wtorek, 25 maja 2010
Młoda kapusta wg Aleex
Maj to nie tylko sezon na szparagi, ale też początek długiego sezonu na świeże warzywa. Jednym z tych, na które czekam jest młoda kapusta. Przygotowuję z niej świetne surówki i przede wszystkim podaję ją na gorąco. Wystarczy dodać do niej troszkę mięsa, nieco koncentratu pomidorowego i koperku, i już mamy przepyszne, lekkie danie na wiosenny obiad. Polecam.
Składniki:
• 1 główka młodej kapusty
• okrawki mięsa, np.: z żeberek
• cebula
• koncentrat pomidorowy
• sól
• pieprz
• listek laurowy
• wegeta
• ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować i odcedzić.
2. Ponownie zalać wodą. Powinno być jej 3/4 garnka. przy naciśnięciu kapusty powinna się pojawić woda, ale kapusta nie może pływać.
3. Dodać wegetę, listek, ziele, sól.
4. Kawałki mięsa (może też być kiełbasa)podsmażyć na rumiano z cebulą, dodać do kapusty. Gotować ok. 1/2 godziny. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy do smaku.
5. Zrobić zasmażkę z 1 - 1,5 łyżki mąki, dodać do garnka z potrawą. Zagotować i... już. Można doprawić koperkiem - według uznania.
Smacznego.
Przepis dodany do akcji
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Moja kapusta właśnie kończy się gotować i powiem tylko tyle że podjadając ją czułam się jak w niebie:))) O matko jakie to jest pyszne:) Dziękuję za tę rozkosz:)))
OdpowiedzUsuńZrobiłam bez koncentratu, bo nie lubię. Powiem szczerze, że jest przepyszna!!! :) Z zasmażką rewelacja, nie wpadłabym na taki pomysł. Kolejny przepis z pani bloga trafiony :))) Pozdrawiam, Małgorzata.
OdpowiedzUsuń