środa, 12 maja 2010
Kubusiowa kraina wg Aleex
Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tym cieście, nie miałam ochoty go robić. Ale podczas wizyty u znajomej spróbowałam podobnego wypieku i naprawdę był dobry. Zdecydowałam, że przygotuję go w swojej kuchni. Oczywiście musiałam wprowadzić pewne modyfikacje, po swojemu ułożyć warstwy, użyć odpowiednich smaków. I oto jest: pyszny, mięciuteńki biszkopt przełożony oryginalną w smaku masą budyniową i pianką śmietanową. Ja ozdobiłam ciasto polewą, ale jeśli będziecie je trzymać w lodówce, lepiej posypać wierzch cukrem pudrem. Całość tworzy świetną kompozycję smakową. Jest delikatne, lekkie i orzeźwiające. Doskonałe. Spróbujcie….
Składniki:
Biszkopt:
• 6 jajek
• 1 szkl mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szkl cukru
• cukier waniliowy
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
• 2,5 szklanki Kubusia marchewkowo – jabłkowo – pomarańczowego ( można użyć innego)
• 2 budynie waniliowe bez cukru
Masa II:
• 0,5 litra śmietany 36%
• 1 galaretka cytrynowa
• cukier waniliowy
Dodatkowo:
• 1 opakowanie delicji (ja użyłam wiśniowych)
• 1 polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
3. Dodać żółtka i ponownie zmiksować.
4. Przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać z masą jajeczną.
5. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C 35-40 minut.
6. Ostudzić na kratce. Zimny biszkopt przeciąć na 2 blaty.
Masa I:
1. 2 szklanki Kubusia zagotować. Sok jest gęsty, więc warto zamieszać kilka razy podczas gotowania, bo może gwałtownie bulgotać.
2. W 0,5 szkl soku rozmieszać 2 budynie.
3. Na gotujący się sok wlać rozmieszane budynie i ugotować budyń. Spróbować, czy jest słodkie. Jeśli za mało – dosłodzić, dopóki jest na ogniu.
4. Gorący budyń rozprowadzić równą warstwą na spodzie biszkoptu.
5. Zostawić do ostygnięcia. Na lekko przestudzonym budyniu rozłożyć równomiernie delicje.
Masa II:
1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić.
2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.
3. Do ubitej śmietany dodać porcjami płynną galaretkę. Powstałą masę wyłożyć na masę budyniową i delicje.
4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i wstawić do lodówki.
5. Ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
WOW SUPER CIASTO ZROBIE MĘZOWI NA IMIENINY
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńFajne. Ja robią prawie identyczne o nazwie SHREK. Zamiast marchewkowego kubusia dodaje o kolorze zielonym.
OdpowiedzUsuńZ zielonym kolorem musi fajnie wyglądać. Spróbuję przy okazji. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWitam ,proszę podać wymiary blachy do pieczenia pod ten przepis,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń