piątek, 14 maja 2010
Letnia sałatka wg Aleex
Sałatka, którą dzisiaj proponuję, nie jest typowo letnia. Można ją jeść przez cały rok, jednak latem smakuje najlepiej. Pewnie ze względu na świeżość i wyjątkowy smak warzyw. Ja często przygotowuję ją na grilla, dlatego kojarzy mi się z latem i wakacjami, ale czasami serwuję ją także w zimowe dni. Sałatka jest prościutka i dlatego pyszna. Robi się ją niezwykle łatwo, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wraz z nią na stole znów pojawia się lato.
Składniki:
• 1 duża różyczka brokułu
• 2-3 pomidory
• 2-3 jajka
• 1 średnia cebula
• sól, pieprz, wegeta,
• majonez
• odrobina cukru
ilość składników można dowolnie zwiększać
Sposób przygotowania:
1. Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na małe różyczki i włożyć do dużego garnka. Gotować w lekko osolonej wodzie (zamiast soli można użyć wegetę) z odrobiną cukru przez 5-7 minut. Warzywa nie mogą być rozgotowane. Odcedzić, ostudzić.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Każde jajko pokroić na ćwiartki, te zaś jeszcze na połówki. Odłożyć.
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić jak jajka na większe kawałki. Odłożyć.
4. Cebulkę posiekać w drobniutką kostkę.
5. Sałatkę układać warstwowo:
- w szklanej misie ułożyć na dnie brokuły,
- posypać je równomiernie kawałkami jajek,
- na jajkach rozłożyć kawałki pomidorów,
- posypać je drobniutko posiekaną cebulką,
- całość oprószyć solą i pieprzem do smaku,
- na wierzch rozłożyć kleksy majonezu.
Smacznego.
Przepis dołączam do akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam,
OdpowiedzUsuńRobie podobna salatke i tez jest pyszna, tylko ze ja gotuje brokuly nie dluzej niz 4 min. i wychodza pyszne chrupiace. Dodatkowo dodaje do majonezu rozgnieciony czosnek 1-2 zabki i wszystko razem mieszam, a pomidorow nie obieram. Naprawde jest prosta, polecam, moja ulubiona.
Wersje bez czosnku tez robilam ale zdecydowanie wole z czosnkiem, ale wiadomo nie kazdy lubi czosnek...