sobota, 1 maja 2010
Tort Rafaello wg Aleex
Świątecznie zaczynamy nowy miesiąc. Wprawdzie długi majowy weekend wypadł w tym roku niezbyt fortunnie, ale perspektywa trzech wolnych dni rysuje się pięknie. Tak naprawdę dla mnie to cztery dni wolne, bo przecież od wtorku - matury. Młodzież zaczyna od języka polskiego, a wówczas poloniści nie mogą się pojawiać w pobliżu, a tym bardziej przebywać w sali podczas egzaminu, więc zostaję w domu. Jak miło.
Na wolne dni przygotowałam wyśmienity tort, który moi bliscy uwielbiają. Delikatny, mięciutki biszkopt, lekko nasączony alkoholowym ponczem, idealnie pasuje do kokosowego kremu. Smak kokosu podkreśla ciasto z dodatkiem wiórków i pyszne, czekoladowe ozdoby. Zobaczcie, jakie są piękne. Można zrobić je samodzielnie w domu. Polecam.
Składniki:
Ciasto kruche:
• 1 szklanka mąki
• 1 żółtko
• ¼ kostki masła
• 2 łyżki śmietany kwaśnej
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ szklanki wiórków kokosowych
Placek kokosowy:
• 2 białka
• ½ paczuszki budyniu kokosowego
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka wiórków kokosowych
• 1 paczuszka cukru waniliowego
• 3 łyżeczki cukru
Biszkopt:
• biszkopt biały do przekrojenia na dwa blaty – ja robiłam z 3 jaj
Krem budyniowy kokosowy:
• 650 ml mleka
• 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
• 1 cukier waniliowy
• 200g masła
• 5 łyżek cukru
• 3 łyżki cukru pudru
• 150 – 200g wiórków kokosowych
Krem śmietanowy migdałowy:
• 500 ml śmietanki kremowej
• 2 śmietan – fixy
• 6 łyżek cukru pudru
• ¼ paczuszki cukru migdałowego (Delecta)
• 50 - 100g wiórków kokosowych
Dekoracja:
• wiórki kokosowe
• płatki migdałowe
• ozdoby czekoladowe
Sposób przygotowania:
1. Na początku pieczemy biszkopt na tortownicy 20cm i odkładamy go do ostygnięcia. Gdy wystygnie, przekrawamy na 2 placki i obkrawamy z rumianej skórki. Można nasączyć je likierem amaretto lub kokosowym, ostatecznie wódką.
2. Siekamy margarynę z mąką, proszkiem i cukrem. Dodajemy cukier, żółtko, śmietankę i wiórki. Szybko zagniatamy ciasto kruche. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki.
3. Następnie w tej samej tortownicy pieczemy ciasto kokosowe. Ubijamy na sztywno białka z cukrem. Przesiewamy do piany budyń z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec stopniowo wsypujemy wiórki ostrożnie mieszając, by piana nie opadła. Wylewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy i pieczemy 15 – 20 minut aż się zrumieni.
4. Gdy ciasto się piecze gotujemy budyń kokosowy. Do mleka wsypujemy 5 łyżek zwykłego cukru.
5. Wyjmujemy placek kokosowy z formy i odkładamy, by wystygł.
6. Wyjmujemy ciasto kruche z lodówki i wygniatamy nim spód tortownicy. Pieczemy około 20 minut. Studzimy ciasto.
7. Gdy spód stygnie z masła, 3 łyżek cukru i cukru waniliowego ucieramy puszysty krem. Do kremu po 1 łyżce wcieramy zimny budyń kokosowy. Na koniec mieszamy z wiórkami w ilości wg upodobania – od 150 do 200g. Wkładamy gotowy krem do lodówki.
8. Teraz na krem migdałowy ubijamy śmietankę na sztywno – 250 ml z cukrem pudrem (2 łyżki), śmietan- fixem oraz cukrem migdałowym. Drugie 250ml z 4 łyżeczkami cukru pudru i drugim śmietan - fixem. Sztywną śmietankę migdałową mieszamy z płatkami migdałowymi (też w ilości wg upodobań – dla mnie 50g wystarczy, ale można dać więcej).
9. Zabieramy się za przekładanie placków.
Na paterze kładziemy spód kruchy.
Smarujemy go ½ kremu kokosowego.
Następnie nakładamy całą śmietankę migdałową i przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.
Wykładamy druga połowę kremu kokosowego i przykrywamy plackiem kokosowym.
Wierzch i boki torciku smarujemy druga połową śmietanki.
Boki i wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi i lekko je wklepujemy w krem. Ozdabiamy torcik płatkami migdałowymi i ozdobami czekoladowymi lub kulkami rafaello.
Można zrobić kulki i ozdoby samemu lub kupić gotowe.
10. Wkładamy torcik na noc do lodówki szczelnie przykryty.
przepis Anginka opublikowany za zgodą autorki
Etykiety:
ciasta biszkoptowe,
ciasta kruche,
masy nadzienia i polewy,
święta,
torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
WSPANIAŁY TORT ROBIŁAM GO NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE DLA MĘŻA Z OKAZJI URODZIN, GOŚCIE BYLI ZASKOCZENI, NAPRAWDĘ BARDZO PYSZNY! POLECAM.
OdpowiedzUsuńPunkt 7.Wcieramy budyn kokosowy,a w skladnikach jest budyn waniliowy.Punkt 4 do mleka 5 lyzek cukru i co dalej z tymi budyniami?Przepraszam ale musze miec dokladnie napisane,moze dla innych jest wszystko jasne,ale ja dopiero w kuchni jestem w powijakach.dziekuje za wyjasnienia.Tort jest piekny,ma Pani dar.jeszcze jedno: w skladnikach na krem migdalowy podane sa wiorki kokosowe,w wykonaniu ich nie ma za to sa platki migdalowe.
OdpowiedzUsuńJeszcze jedno .Punkt 8 czy obie smietany po ubiciu trzeba zmieszac?Nie mozna ubic 500 ml?
OdpowiedzUsuńJedna śmietanka wychodzi o smaku migdałowym, druga śmietanka jest klasyczna :) Ubijamy je oddzielnie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPunkt 9.Gdzie idzie pierwszy blat biszkoptowy,bo podany jest drugi.Przyznam ze sie zakrecilam,nie wiem co i jak....
OdpowiedzUsuń1 blat to ciasto kruche, 2 blat to biszkopt, 3 blat to placek kokosowy. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń