolejny egzamin. Będzie ciężko. I nam – egzaminatorom, i maturzystom – zdającym. Trzeba opanować emocje, dodać otuchy zdającym i oceniać, oceniać, oceniać. Nie znoszę tego majowego oceniania. Najpierw w szkołach, podczas matur wewnętrznych, potem w każdy weekend, podczas sprawdzania arkuszy maturalnych. Ale nie ma co narzekać, trzeba brać się do pracy :).
A po powrocie z egzaminu podam na obiad moim chłopakom jedno z dań, które bardzo lubimy. Oryginalny przepis pochodzi ze zbiorów Bierki. Już wczoraj oprószyłam pałeczki kurczaka przyprawami i wstawiłam do lodówki. Mięso otulone bejcą nabierze doskonałego smaku i aromatu. Będzie świetne do szybkiego przygotowania. I będzie doskonale smakować. Spróbujcie….

Składniki:

• 5 pałeczek z kurczaka
• 0,5 – 0,7 kg ziemniaków
• 2 spore cebule
• 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
• olej
• przyprawa do kurczaka Kotanyi,
• słodka papryka
• czosnek granulowany
• wegeta
• przyprawa do ziemniaków

Sposób przygotowania:

1. Pałeczki dokładnie myjemy i osuszamy. Oprószamy przyprawami i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można zostawić je na całą noc).
2. Pod skórę wkładamy kilka plasterków czosnku (jeśli lubimy). Można także ograniczyć się do posypania mięsa czosnkiem granulowanym.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w talarki.
4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy ok 3 łyżki oleju i kładziemy kurczaka. Na wierzch kładziemy pokrojoną cebulę, a na niej talarki surowych ziemniaków. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków.
5. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok.200 stopni. Pieczemy ok. 1,5 – 2 godzin.
6. Po wyjęciu mięso odchodzi od kości, a cebula i ziemniaki mają niebiański smak. Przygotowanie jest niesamowicie proste, a potrawa robi się praktycznie sama.



Polecam.

7 komentarzy:

  1. Witaj!
    Gratuluję bloga. Jestem tu stałym gościem od pewnego czasu i zawsze znajduję coś interesującego.

    Zapowiada się naprawdę dobrze, zwłaszcza, ze bardzo lubimy czosnek.:)
    Mam takie pytanie (jestem początkującą kucharką, więc proszę się nie śmiać z naiwności:))- 1,5-2 godziny to nie za dużo dla młodych ziemniaków?

    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewo - nie mam zamiaru się śmiać z jakichkolwiek pytań, sama pamiętam moje początki w kuchni. Jeśli do zrobienia tego dania użyjesz pałeczek kurczaka i młodych ziemniaków, to 1,5 godz będzie w sam raz. Młode ziemniaki gotują się krótko, ale jeśli wkładamy surowe do pieczenia, trzeba dać im więcej czasu. Śmiało, przygotuj danie, a na pewno będzie Wam smakowało. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  3. robię od dawna na podobny sposób kurczaka z ziemniakami, tylko daję całe nóżki z kurczaka i nigdy nie stosowałam cebuli... zawsze rozrzucam pomiędzy nóżkami i ziemniakami czosnek w łupinkach, nie obierany, żeby nie rozpadł się pod wpływem wysokiej temperatury... polecam posypać całość koniecznie duużżżąąąą ilością rozmarynu!!! jest niezastąpiony do ziemniaków na wszelkie możliwe sposoby:)
    Przy najbliższej okazji spróbuję Twój sposób z cebulą:)
    Pozdrawiam serdecznie i wielkie dzięki za super przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja wypróbuję Twój sposób :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przepis też wypróbowałam i wszystkim bardzo smakowało. Zamieniłam też kurczaka na inne mięsko i też super. Pozdrawiam. Mama Oli

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja też muszę wypróbować z innym mięsem. Dawno nie robiłam tego dania, dziękuję za przypomnienie przepisu :) Pozdrawiam, Aleex :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam bardzo spodobał mi się blog. Jestem młodą mężatką i nie raz nie wiem co ugotować:( Twoje przepisy trafiają do brzucha mojego męża i za to Ci dziękuję:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń